Prefabrik ev yapmak isteyene 200 bin lira destek! Devletten depreme karşı kampanya

Prefabrik ev yapmak isteyene 200 bin lira destek! Devletten depreme karşı kampanya

Deprem felaketi sonrası yapılan yardımlara bir yenisi eklendi. Devlet eski ve bakımsız durumda olan evini yenilemek ya da arsasına prefabrik ev yapmak isteyen vatandaşlara destek kampanyası başlattı. Evini kendisi yenilemek isteyene 200 bin lira geri ödemesiz destek sağlanacak. Peki prefabrik ev yardımı nasıl alınır? Prefabrik ev yardımı başvuru şartları nelerdir? Bu konuda detaylı bilgi sahibi olmak için haberimize göz atın...

6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından hem afet bölgesine hem de Türkiye geneline yönelik devlet yardımları hız kesmeden devam ediyor.

Betonarme ya da prefabrik ev yapmak isteyen ihtiyaç sahiplerine 150-200 bin TL arası yardım sağlanacak olan projede evsiz kalan ya da evi ağır hasar alan vatandaşların maddi olarak zorlanmadan güvenli bir barınak elde etmesi amaçlanıyor.

120dvsgf0.jpg

KİMLER YARARLANABİLECEK?

Oturulamayacak derecede eski, bakımsız ve hasarlı binalarda yaşayan ihtiyaç sahiplerine verilen desteği alabilmek için başvuru sahibinin T.C. vatandaşı olması, 18 yaşını tamamlamış olması, hane içinde kişi başına düşen gelirin ise net asgari ücretin 1/3’ünden yani 2.835,33 TL'den az olması gerekiyor.

Ayrıca yaşlılık, engellilik, tek ebeveynli aile (anne ya da babanın olmaması), dul olma gibi özel şartlardan herhangi birine de sahip olmanın gerekli görüldüğü hibe desteğine başvuran kişi, onarımı yapılacak evin ya da prefabrik ev yapılacak arsanın tamamına sahip olduğunu gösteren tapuyla başvurabilecek.

Prefabrik ev konusunda devlet desteği almak isteyenler ikamet ettikleri adreslerde sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına müracaat ederek yardımdan faydalanabiliyor.

Başvuru kapsamında yapılan soruşturmalar neticesinde gerekli şartları sağlayanlara “muhtaçlık sınırı altında yaşayan ve gerekli şartları sağlayan hanelere” maddesi altında 200 bin liraya kadar nakit destek veriliyor.

betonarme.jpg

İMAR İZNİ OLMAYAN ARAZİYE PREFABRİK EV YAPILIR MI?

Müstakil ve tek katlı olması sebebiyle yasal esneklikler sağlanacağı düşünülen prefabrik evler veya gecekondular gerçekte betonarme ve çok katlı yapılarla aynı kanunlara tabidir.

Kanun önünde içinde yaşam sürülen her türlü yapı barınak kapsamına girdiğinden imar izni olması şarttır. Prefabrik de olsa ev inşa edeceğiniz alanda imar izni yoksa yapılan eve su, elektrik ve doğalgaz gibi temel ihtiyaçların belediye tarafından hizmeti sağlanamıyor.

Ev inşa edeceğiniz arsanın imar izni olup olmadığını yerel belediyenizden öğrenmeniz mümkün.

İmar Kanunu'nun 20’nci maddesine göre prefabrik evler de betonarme konutlar gibi imar planına ve yönetmelik hükümlerine uygun olarak yapılmak zorunda.

fgfdg.jpg

TARLAMA PREFABRİK EV YAPABİLİR MİYİM?


Yaşanan depremin ardından tarlalara prefabrik ev yapmak isteyenlerin sayısı arttı. Tarlanıza prefabrik ev yapmak için tarlanın yola dönük cephe olması şartı aranıyor.

Ayrıca tarla olarak görünen arsada inşa edilecek evin arsanın yüzde 5’inden daha fazla bir alanı kapsamaması gerekiyor.

Tarla üzerine yapılabilecek prefabrik ev için en yüksek sınır ise 250 metrekare. Bu büyüklükten fazla bir eve izin verilmiyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN