Petrolde arz kesildi, fiyatlar yükseldi

Petrolde arz kesildi, fiyatlar yükseldi

Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretim kesintilerine devam etmesi ve bu konuda değişiklik yapmaması endişeleri sürdürdü. Arz sıkışıklığı korkusu ise petrol fiyatlarının artmasına neden oldu.

Suudiler ve Rusların petrolde gönüllü olarak ek kesintiler yapması piyasada yukarı bir seyir yaşanmasına neden oldu.

Sözcü'nün haberine göre, Suudi Arabistan Enerji Bakanlığı’ndan bir kaynak, ülkenin yıl sonuna kadar günde 1 milyon varil gönüllü ek kesinti kararında değişiklik yapmadığını, üretimin günde 9 milyon varil seviyesinde kalacağını söyledi.

OPEC+ grubunun büyük ortaklarından Rusya da ham petrol ve petrol ürünleri ihracatında 300 bin varil gönüllü ek kesintiyi Aralık sonuna kadar sürdüreceğini açıkladı.

PETROL YÜKSELMEYE BAŞLADI

Suudi Arabistan ve Rusya’nın yıl sonuna kadar petrol arzı kısıtlamasına sadık kalacaklarını yeniden teyit etmesi petrol fiyatlarını artırdı. Küresel gösterge olan Brent ham petrolü varil başına 85 doların üzerinde işlem görürken, Batı Teksas ham petrolü 81 dolara yakın seyretti.

Geçtiğimiz hafta İsrail-Filistin çatışmalarının ardından yaşanan primlenmenin durulması ve zayıf küresel talebe ilişkin endişeler, petrol fiyatlarını haftalık bazda yüzde 6’dan fazla düşürmüştü.

FİLİSTİN’DEKİ ÇATIŞMALAR NEDENİYLE İNİŞLİ ÇIKIŞLI HAREKET EDECEK

Ham petrol, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e operasyon düzenlenmesinin ardından yükselmiş, ancak savaşın kontrol altında kalması ve Orta Doğu’daki arzın kesintiye uğramaması nedeniyle bu primlenme ortadan kalkmıştı.

Vanda Insights’ın kurucusu Vandana Hari, “İsrail-Hamas çatışmasının risk primi ortadan kalktığı için ham petrol muhtemelen yavaş ve inişli çıkışlı seyredecek. Kesin olan tek şey arz tarafında OPEC+ grubunun üretim hedeflerini yıl sonuna kadar sabit tutması” dedi.

ABD'NİN İRAN PETROLÜNE YAPTIRIMLARI İZLENİYOR

Yatırımcılar ayrıca ABD’nin İran petrolüne uyguladığı yaptırımları da izliyor.
ABD Temsilciler Meclisi, cuma günü İran petrolüne yönelik yaptırımları güçlendiren ve yasalaşması hâlinde İran’dan ihraç edilen petrolü işleyen yabancı limanlar ve rafinerilere yönelik tedbirler uygulanmasını sağlayacak yasa tasarısını kabul etmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN