Fatura ağır oldu! Türkiye'nin risk puanı 4 ay sonra zirvede

Fatura ağır oldu! Türkiye'nin risk puanı 4 ay sonra zirvede

Merkez Bankası'nda sürpriz başkan değişikliğinin yankıları tüm hızıyla devam ediyor. Borsadaki erimenin yüzde 9'u bulduğu günün ilk yarısında Türkiye'nin risk primi de (CDS), Kasım 2020'den sonraki en yüksek seviyeyi gördü. 150 baz puanlık artışla 466 puana yükseldi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı (TCMB) Başkanı Naci Ağbal'ın faiz artırımı nedeniyle hafta sonu görevden alınmasının faturası gün yüzüne çıktı. Günün ilk yarısında Türk Lirası (TL), dolar karşısında yüzde 10 değer kaybederken, borsadaki erime yüzde 9'u buldu.

KASIM 2020'DEN SONRAKİ EN YÜKSEK SEVİYEDE

Gazete Duvar'da yer alan habere göre; Türkiye'nin risk primine de yansıyan bu gelişme 5 yıllık kredi temerrüt takasının (Credit Default Swap/CDS) 156 baz puan yükselerek, Kasım 2020'den sonraki en yüksek seviye olan 466 baz puana çıkmasına neden oldu.

CDS NEDİR?

Doç. Dr. Murat Batı, 2 yıl önce kaleme aldığı yazısında CDS'yi şöyle tanımlamıştı:

"En basit tanımlama ile bir devletin ya da ülkedeki şirketlerin piyasaya sunduğu borçlanma araçlarının (hazine bonosu, devlet tahvili, finansman bonosu vs.) vadeleri geldiğinde bunların ödenmemesine riskine karşılık yatırımcılardan alınan bir bedeldir. Bunu bir tür sigorta bedeli gibi algılamak yanlış olmaz. Ödenmeme riskine karşılık ödenen bu sigorta bedeline ise CDS Primi adı verilmektedir.

'PRİM YÜKSELDİKÇE RİSK YÜKSELİR'

CDS Primleri ülkelerin aldıkları borçları geri ödememe risklerini ölçen bir göstergedir. Bu nedenle bu prim ne kadar yüksek ise maalesef ülke daha çok riskli bir ortama girmiş bulunmaktadır. Şöyle düşünün; hayat sigortası yaptırdığınızda yaşlı ve hasta birinin sigorta primi daha yüksektir. Çünkü hayati risk taşıyan hastalıklara yakalanma hatta ölme riski daha yüksektir. Varın gerisini siz düşünün."

NE OLMUŞTU?

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal cuma gecesi Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile görevden alındı ve yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu getirildi. Böylelikle Türkiye'de son iki yılda üç TCMB başkanı değişmiş oldu. Yapılan yorumlarda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın bağımsızlığını yeniden güçlendirmeye çalışan Ağbal'ı görevden almasının yatırımcıların güvenini zedelediğine dikkat çekildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN