Son dakika! Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı

Son dakika! Haziran ayı enflasyon rakamları açıklandı

TÜİK, haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon, mayıs ayındaki düşüşün ardından haziranda yeniden yükselişe geçti. Haziran enflasyonu beklentilerin üzerinde artışla yüzde 1,94 yükselirken, yıllık enflasyon da yüzde 17,53 seviyesine çıktı. Böylelikle yıllık enflasyon, son iki yılın zirvesine yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu, haziran ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Türkiye genelinde enflasyon, haziran ayında yüzde 1,94 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon yüzde 17,53'e yükseldi.

Böylelikle yıllık enflasyon Mayıs 2019'dan bu yana en yüksek seviyeye yükseldi.

enflasyon5-ffgi.jpg

ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ ENFLASYONU ARASINDAKİ FARK DA ZİRVEDE

TÜİK verileri, haziran ayında üretici fiyatlarındaki yükseliş ivmesinin hız kesmeden devam ettiğini gösterdi. Buna göre üretici fiyat endeksi Haziran'da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 42,89 oldu. Böylelikle üretici enflasyonu ile tüketici enflasyonu arasındaki fark da zirveye yükseldi.

BEKLENTİLER NEYDİ?

Mayıs ayında, sürpriz bir şekilde gerileyen enflasyonun, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kısıtlamalarını ortadan kalkmasıyla haziranda yüzde 1,46 civarı artması ve yüzde 17'ye yükselmesi bekleniyordu.

MEMUR VE EMEKLİLERİN ZAM ORANI BELLİ OLDU

Haziran enflasyonuyla birlikte yılın ilk yarısının enflasyon oranı da belirlenmiş oldu. Yılın ilk altı ayında yüzde 8,45'lik enflasyonla birlikte, memur, sözleşmeli çalışan ve emeklilerin yılın ikinci yarısında uygulanacak zam oranları netleşti. Memurlar ve memur emeklileri temmuz ayında maaşlarına yüzde 3'lük sözleşme zammına ek olarak yüzde 5,45 enflasyon farkı alacak.

Buna göre, SSK ve Bağ-Kur emeklisinin zam oranı yüzde 8,45 olacak.

YILLIK BAZDA EN YÜKSEK ARTIŞ ULAŞTIRMADA

Yıllık en düşük artış yüzde 2,01 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 6,13 ile haberleşme, yüzde 7,05 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 10,86 ile eğitim oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 26,29 ile ulaştırma, yüzde 25,69 ile ev eşyası ve yüzde 19,99 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.

GEÇEN AYA GÖRE EN YÜKSEK ARTIŞ

Aylık düşüş gösteren tek grup yüzde 0,01 ile alkollü içecekler ve tütün oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2021 yılı Haziran ayında en az artış gösteren ana gruplar yüzde 0,35 ile haberleşme, yüzde 0,80 ile sağlık ve yüzde 0,88 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Buna karşılık, 2021 yılı Haziran ayında artışın yüksek olduğu gruplar ise sırasıyla, yüzde 4,50 ile ev eşyası, yüzde 4,46 ile eğlence ve kültür ve yüzde 3,82 ile lokanta ve oteller oldu.

ÖZEL KAPSAMLI TÜFE GÖSTERGESİ

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'de 2021 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 2,44, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 9,08, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,16 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 14,87 artış gerçekleşti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
6 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN