Piyasalar karıştı! İsviçre Merkez Bankası'ndan sürpriz faiz kararı

Piyasalar karıştı! İsviçre Merkez Bankası'ndan sürpriz faiz kararı

İsviçre Merkez Bankası (SNB), gelişmiş ekonomilerde faiz oranlarını ilk düşüren merkez bankası oldu. Beklenmedik bir şekilde politika faizini 25 baz puan düşürerek yüzde 1,50'ye çekti.

Analistlerin tahminleri İsviçre Merkez Bankası'nın faizi 1,75'te sabit kalacağı yönündeydi. Bu karar, SNB'nin 9 yılda yaptığı ilk faiz indirimi ve Covid-19 sonrası enflasyonist baskıya karşı koymak için parasal sıkılaştırmalara giden gelişmiş ülkelerde faiz oranlarını düşüren ilk merkez bankası olması bakımından dikkat çekti.

FAİZ İNDİRİMİNİN GEREKÇESİ

İsviçre'de enflasyonun şubatta yüzde 1,2'ye gerilmesi ve fiyat artışlarının SNB'nin hedef aralığında (yüzde 0-2) gerçekleşmesi.

Son iki buçuk yılda enflasyonla mücadelede para politikasının gevşetilmesinin etkili olması.

İsviçre Frangı'nın Euro karşısında çok fazla değer kazanması ve ülkenin AB'ye olan ihracatını zayıflatması

SBN'NİN FAİZ İNDİRİMİNİN ETKİLERİ NELER OLABİLİR?

Uzmanlara göre bu karar, diğer merkez bankalarının faiz indirimi zamanlamasına ilişkin spekülasyonları artırabilir. İsviçre Frangı'nın Euro karşısında değer kaybetmesine neden olabilir. İsviçre'de yatırımları ve ekonomik büyümeyi teşvik edebilir.

SNB'nin açıklamasında, faiz indiriminde para politikasının gevşetilmesinin son 2 buçuk yılda enflasyonla mücadelede etkili olduğu belirtildi. Ülke, para birimleri olan İsviçre Frangı'nın değer kazanmasını da göz önünde bulundurarak faiz indiriminde karar aldıklarını açıkladı.

Analistlere göre, SNB'nin ani faiz düşürme kararı, diğer merkez bankalarını da faiz indirebileceğine işaret ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN