Piyasalar Merkez’in faiz kararına odaklandı

Piyasalar Merkez’in faiz kararına odaklandı

Dünya genelinde artan jeopolitik riskler varlık fiyatlarını etkilemeyi sürdürürken, küresel piyasalar Orta Doğu’daki gerilimin artması endişesiyle haftayı negatif seyir ile kapattı. Piyasalar bu hafta Avrupa Merkez Bankası’nın faiz kararına odaklanırken, yurt içinde ise, gözler Merkez Bankası’nın faiz kararına çevrildi. TCMB’nin Perşembe günü açıklayacağı faiz kararı öncesi tahminlerini yayınlayan ekonomistler ve kurumlar 250 ila 500 baz puan artış bekliyor.

Pandemi, Rusya-Ukrayna savaşının ardından Orta Doğu’da İsrail ile Hamas arasında başlayan ve binlerce sivilin yaşamına neden olan çatışmalar küresel piyasaları sarsmaya devam ediyor. Artan jeopolitik riskler varlık fiyatlarını etkilemeyi sürdürürken, piyasalar Orta Doğu’daki çatışmaların daha da şiddetlenebileceği ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasını daha da sıkılaştırabileceğine yönelik endişelerle haftayı negatif bir seyirler tamamdı. . Piyasalar bu hafta Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz kararına odaklanırken, yurt içinde ise, gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararına çevrildi.

26 Ekim Perşembe günü gerçekleştirilecek TCMB’nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketleri ve ekonomist tahminleri yayınlanmaya devam ediyor.

Politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyanı 250-500 baz puan artırım yönünde gerçekleşti. AA Finans’ın beklenti anketine katılan ekonomistler, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının (politika faizi) 500 baz puan artırılarak yüzde 35,00’e çekileceğini tahmin etti.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 40 oldu. Alman bankası Deutsche Bank, Merkez Bankası’nın (MB) bu ay 500 baz puan faiz artıracağını ve yıl sonunda faiz oranının yüzde 40’a ulaşacağını öngördü. Bankanın ekonomistleri, kasım ve aralıkta 250’şer baz puan artış yapılmasını ve böylelikle yıl sonunda faizin yüzde 40’a çıkmasını bekliyor. Banka önceki tahminlerinde yüzde 40 faiz oranına Mart 2024 yerel seçimlerinden sonra ulaşılacağını öngörmüştü. Politika faizi geçen ay yapılan 500 baz puan artışla yüzde 30’a ulaşmıştı.

HSBC 250 BAZ PUAN ARTIŞ BEKLİYOR

Londra merkezli banka HSBC, TCMB’nin 26 Ekim Perşembe günü açıklayacağı faiz kararı için tahminini paylaştı. HSBC’den yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: ”Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek son dönemde para politikası duruşunun politika faizinin ima ettiğinden daha sıkı olduğu ve pozitif reel faize yaklaşıldığı mesajını vermişti. Bu yorumlar, sıkılaşma döngüsünün sonuna yaklaşıldığı görüşümüzle uyumlu. Şimdilik yılın son çeyreği için ek faiz artışı beklemiyoruz ancak dezenflasyonist süreç hayal kırıklığı yaratmaya devam ederse TCMB daha fazlasını yapabilir.” Banka ekonomisti Melis Metiner imzasıyla yayınlanan notta, MB’den 250 baz puanlık faiz artışı beklendiği belirtildi. Tahmin doğru çıkarsa politika faizi yüzde 30’dan yüzde 32,5 çıkacak.

MEVDUAT FAİZLERİ GERİLERKEN ŞİMŞEK ‘REEL FAİZE YAKLAŞIYORUZ’ DEDİ

Piyasalar Merkez Bankası’nın Perşembe günkü kararına odaklanırken, mevduat faizleri düşüyor. Karar öncesi geçen hafta mevduat faizleri 5 puana kadar gerilerken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek daha önce yaptığı açıklamada Türkiye’nin pozitif reel faize yaklaştığını söyledi. Fas’ın Marakeş şehrinde düzenlenen Dünya Bankası-IMF toplantısında konuşan Mehmet Şimşek enflasyon beklentilerini kontrol altına almak için seçimlerin ardından atılan adımları anlattı.

TL’nin temel göstergelerinin sağlam olduğunu ve para biriminin “çekici” göründüğünü de belirten Şimşek, yerel seçimlerin genel seçimlerle ayırt etmek gerektiğini, Türkiye’nin politik istikrara sahip beş yıl geçireceğini kaydetti. Şimşek, pozitif reel faizin enflasyon beklentilerini dizginlemek için olmazsa olmaz bir konumu olduğunu ve Türkiye’nin pozitif reel faize yaklaştığını söyledi. Şimşek pozitif reel faiz eşiğine ulaşmak için yapılması gerekenlerin henüz bitmediğini de söyledi. Öte yandan politika faizi 26 Mayıs’tan bu yana 21.5 puan, ticari kredi faizi 34.35 puan, mevduat faizi ise 11.61 puan arttı.

DOLAR REKOR KIRDI BORSA DÜŞTÜ

Geçen hafta ABD doları yüzde 0,70 değer kazancıyla 28,0060 liraya, Euro ise yüzde 1,40 kazançla 29,6380 liraya yükseldi. Yatırım fonları geçen hafta yüzde 0,79, bireysel emeklilik fonları yüzde 1,41 değer kaybetti. Kategorilerine göre bakıldığında ise yatırım fonları içinde en çok kazandıran yüzde 4,27 ile ‘Kıymetli Maden’ fonları öne çıktı. Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetleri haftalık bazda ortalama yüzde 7,43 değer kaybederken dolar/TL yüzde 0,70, Euro/TL yüzde 1,40, altının gram satış fiyatı yüzde 4,55 değer kazandı. BIST 100 endeksi, en düşük 7.446,97 ve en yüksek 8.252,32 puanı gördükten sonra haftayı, önceki hafta kapanışına göre yüzde 7,43 değer kaybederek 7.510,68 puandan tamamladı.

Kapalıçarşı’da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı, bu hafta yüzde kazancıyla 4,55 artışla 1.791 liraya, Cumhuriyet altınının satış fiyatı da yüzde 4,58 kazançla 12.035 liraya yükseldi. Geçen hafta sonu 2.817 lira olan çeyrek altının satış fiyatı 2.946 liraya çıktı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN