Kamuyu meşgul eden ve park yerlerini "kişiye özel" hale getiren sandalye, duba veya şişe gibi nesneler, Türk kanunlarına göre tamamen yasa dışı! Avukat Özlem Şen'in açıklamalarına göre, bu tür uygulamalar hukuka aykırı kabul ediliyor ve şikâyet edildiğinde ciddi cezalarla karşılaşılabiliyor.
Avukat Özlem Şen'in önemli açıklamalarına göre, kamuya açık yollara sandalye, duba veya şişe gibi nesneler koyarak park yeri ayırmak Türk kanunlarına göre tamamen yasa dışı! Bu tür uygulamalar hukuka aykırı kabul ediliyor ve şikâyet edildiğinde ciddi cezalarla karşılaşılabiliyor.
YETKİSİZ İŞARETLEMELER HUKUKA AYKIRI
İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Avukat Özlem Şen, kamuya açık alanlarda park yasağı veya benzeri trafik düzenlemelerinin sadece il ve ilçe zabıta müdürlükleri ile Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube tarafından yapılabileceğini vurguladı. Özel kişiler veya kurumlar tarafından konulan levhalar, dubalar ya da diğer nesnelerin hiçbir yasal dayanağı bulunmuyor. Şen, "Kamusal alanlarda trafik düzeniyle ilgili işaretlemeler sadece yetkili kurumlar tarafından yapılabilir. Özel kişilerce konulan ‘park yapılmaz’ levhaları veya benzeri nesneler yasal değildir ve kaldırılması gerekir" dedi.
ŞİKAYET SÜRECİ VE DELİL ÖNEMİ
Bu tür yasa dışı uygulamalarla karşılaşan vatandaşların haklarını aramaları oldukça önemli. Avukat Şen, şikâyet kanallarını ve dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
Alo 153: Vatandaşlar, 153'ü arayarak kolayca şikâyet oluşturabilir ve başvuru numarasından süreci takip edebilir.
Zabıta Müdürlükleri: İl ve ilçe zabıta müdürlüklerine doğrudan başvuru yapılabilir.
Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube: Trafik düzeniyle ilgili konularda şikâyetler için başvurulabilecek bir diğer kurum.
CİMER: Şikâyetler, e-Devlet üzerinden CİMER'e iletilerek resmiyet kazanabilir.
"Mutlaka fotoğraf veya video gibi delillerle desteklenmesi gerekir!" uyarısında bulunan Şen, başvuruların sonuç verebilmesi için il ve ilçe belirtilerek, görsel kayıtlarla desteklenmesinin şart olduğunu belirtti. Delilsiz başvuruların genellikle sonuçsuz kaldığını vurguladı.
CEZAİ YAPTIRIMLAR VE HIZLI ÇÖZÜM YOLLARI
Yasal olmayan şekilde park yeri ayıran veya levha koyan kişilere para cezası uygulanabileceğini belirten Avukat Şen, özellikle sokak aralarında evlerin önüne keyfi olarak konulan 'park yapılmaz' levhaları veya dubaların yaygınlığına dikkat çekti. Şen, bu durumun en hızlı çözüm yolunun zabıta müdürlüklerine ihbar etmek olduğunu ifade etti: "Bu tür işaretlemeler yasal değil ve ivedilikle kaldırılıyor."
"UZUN DİLEKÇELERE GEREK YOK, ÇEKİNMEYİN!"
Avukat Şen, son dönemde öfke kontrol sorunları nedeniyle vatandaşların bu tür yasa dışı uygulamaları şikâyet etmekten çekinebildiğini belirterek, herkesi cesaretlendirdi:
"Bu levhalar veya nesneler yasal değil. Şikâyet edilmesi durumunda geri dönüşler hızlı oluyor. Artık e-Devlet üzerinden bile kolayca başvuru yapılabiliyor, uzun dilekçelere gerek yok."
Trafik cezalarında yeni dönem! Cezalar katlanıyor, hapis cezası geliyor
Trafikte caydırıcılık tartışması: Cezalar artıyor, kazalar durmuyor