Geleceği tartışılan Bitcoin’de ‘balon’ şüphesi

Geleceği tartışılan Bitcoin’de ‘balon’ şüphesi

Hükümetlerin önleme hazırlandığı, geleceği merak konusu olan Bitcoin, üç günde yüzde 20 değer kaybetti. Hackerların saldırılarına maruz kalan kripto paradaki bu düşüş, “Balon patlıyor mu?” sorularına neden olurken, Alman polisi 126 Bitcoin’i değeri daha da düşmeden satmaya hazırlanıyor.

EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL

Son aylarda getirisi ile çılgınlığa dönüşen kripto paraların amiral gemisi Bitcoin, 2017’ye bin dolardan başlarken 17 Aralık’ta 20 bin doların üzerine tırmandı. Arzının 21 milyon ile sınırlı olan, tedavüldeki 1,6 milyon Bitcoin’in piyasa değeri ise 317,73 milyar doları aştı. Türkiye’deki Bitcoin yatırımcılarının sayısı ise 50 bini aştı. Git gide büyüyen fakat bir kontrol mekanizmasına da tabi olmayan kripto paralara karşı ülkelerin önlem almak için tartışmalara başlaması, Bitcoin’in ateşini azaltmışa benziyor. 17 Aralık’taki zirvesinden sonra dün sabah 15 bin 900 doları gören Bitcoin, dört günde yüzde 20 düşüş kaybetti. Öğle saatlerinde kayıplarının bir kısmını telafi eden Bitcoin 16 bin 500 dolar civarında dengelendi. Ülkelerin şu anda Bitcoin’e bakışları ise şöyle:

ABD: Bir mükellef genellikle “varlık” olarak kabul edilen Bitcoin alım satımından “gelir” sağlar veya “zarar” edebilir. Hisse senedi, tahvil ve diğer yatırım amaçlı gayrimenkuller sermaye varlıklarına örnek teşkil eder.

Avrupa Birliği: Bitcoin alım-satımı KDV'den muaf olsa da Bitcoin işlemlerinden elde edilen kazanç, “sermaye değer kazancı veya gelir vergisi” gibi diğer vergilere tabi olabilir ve vergileme AB ülkesine göre değişir.

Almanya: Bitcoin özel para olarak nitelendiriliyor ancak 1 yıldan az süre içinde elden çıkarma sonucu elde edilen kazançlar vergiye tabi tutuluyor. 800 Euro’yu aşmayan veya 1 yıldan fazla elde tutulan Bitcoin satışından elde edilen değer artış kazancı vergiden istisna.

İngiltere: İngiltere'de Bitcoin döviz olarak değerlendiriliyor. İngiltere Gelir ve Gümrük İdaresi, Bitcoin ile ilgili her bir olayın "kendi kişisel gerçekleri ve koşullarına göre değerlendirileceğini" açıklıyor. Doğru vergi uygulaması için ilgili mevzuat ve içtihatların uygulanacağı ifade edilmiş.

Danimarka: Sanal para alım-satımları ve sanal para satışlarından elde edilen kazançlar vergiden istisna.

Japonya: Sanal para emtia olarak kabul ediliyor. Sanal para birimleri, "ödemeleri yaparken kullanılabilen ve dijital olarak aktarılabilen" varlık benzeri değerler olarak tanımlanıyor. Bu nedenle, Bitcoin ticaretinden elde edilen kazançlar işletme kazancına dahil. Buna göre gelir ve sermaye kazançları vergisi amaçlarıyla işleme tabi tutuluyor.

Kanada: Kanada Gelir İdaresi (CRA) 2013 tarihli açıklaması ile Bitcoin gibi kripto para birimlerinin Kanada yasalarına göre altın, gümüş ya da doğalgaz gibi emtia olduğunu beyan etti. Buna göre, Bitcoin ya ticari kazanç ya da bir değer artış kazancı (zarar halinde de bu yaklaşım geçerli) olarak vergilendiriliyor.

400 BİN DOLAR TAHMİNİ

Standpoint Research'ün kurucusu Ronnie Moas geçtiğimiz günlerde çarpıcı bir tahmin yaptı. Geçtiğimiz Temmuz ayında Bitcoin 2 bin 600 dolar seviyesindeyken 5 bin dolarlık tahmini ile dikkatleri üzerine çeken Moas, yeni hedefin 300-400 bin dolar bandı olduğunu duyurdu. Moas, “Bitcoin benim önerdiğim seviyenin halihazırda yüzde 500 üzerinde ve ben mevcut seviyeden bir yüzde 500'lük artış daha öngörüyorum. Bence Bitcoin için oyunun sonu 300-400 bin dolar bandı olacak ve dünyadaki en değerli para birimi haline gelecek. Dünyada sadece 21 milyon adet Bitcoin olacak ve dijital para birimi için artacak talep fiyatları bu seviyeye çekecek. Dünya üzerinde ne kadar altın olduğunu bilmiyorum ama ne kadar Bitcoin olduğunu biliyorum. İki yıl içinde dünyada 300 milyon insanın Bitcoin yatırımcısı olacağını düşünüyorum. Arz ve talep arasındaki bu dengesizlik de fiyatları yukarı itecek” dedi.

DÜZENLEME YETKİSİ SPK VE MALİYE’DE

Bitcoin’e Türkiye’de de kurallar getirilmesi tartışılıyor. Bu konuda açıklama yapan KPMG Türkiye Vergi Bölümü Başkanı Abdulkadir Kahraman, “SPK’nın Bitcoin’i ‘diğer sermaye araçları’ kapsamına alması en doğru yaklaşım görünüyor” dedi. “Konu ‘kurumlar vergisi’ olunca değerlendirmek kolay. Çünkü kurumların elde ettikleri her tür kazanç kurumlar vergisine tabi. Para olarak kabul edilse bile. Bitcoin kazancını elde eden ‘gerçek kişi’ olduğunda sorun karmaşık hale geliyor” ifadelerini kullanan Kahraman, “Vergileme için gelirin bunlardan birinin kapsamında olması şart. Diğer taraftan gerçek kişiler açısından Gelir Vergisi Kanunu’na (GVK) göre bir ödeme aracı olan paranın değer artışları vergiye tabi değil. Şimdi karar verilmesi gereken Bitcoin gelirlerinden önce GVK’da elde edilen kazancın niteliği” diye konuştu. Kahraman şöyle devam etti: “Alım satımdan elde edilen kazancın vergilendirilmesi ‘diğer sermaye piyasası aracı’ veya ‘gayri maddi hak olması’ ile mümkün olacak. SPK yetkisinin kullanıp Bitcoin için ‘diğer sermaye piyasası aracı’ adlandırmasını yaparsa elde edilen kazançlar GKV geçici 67’nci maddesi kapsamında değerlendirilebilecektir.”

ALMAN POLİSİ SATIŞA BAŞLIYOR

Alman polisi, internet suçları ile mücadele kapsamında 2014 yılında el koyduğu Bitcoin’leri satacak. Satılmasa planlanan 126 Bitcoin Hessen eyaletinde 2014 yılında yapılan bir baskında ele geçirilmişti. Frankfurt Savcılığı tarafından yapılan açıklamada, ele geçirilen Bitcoin’lerin değer kaybetme tehlikesine karşı bir an önce satılmasının planlandığı belirtildi. Bitcoin’ler Darknet adı verilen platformlarda yasadışı alışverişler yapan bir gruba yönelik yapılan baskında ele geçirilen bilgisayarlarda depolanmış olarak bulunmuştu. Yetkililer bu satışı Noel öncesinde bitirmek istiyor. Ele geçirildiğinde yaklaşık 50 bin euro olan Bitcoin’lerin değeri şu ana 2 milyon euro sınırına yaklaşmış durumda.  Savcı Alexander Badle soruşturmanın uzun sürmesinin bu olayda faydasını gördüklerine söyledi. Açıklamada değerlerin artması için beklenmediği sadece Bitcoin satışının mümkün olabilmesi için yasal zeminin oluşmasının beklendiği açıkladı. Bu satışın gerçekleşmesi için mahkemenin Bitcoin’lerin devletin malı olduğu yönünde karar vermesi gerekiyor. Bu kararın verilmesinden sonra satış hemen gerçekleşecek.  Satışın gerçekleşmesi durumanda ilk kez bir Alman resmi kurumu Bitcoin satmış olacak.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN