Yasal düzenleme yapılmazsa emekli maaşı değişmeyecek

Yasal düzenleme yapılmazsa emekli maaşı değişmeyecek

Geçtiğimiz yılın sonuna yaklaşırken gündemin en önemli konusu asgari ücret ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranları olmuştu. Açıklanan resmi enflasyon rakamlarıyla birlikte emekli maaşları da belli oldu. Ancak geçtiğimiz yıl en düşük maaşın 7 bin 500 TL olması adına yapılan düzenlemenin yenilenmesi için gözler Meclis'e çevrildi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023 yılının tamamına ilişkin enflasyon verisini açıklamasıyla birlikte memur ve memur emeklileri ile SGK ve BAĞ-KUR emeklilerine verilecek zamlar da belirlendi.

Türkiye'de ekonomik sorunların yaşanmasıyla birlikte yüksek enflasyon karşısında yaşam mücadelesi veren, alım gücü her geçen gün eriyen emeklilere, kök maaşlarına ek olarak yeni düzenleme getirilmişti.

'FORMÜL' YENİDEN UYGULANACAK MI?

Bu sayede kök maaşı 5 bin 500 lira olan emeklilere "seyyanen maaşı tamamlama formülü" ile düzenleme getirilerek en düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL'ye yükseltilmişti.

Mevzuat yönünden eksik olan bu düzenlemenin yeni maaşlara uygulanıp uygulanmayacağı, düzenlemenin yeniden ne zaman yapılacağı ise merak konusu oldu.

GÖZLER SEÇİM ÖNCESİ KARARLARDA

Ekonomim'den Hüseyin Gökçe'nin haberine göre memur emeklileri ile işçi BAĞ-KUR emeklilerine yapılan zam arasında 12 puanlık fark oluşması, siyasilere yönelik yeni baskılara yol açtı. Tıpkı 2023 yılı Mayıs ayında yapılan Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Genel Seçimleri öncesinde çıkan EYT düzenlemesi gibi, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler öncesi de bu taleplerin karşılanacağı beklentisi hakim durumda.

1kapak.jpg

Aslında halen kök maaşı 5 bin 500 lira olup da yasal düzenleme sonucu eline 7500 lira geçen emekliler için yasal düzenleme kesinlikle şart. Çünkü bu durumda olan emeklilerin maaşlarına yapılacak yüzde 37.5 zam ile birlikte ellerine yine 7 bin 500 lira geçecek.

YENİ BİR DÜZENLEME İHTİYACI ŞART

Geçen yıl en düşük emekli maaşını 7 bin 500 liraya yükselten düzenlemeyi hazırlarken, kamuya fazla yük gelmesin diye kök ücreti artırmak yerine getirilen “seyyanen maaşı tamamlama formülü” mevzuat yönünden eksik hazırlandığı için yeni bir düzenleme ihtiyacı şart.

Eğer TBMM’nin tekrar açılacağı 16 Ocak günü dahil olmak üzere takip eden iki gün içinde bir

yasal düzenleme yapılmazsa, milyonlarca emekli yüzde 37.5’lik enflasyon farkına rağmen Ocak ayında yine 7 bin 500 lira alacak.

EMEKLİLERİN ELİNE YİNE 7 BİN 500 LİRA GEÇECEK

Resmi olmayan verilere göre maaşı 7 bin 500 liraya tamamlanan emekli sayısı 6 milyon lira civarında. Üstelik bunların önemli bölümü de 5 bin 500 lira civarında kök ücrete sahip oldukları için az önce ifade ettiğimiz gibi yüzde 37.5’lik enflasyon farkına rağmen ellerine yine 7 bin 500 lira geçecek.

Gelin şimdi başka bir hesap daha yapalım. Yılbaşı öncesi kök maaşı 5 bin 500 lira olup eline 7 bin 500 lira geçen bir emekli ile maaşı 7 bin 501 lira olan bir emeklinin yeni ücreti ne olacak? İlk emekli yine 7 bin 500 lira almaya devam edecek. Maaşı 7 bin 501 lira olan emekli ise maaşına 2 bin 812 lira enflasyon farkı alacak ve artık eline 10 bin 312 lira geçecek. Yani geçen ay aralarında 1 lira fark olan iki emeklinin, eğer yasal düzenleme yapılmazsa bu ay ellerine geçen parada 2 bin 812 lira fark olacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN