Sigorta girişi 1999-2000-2001 olanlar dikkat! EYT kümesi genişledi: SSK, Bağkur'lular hemen listeye baksın!

Sigorta girişi 1999-2000-2001 olanlar dikkat! EYT kümesi genişledi: SSK, Bağkur'lular hemen listeye baksın!

EYT'den faydalanmak isteyenler, alternatif yollar arayışına girdiler. Yaklaşık 1.6 milyon kişi emeklilik işlemlerini başlatırken, eksik prim ödemelerini tamamlamaya çalışanlar da mevcut. Bu süreci tamamlamak için birçok avantaj sunan borçlanma, ihya ve isteğe bağlı sigorta gibi seçenekler mevcut. Bu fırsatlardan kimler yararlanabilir? Ayrıntılar haberimizde...

Yaklaşık 1.6 milyon EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) mağduru, emeklilik işlemlerini başlatırken, birçok kişi de eksik prim ödemelerini tamamlamaya çalışıyor.

EYT'liler, çalışarak bu eksik süreleri tamamlayabilecekleri gibi, borçlanma, ihya ve isteğe bağlı sigorta gibi seçenekleri de değerlendirebilirler. Böylece emeklilik için gerekli olan prim gün sayısını tamamlayarak, emekli olma hakkını kazanabilirler.

HANGİ DURUMLARDA KAZANILAN HAKLAR KORUNMAKTADIR?

sgk

Bazı durumlarda, çalışma veya öğrenim gibi nedenlerle geçirilen süreler resmi olarak tanınır ve bu süreler sırasında kazanılan haklar korunur. Örnek olarak, kadınların doğum sonrası çalışmadığı süreler, erkeklerin askerlik süreleri, kamu çalışanlarının aylıksız izinleri ve avukatların staj süreleri sayılabilir. Bunun yanı sıra, tutuklulukta veya gözaltında geçirilen süreler, grev ve lokavt süreleri, hekimlerin fahri asistanlık süreleri ve yurt dışında geçirilen öğrenim süreleri de tanınan süreler arasındadır.

BORÇLANMA İÇİN ÖDENMESİ GEREKENLER

ödeme

Doğum ve askerlik borçlanması yapmak isteyenler, her bir gün için en az 106 Lira 75 kuruş, bir ay için ise 3 bin 202 Lira 56 kuruş ödeme yapmak zorundalar.

Yurt dışı borçlanması tutarı ise günlük 150 lira 12 kuruş, bir ay için ise 4 bin 503 lira 60 kuruş olarak belirlenmiştir. Ancak ihtiyaç kadarı ödenerek sadece belirli bir süre için borçlanma yapmak mümkündür.

Daha önce Bağ-Kur prim borçları silinen ve hizmet süreleri dondurulan kişiler, şimdi bu süreleri ihya etme imkanına sahiptirler. Fakat burada tüm sürelerin ihya edilmesi gerekmektedir ve her bir gün için en az 115 lira 9 kuruş, bir ay için ise 3 bin 452 lira 70 kuruş ödeme yapılması gerekmektedir.

Çalışmayan kişiler, aylık en az 3 bin 202 lira 56 kuruş ödeyerek isteğe bağlı sigorta yaptırabilirler. Ancak isteğe bağlı sigorta Bağ-Kur kapsamında olduğu için, SSK'dan emeklilik planlayanların son 7 yılda ödenen primlerine dikkat etmeleri önemlidir. 

İSTEĞE BAĞLI SİGORTA PRİMLERİ NASIL ÖDENİR?

ödeme

2008 yılından sonra yatırılan isteğe bağlı sigorta primlerinin sigortalılık süresinden sayılabilmesi için 12 ay içinde ödenmesi gerekiyor. Eğer ödenmemiş primler varsa, bunlar yapılandırma kapsamında geriye dönük olarak ödenebiliyor.

Bu ay başvuranlar, Mayıs 2022'den itibaren geçerli olan primlerini ödeyerek, yıl sonuna kadar sigortalılık süresine ekleyebilirler. Mayıs ayında başvuranlar ise Haziran 2022'den yıl sonuna kadar olan primlerini ödeyerek, sigortalılık sürelerine ekleyebilirler.

KISMİ SÜRELİ ÇALIŞANLAR SİGORTA GÜNLERİNİ TAMAMLAYABİLİR Mİ?

ödeme

Kısmi süreli çalışanlar, ay içinde eksik kalan günlerini isteğe bağlı olarak ödeyebilirler. Bu kişilerin de isteğe bağlı sigortalılık sürelerini yapılandırarak eksik günlerini tamamlama imkanı vardır. Bu ay başvuranlar Mayıs 2022'den, Mayıs ayında başvuranlar ise Haziran 2022'den yıl sonuna kadar olan eksik primlerini ödeyerek kazanabilecekler.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN