Traktör sahipleri dikkat! Bunu yapmayanların cebinden en az 100 Bin TL çıkıyor: Masraftan kaçayım derken paranızdan olmayın

Traktör sahipleri dikkat! Bunu yapmayanların cebinden en az 100 Bin TL çıkıyor: Masraftan kaçayım derken paranızdan olmayın

Yaz aylarında tarla başında yerini alan çiftçiler de sezonu tamamladı.Tarlada en büyük görevi üstlenen traktörlerin fazla yıprandığını belirten Ustalar bakım yapılmayan traktörlerin 20 litreye kadar fazla mazot yaktığını söyledi. Çiftçilerin başına en az 100.000 TL'lik masraf çıkıyor. İşte tüm detaylar…

Eskişehir'de yaşayan Serhat Kaya, 28 yıldır tarım makinesi tamiri ve bakımı yapmaktadır. Kış aylarında garaja çekilen traktörlerin bakımının mutlaka yapılması gerektiğinin altını çizen Kaya, bakımı yapılmayan traktörlerin çiftçiye 100.000 TL kadar masraf çıkarttığını belirtti. Fazla masraf yapmak istemeyen tüm çiftçilerin bu işlemlere dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Kaya, detayları da tek tek anlattı. İşte tüm detaylar…

100.000 TL'LİK MASRAF ÇIKIYOR

Traktör bakımının önemine değinen 28 yıllık tamir ustası Serhat Kaya, bakımı yapılmadan kapalı alanda muhafaza edilen traktörlerin performansta düşüş yaşadığını belirtti. Araçların bir süre sonra arıza yapabileceğine değinen Kaya, mazot filtrelerinin zamanla şiştiğini Ve bu durumun 10 ile 15 beygire kadar güç düşüşüne neden olduğunu söyledi.

traktor-bakimi.jpg

Traktör performansında yaşanan düşüşün yakıt tüketimini arttırdığını ifade eden Serhat Kaya, bir gün üzerinden yapılan hesaplamalar doğrultusunda 20 litreye yakın yakıt tüketiminin arttığını söyledi. traktörlerde bulunan hava filtresinin zaman ilçelerinde toz toprak dolarak tıkandığını dile getiren Kaya, motor ömrünün kısalarak emiş gücünün düştüğünü değindi. Çiftçilerin mutlaka traktör bakımı yaptırması gerektiğine vurgu yapan Serhat Kaya, “Bakım maliyetleri yani şu andaki piyasaya göre 5 bin liradan başlıyor, yani 17- 18 bin liraya kadar çıkabiliyor. Bunları yaptırmak ne gibi sıkıntıları motorun gücü düşüyor, yakıt çoğalıyor, yani yağlama sistemi zayıfladığı için biraz daha sorun yaşanabiliyor. Bakım yapılmadığı takdirde 100 bin liradan başlıyor maliyeti" sözlerini dile getirdi.

traktor-kullanimi.jpg

TRAKTÖR BAKIMI NASIL YAPILIR?

Hem tarımda hem de inşaat gibi çeşitli alanlarda kullanılan traktörler zaman içerisinde performans düşüşü yaşamaktadır. Her cihazda olduğu gibi bu cihazların da belirli bir kullanım ömrü bulunmaktadır. Düzenli bakım traktörün ömrünü uzatırken yapılması gereken işlemlerde şu şekildedir:

Düzenli muayene: Traktörlerin haftalık ya da aylık olarak bakımlarının yapılması gerekmektedir. Traktörde bulunan gerek parçalar gözden geçirilirken aşınma belirtisi olup olmadığının da belirlenmesi gerekmektedir.

Yağ ve filtre değişimi: Yağ ve filtrelerin üretici talimatları doğrultusunda düzenli olarak değiştirilmesi gerekmektedir. Motorun düzgün çalışması aynı zamanda ömrünü uzatmak için gerekli bir işlemdir.

Diğer sıvılar: Fren sıvısı hidrolik sıvı ve soğutma sıvısı gibi sıvıların düzenli olarak kontrol edilerek değişiminin yapılması gerekmektedir.

Lastik basıncı: Lastik basıncını, üreticinin talimatlarına göre düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Doğru lastik basıncı, traktörünüzün performansını ve yakıt verimliliğini iyileştirmeye yardımcı olacaktır.

Kayışlar ve hortumlar: Kayış ve hortumlarda herhangi bir hasar ya da aşınma belirtisi olup olmadığının kontrolünün yapılması gerekir. Hasarlı ya da aşınmış olan hortum traktörün çalışmasını da engellemektedir.

Hidrolik sistem: Traktörün çeşitli işlevlerinden biri olan hidrolik sistem düzenli olarak kontrol edilmelidir.

Traktör bakımını kendiniz yapabileceğiniz gibi bir profesyonelden de yardım alabilirsiniz. Traktör bakımını kendisi yapmak isteyen kişilerin kullanım kılavuzuna dikkat ederek bakım işlemlerini yapması gerekmektedir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN