Depremin altında kalan Borsa'dan üç günde 35 milyar dolar çıktı

Depremin altında kalan Borsa'dan üç günde 35 milyar dolar çıktı

1999'da yaşanan deprem sonrası hemen işleme kapatılan ve 7 iş günü kapalı kalan Borsa İstanbul, Maraş depreminde açık kaldı. Ancak son üç günde yaşanan düşüş rekor kırdı. Büyük kayıplar sonrası depremin üçüncü gününde işleme kapatıldı. Ancak ABD'li Bloomberg ajansına göre son üç günde Borsa'dan 35 milyar dolarlık satış yaşandı.

Türkiye depremlerle sarsılırken Borsa İstanbul’un açık olması tartışma yaratmıştı. Üç günde rekor kayıp yaşayan borsa bugün kapandı ancak büyük kayıplar yaşayan aracı şirketler ve sosyal medya kullanıcıları işlemlerin iptalini istiyor.

Mart 2021’den bu yana en büyük günlük düşüşünü kaydeden BIST 100, dünya genelinde de yılbaşından bu yana en olumsuz performansa sahip öncü endeks konumunda. Depremin hemen ardından Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) borsada açığa satış işlemlerini yasaklamış, yatırımcılara satışa konu edilecek paylar için depo şartı uygulanması kararı almıştı. Depo şartının yürürlükte olduğu pazartesi kayıplar yüzde 1,35’le sınırlı kalmıştı. Endeks, salı günü uygulamanın yürürlükten kalkmasıyla sert şekilde geri çekilmişti.

'REKOR DÜŞÜŞE RAĞMEN İŞLEMLER DEVAM ETTİ'

Rekor düşüşe ve uzmanların uyarılarına karşın borsada işlemler üçüncü günde kapatıldı. Kapanma kararı gelene kadar üç günde toplam kayıp yüzde 16,2’yi buldu. Bloomberg’e göre hisse senedi piyasasındaki kayıp üç günde 35 milyar doları aştı. Ancak bu kapanmanın ne kadar süreceği ise belirsiz.

DEPREM BÖLGESİNDEKİ YATIRIMCI SAYISI 381 BİN

Merkezi Kayıt Kuruluşu verilerine göre, deprem bölgelerindeki illerde hisse senedi yatırımcısı sayısı 381 bin 463. Toplamda 3 milyon 969 bin 945 yerli yatırımcı göz önüne alındığında neredeyse hisse senedi yatırımcılarının yüzde 10,32’si bölgede bulunuyor. Bölgede depremden etkilenen 10 ildeki 381 bin 463 yatırımcının portföy büyüklüğüyse 56 milyar 186 milyon lira.

Yani depremlerle sarsılan bölgedeki insanlar can derdindeyken bir yandan borsada önlem alınmaması nedeniyle maddi kayıp da yaşamış oldu. Bu yüzden aracı şirketler ve sosyal medya kullanıcıları son günlerdeki işlemlerin iptal edilmesini istiyor.

Piyasa uzmanları VİOP’ta işlemler günlük yapıldığı için pazartesi ve salı günü yapılan işlemlerin çoktan hesaplara geçtiğini ve iptalinin mümkün olmadığını belirtiyor. Ancak bugün yapılan işlemlerin iptal edilme olasılığı var.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN