Prof. Dr. Hakan Kara'dan faiz tahmini: Merkez artıracak olsa 20 milyar dolar yakar mıydı?

Prof. Dr. Hakan Kara'dan faiz tahmini: Merkez artıracak olsa 20 milyar dolar yakar mıydı?

Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, faiz artırımı ihtimaline dair spekülasyonları ele alarak, son dört haftada yapılan 20 milyar dolarlık döviz satışını sorguladı. Faizlerin artırılması durumunda bu kadar büyük bir maliyetin gerekli olup olmadığını tartıştı.

Faiz kararlarının ekonomi üzerindeki etkisi sürekli tartışma konusu olurken, Merkez Bankası'nın eski başekonomisti ve şimdilerde Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi olan Prof. Dr. Hakan Kara, kritik bir değerlendirmeyle kamuoyunun dikkatini çekti.

Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Merkez Bankası'nın faiz artırımı yapma ihtimaline yönelik sorulara, son dört haftada piyasalarda yaşananlar üzerinden yanıt verdi. Kara, "Eğer Merkez Bankası faiz artırabilir durumda olsaydı, neden 20 milyar dolar gibi büyük bir miktarı piyasaya sürerek 'yakardı'?" sorusunu gündeme getirdi. Ayrıca, seçim harcamalarının bütçe açığı üzerinde belirgin bir etki yapmadığını belirten grafikler paylaşarak, Hazine'nin nakit dengesine dikkat çekti.

Döviz rezervlerinin satışıyla ilgili olarak ise Kara, genelde piyasanın talebini karşılamak amacıyla yapılan satışların, faizler suni olarak düşük tutulduğunda kaynak transferine neden olacağını belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN