Açlık sınırı asgari ücrete şimdiden yaklaştı: TÜRK-İŞ son verileri açıkladı

Açlık sınırı asgari ücrete şimdiden yaklaştı: TÜRK-İŞ son verileri açıkladı

TÜRK-İŞ 2022 Aralık açlık sınırının güncel halini açıkladı. Rakamlara göre; yeni asgari ücret vatandaşa verilmeden bitti. TÜRK-İŞ'in açıklamasına göre aralık ayında açlık sınırı 8 bin 130 TL'ye, yoksulluk sınırı da 26 bin 483 TL'ye çıktı.

TÜRK-İŞ’in 2022 Aralık ayı ile ilgili açıklamış olduğu açlık ve yoksulluk sınırı verisi, yeni asgari ücretin açlık sınırının sadece 376 lira üzerinde kaldığını açığa çıkardı.

Bu duruma göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli bir şekilde beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) aralık ayında 8 bin 130,56 TL'ye yükseldi.

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı da (yoksulluk sınırı) 26 bin 483,93 TL'ye yükseldi.

Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti' ise aylık 10 bin 612,76 TL'ye ulaştı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçiyi temsil eden Türk-İş, yeni asgari ücretin 9 bin TL olmasına yönelik teklifleri kabul edilmediği için son toplantıda masada yer almamıştı. 2023 asgari ücreti oy çokluğu ile kabul edilmişti.

GÜNLÜK HARCAMA 136 TL’DEN 271 TL’YE YÜKSELDİ

Türk-İş’ten gerçekleştirilen açıklamaya göre; “Vatandaş, geçen aya göre – yüzde 138 olan ve baz etkisi ile 39 puan azalan yıllık gıda enflasyonuna değil, cebinden çıkan ek harcamaya bakmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

“Çünkü artık pahalılık ve zamlar gündelik hayatın bir parçası haline gelmiştir” denilen açıklamada, “Günde 136 TL gıda harcama yapması gereken dört kişilik aile 12 ay sonra 271 TL yapmak durumunda kalmaktadır. Haneye giren toplam geliri bu seviyede artmayan haneler ya harcamaları kısmak ya da zorunlu harcamalarını karşılamak için borçlanmak durumunda kalmaktadır” şeklinde konuşuldu.

‘ÇOCUKLAR BESLENME SIKINTISI ÇEKİYOR’

Türk-İş, yapmış olduğu yazılı açıklamada ayrıca, çocukların son yıllarda beslenebilme konusunda sıkıntı çektiğine de vurgu yaptı.

Açıklamada, “Türkiye'de çocuklarına beslenme koymaya maddi durumu yetmeyen aileler, okul kantinlerindeki yiyecekleri satın almakta zorlanan çocuklar, marketlerde bebek mamalarına konulan alarmlar ve çocuk ürünlerinde gerçekleşen polisiye vakalar bunun göstergeleri niteliğindedir” denildi.

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ

Araştırmada ayrıca, aralık ayında en çok zamlanan ürünler de açıklandı.

Buna göre, süt, yoğurt, peynir fiyatlarının yine yükseldiği belirtildi ve bu grupta en yüksek aylık artışın yüzde 7 ile yoğurtta olduğu belirtildi.

Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagiller, yağlı tohum ürünlerinin bulunduğu grupta;
ortalama dana eti fiyatı yüzde 20, kuzu fiyatı yüzde 10 arttı.

MAKARNA VE PİRİNÇ

Beyaz etlerden tavuk ve balıkta artış da yüzde 10 oldu.

Bakliyatlardan kuru fasulyenin fiyatı yüzde 5 artış gösterirken kırmızı mercimeğin fiyatı yüzde 10 azaldı, yeşil mercimeğin fiyatı değişmedi. Yumurta fiyatı hafif bir artış gösterdi. Peynir ve yoğurt fiyatları son 1 yılda yüzde 100'den fazla arttı.

Ekmek ve tahıllar grubunda ise, pirinçte ve irmikte fiyat artışı aylık temelde yüzde 5, makarnada yüzde 12 seviyesinde gerçekleşti. Makarna ve pirinç 1 yıl içinde yüzde 100'den fazla arttı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN