Varisler arasında açılan davalar kentsel dönüşüm süresini uzatıyor

Varisler arasında açılan davalar kentsel dönüşüm süresini uzatıyor

Gülsan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Gülmez, kentsel dönüşümü en çok uzatan durumların başında vefat eden daire sahiplerinin varisleri arasında birbirlerine açmış oldukları davalar olduğunu dile getirdi. Gülmez, “Böyle bir olay varsa, bu dava sonuçlanana kadar müteahhitlerin hiçbir şekilde oturan malikleri evlerinden çıkarmamalarını, oturan maliklerin de evlerinden çıkmamalarını tavsiye ediyorum. Bu davanın sonuçlanması şart” dedi.

Gülsan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Gülmez, kentsel dönüşüm çalışmalarında bazı sıkıntılar yaşandığından bahsetti. Kentsel dönüşümlerde yaşanan bazı sıkıntılardan dolayı sürelerde uzamalar yaşandığını dile getiren Gülmez, kentsel dönüşümü en çok uzatan durumun vefat eden daire sahiplerinin varisleri arasında birbirlerine açmış oldukları davalar olduğunu ifade etti. “Biz kentsel dönüşümlerde ilk etapta insanlarla konuşurken, bu olaya sıcak ve soğuk bakanlar olarak ikiye ayırıyoruz. Sıcak bakanlara şirketimizi, yapılacak olan daireyi, kaç metrekare olacağını, dairenin ne zaman başlayıp ne zaman biteceğini anlatmaya çalışıyoruz. Diğer soğuk ve kuşkucu davranan insanların da kuşkularını ortadan kaldırabilmek için gerekli olan izahatlar da bulunuyoruz. Kentsel dönüşüm başlı başına zaten bir meslek bunu bilmek gerekiyor. Kentsel dönüşümde 3’te 2 çoğunluğu sağladıktan sonra geriye kalan 3’te 1 mecburi o karara uymak zorunda kalıyor. Kentsel dönüşümün bazı sıkıntıları var. Süreci uzatan durumlar başında, vasi atanması gereken aklı başında olmayan bazı maliklerimiz geliyor. Süreci en çok etkileyenlerden birisi ise vefat eden daire sahiplerinin varisleri arasında birbirlerine açmış oldukları davalardır. Bu davaların sonuçlanması tamamen mahkeme kararına bağlı, bu dava sonuçlanana kadar hiçbir şekilde burada müteahhit firmalar bir işlem yapamıyorlar. Bu yüzden bu işe girecek olan müteahhitlerin ve maliklerin böyle bir olayın olup olmadığını bilmeleri menfaatlerine olur. Böyle bir olay varsa kendi aralarında dava açmışlarsa bu dava sonuçlanana kadar hiçbir şekilde oturan malikleri evlerinden çıkarmamalarını, oturan maliklerin de evlerinden çıkmamalarını tavsiye ediyorum. Bu davanın sonuçlanması şart” şeklinde konuştu.

“En büyük metrekareyi baz alıyoruz”

Kentsel dönüşüm projelerinde metrekaresi yüksek olan arsaların baz alınarak, küçük arsaya sahip olanlara da büyük daire yapıp teslim ettiklerini söyleyen Gülmez, “Site bazında çizmiş olduğumuz yerlerde değişik metrekarelerde arsalar oluyor. Bunların her biri net 500 ila 600 metre bazında değiller, düşük veya fazla olan arsalar olabiliyor. Biz burada baz alırken en büyük metrekareyi baz alarak insanlara verebileceğimiz metrekarenin en yükseğini sunuyoruz. Yani kimsenin hakkını birbirine geçirmiyoruz. Çünkü küçük olandan şu kadar para alacağız, büyük olandan şu kadar para alacağız dersek bu işin sonunu getiremeyiz. Bu sebepten dolayı metrekaresi yüksek olan maliklerin arsalarını baz alarak küçük olanlara da büyük daire yapıp teslim ediyoruz. Bu da herkesi memnun ediyor" ifadelerini kullandı.

“İnsanların anılarını tazeleyebileceği güzel bir ortam hazırlamak için bu yola çıktık”

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında insanların eski evlerinde anıları olduğunu ve yenilenecek olan evlerinde ise daha sosyal ve güzel anılar biriktirebileceklerini ifade eden Gülmez, “İşi bizlere vermelisiniz çünkü biz o binada oturan maliklerin tamamının gönlünü alarak bu işi yapmak istiyoruz. İçlerinde elbette kentsel dönüşüme giren binalarda gerek müteahhitte güvenmeyerek gerek oturduğu evin sağlam olduğuna inanarak yaptırmak istemeyenler oluyor onların da kentsel dönüşüm kanunlarına göre 3’te 2 çoğunluğu sağladıktan sonra yine inşaatımızı yapabiliyoruz. Ancak o insanların da gönlünü alarak işe başlamak istiyoruz. Burada 30-40 yıl boyunca yaşayan insanlarımızın anılarına talip oluyoruz. Elbette bu insanlar dairelerini kentsel dönüşüme, bizlere verirken zorluk çekiyorlar çünkü yaşamış oldukları anılar var. İlerleyen zamanlarda kentsel dönüşümle birlikte, anılarını tazeleyebilecekleri ve sevdikleriyle konuşabilecekleri daha güzel bir ortam hazırlamak için bu yola çıktık” diye konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN