Türk bankalarını bekleyen tehlike: Fitch'ten risk uyarısı

Türk bankalarını bekleyen tehlike: Fitch'ten risk uyarısı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch Ratings, Türk bankaları ile ilgili bugün yayımlamış olduğu raporda makroekonomik ve finansal risklerin artmasının sektörel görünümü kötüleştirmekte olduğunu ve aynı zamanda bankacılık sistemine devlet müdahalesi olasılığını artırdığına dikkat çekti.

Fitch, bankaların kredi profillerinin hükümetin politika ajandasını desteklemekte olan makro ihtiyati regülasyonlara karşı hassas olduğunu da dikkat çekti.

Türk bankalarının çok büyük şekilde yurt içine konsantre faaliyet gösterdiklerini ve bu durumun da Türk bankalarını makro oynaklıklarına ve piyasa oynaklıklarına mümkün oldukça açık bir hale getirdiğini ifade eden Fitch, bankaların yüksek kısa vadeli döviz borçları itfaları dikkate alındığı sebebi ile refinansman risklerinden kaynaklı şekilde liranın değer kaybına karşı hassas olduklarını da vurguladı.

"TL'NİN DEĞER KAYBI RASYOLARINI AŞINDIRDI"

Fitch, liranın yaşamış olduğu değer kaybının bankaların sermaye rasyolarını aşındırdığını ifade ederken, sermaye rasyolarının risk ağırlık bir şekilde varlıklar konusunda tanınan toleranstan destek almaya devam ettiklerine de vurgu yaptı.

Fitch, otoritelerin son zamanlarda yayınladıkları çoklu makro ihtiyacı zorunlulukların bankaların yönetim stratejilerinin uygulanmasına son derece zarar verdiğini, strateji ve fiyat risklerini belirleme kabiliyetlerini sınırladığına, bankalar için kayda değer operasyonel yükler yarattıklarına inandıklarını da vurguladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN