Uzmanlığına rağmen borsayı 3 gün açık tuttu

Uzmanlığına rağmen borsayı 3 gün açık tuttu

Borsa, işleme kapatılma kararından önce 4186 puandan işlem görüyordu. Yapılan çağrılara rağmen işlemlerin neredeyse 3 gün durmaması tepkilere neden oldu. Bu süreçte depremzedelerin bile kayba uğradığı tartışılırken, Hazine Bakanı Yardımcısı olan Zaman da bu süreçte dikkat çeken isimlerden biri oldu. Eski bir borsa uzmanı olan Zaman’ın ‘borsaya neden zamanında müdahale etmediği’ uzmanlar tarafından soruldu.

Haftanın ilk gününde gerçekleşen Kahramanmaraş depreminden piyasalar da göçük altında kaldı. Borsa İstanbul Endeksi, 6 Şubat’ta gerçekleşen deprem sonrasında günün ilk saatlerinden itibaren eksi yazmaya başladı. Uzmanlar aynı 1999 Gölcük depreminde olduğu gibi işlemlerin durdurulması gerektiğini söylerken, endeks 3’üncü günde işleme kapatıldı. Toplam kayıp sadece borsada yüzde 20’ye yaklaştı. Yapılan açıklamada “Borsamız Pay Piyasası ile Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası pay ve pay endeksi türev pazarlarında işlemlerin durdurulmasına karar verilmiştir” ifadelerine yer verildi.

BIST 100 endeksi, kapatılma kararından önce 4186 puandan işlem görüyordu. Yapılan çağrılara rağmen işlemlerin neredeyse 3 gün durmaması tepkilere neden oldu. Bırakın küçük yatırımcıyı depremzedelerin bile kaybına kayıp katıldı. Hazine Bakanı Yardımcısı olan Murat Zaman da bu süreçte dikkat çeken isimlerden biri oldu. Borsa konusunda derin geçmişi ve tecrübesi olmasına rağmen yıllarca aracı kurumlarda görev yapan Zaman, iddialara göre bu konuda harekete geçmedi.

Uzmanlar ise Murat Zaman’ın ‘işi bilmesine rağmen neden buna müdahalede bulunmadı’ diyerek ‘endekste acaba işlemleri mi vardı’ iddiasında bulundular. DW Türkçe’nin haberine göre de iktidar içinden bazı isimler ve özel aracı kurumlar, borsa işlemlerinin devam etmesi durumunda anayasaya göre fırsat eşitsizliği yaratılacağını belirtti. Ayrıca bunun vicdani açıdan uygun olmayacağı da vurgulandı ve işlemlerin kapatılması gerektiğini bildirildi. Ama kamu aracı kurumları buna ikna olmayarak borsanın kapatılmasına engel olduğu ifade edildi.

Haber şöyle sürdü: “ Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yetkilileri, kendilerine bunun için talimat gelmediğini söylemesi üzerine Hazine Bakanı Nureddin Nebati’ye ulaşıldı. Nebati’den borsanın kapatılması gerektiğini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a aktarması talep edildi. Ama Nebati konuyu Erdoğan’a aktarmakta çekimser kaldı.” Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, deprem bölgelerindeki illerde hisse senedi yatırımcısı sayısı 381 bin 463. Toplamda 3 milyon 969 bin 945 yerli yatırımcı göz önüne alındığında neredeyse hisse senedi yatırımcılarının yüzde 10,32’si bölgede bulunuyor. Bu yüzden deprem sonrası yapılan işlemlerin iptal edilmesi gerektiği uzmanlar ve yatırımcılar tarafından paylaşılıyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN