Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu: Erdoğan 50+1’in kendisini tutsak ettiğini görecek

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu: Erdoğan 50+1’in kendisini tutsak ettiğini görecek

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, başkanlık sistemine geçilmesiyle gündeme gelen '50+1' sistemine ilişkin "50+1’in kendisini tutsak ettiğini görecek, farklı alternatif arayışına girecek" dedi.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Gazete Duvar'a verdiği röportajda Gelecek Partisi'nin kurulmasıyla beraber bir yılda 23 partinin siyaset sahnesine katıldığını belirtti.

"CUMHURBAŞKANI 50+1'İN KENDİSİNİ TUTSAK ETTİĞİNİ GÖRECEK"

Mevcut tabloda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk turda 50+1'i sağlamasının imkansız olduğunu vurgulayan Davutoğlu, "Sistemin işlemediğini Cumhurbaşkanı görüyor. Daha önemlisi Cumhurbaşkanının artık tek bir niyeti var, bir şekilde iktidara tutunmak. Zamanla bu sistemin, 50+1’in kendisini tutsak ettiğini görecek. Eminim bir müddet sonra Cumhurbaşkanı alternatif arayışına girmek zorunda kalacak" dedi. 

"ALTERNATİF ARAYIŞINA GİRMEK ZORUNDA KALACAK"

Davutoğlu devamında, “Eminim bir müddet sonra Cumhurbaşkanı alternatif arayışına girmek zorunda kalacak. Oylarının MHP ile birlikte yüzde 35’lere indiği bir konjonktüre girdiğinde hangi koalisyonla yüzde 50+1’i sağlayacak. Gün gelecek onlar da buraya gelecek, başta Cumhurbaşkanı olmak üzere. Siyasi pragmatizm gereği parlamenter sistemi gündemine alacak” diye konuştu.

"OPORTÜNİST BİR SİYASETİN KALICI OLMASI MÜMKÜN DEĞİL"

Davutoğlu, reform söyleminde ABD ve AB Başta olmak üzere dış gelişmelerin etkisini, “Konjonktürel dalgaların üstünde sörf yapma” niyeti olarak nitelendirerek, “Trump geldi, bir otoriterlik dalgası var, onun üzerinde sörf, Biden geldi o dalga üzerinde sörf yapabilir miyiz! Bu kadar oportünist ve konjonktür bağımlısı bir siyasetin kalıcı olması mümkün değil” görüşünü savundu.

"ERDOĞAN, BAHÇELİ'NİN ONAYI OLMADAN ADIM ATAMAZ"

Davutoğlu, iktidarın reform söylemine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

 “Bu reform dediklerinin tümü açık şekilde iktidar üzerinde vesayet uygulayan MHP, Vatan Partisi’nin ve onların arkasındaki otoriter eğilimli güç odaklarının vesayeti önünde erir. Reform dediğinizde parti kapatmanın gündemde olmaması gerekir. Numan Kurtulmuş 'parti kapatmanın bir faydası yoktur' dedi, ertesi gün Bahçeli tarafından ayar verildi. Bir partinin genel başkanı diğer partinin genel başkanvekiline ayar verebilme gücüne sahip ve kendi genel başkanvekilinin söylediği sözü sahiplenemeyen bir genel başkan var. Bu gösteriyor ki Sayın Erdoğan, Sayın Bahçeli’nin onayı olmadan adım atamaz.”

"BİR KİŞİYE AYARLI UCUBE YAPI OLUŞTURULDU"

Davutoğlu, “Gerçek reform için sistem değişikliğine işaret ediyorsunuz. Güçlendirilmiş Parlamenter sistem önerinizi de sundunuz. İktidar cephesinden muhalefetin bu çağrısıyla ilgili 'Parlamenter sistem darbeler, koalisyonlar üretiyor', 'Güçlendirmiş, iyileştirilmiş' diyerek parlamenter sistemin sorunlu olduğunu onlar da kabul ediyor gibi karşı tezler dile getirilmeye başlandı. Bunlara yanıtınız nedir?” sorusuna da şöyle yanıt verdi:

“Burada manipülasyon yapılıyor. Eski kötü örnekten hareketle yaşanan kötü uygulama meşrulaştırılmaya çalışılıyor. Biz halkımızın önüne iki kötü arasında bir seçim getirmiyoruz. İyi, yeni bir model ve sistem getiriyoruz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile bir kişiye ayarlı ucube yapı oluşturuldu. Kuvvetler ayrılığı ilkesi, denetim, yetki sorumluluk dengesi kalmadı. Peki eskiye mi dönelim, hayır. 1924 anayasasının çoğunlukçu, 1961 anayasasının vesayetçi sistemine, 1982 anayasasının melez sistemine de karşıyız. Bunlar çarpık parlamenter sistem uygulamaları. Biz gerçek anlamda, pür haliyle parlamenter sistem uygulaması diyoruz.”

"ERKEN SEÇİMİN PSİKOLOJİK ŞARTLARI VAR"

Davutoğlu, "2021’de bir seçim öngörüyor musunuz? Erken seçimin şartları var mı sizce?" sorusuna ise şöyle cevap verdi: 

"Psikolojik şartları kesinlikle var. Yoksulluğun bu kadar arttığı, denetimin bu kadar zayıflayıp yolsuzluğun neredeyse siyasetin doğası haline geldiği, en önemlisi insanların problemlerini dile getirmesinin imkansızlaştırıldığı bir dönemde seçim psikolojik olarak kaçınılmazdır. Virüs örneği verirsek entübe edilmiş, nefes almakta zorlanan hastayı buradan çıkaracak yegane ilaç seçimdir. Bizim yapacağımız erken seçimi gündemde tutmaktır. Bu konuda baskı yapmak, toplumsal talebi bu noktada şekillendirmek ve ülkenin en kısa sürede seçime gitmesinin alt yapısını oluşturmaktır. Muhalefetin, hepimizin görevi.

"MHP KİTLESİNİN ERDOĞAN'A DESTEĞİ AZALIYOR"

Seçime hukuken Cumhurbaşkanı ama siyasetin reel gerçekliğine bakılırsa Sayın Bahçeli karar verir. Bahçeli’nin geçmişte işlerin zorlaştığını gördüğü anda nasıl ortalıktan savuştuğunu 2001’den biliyoruz. MHP kitlesinin son anketlerde Erdoğan’a desteği azalıyor. Sokakta hiç kimse bu politikalar doğru diyemiyor. Şimdi halkın önünde savunulamaz hale geldiğinde MHP’nin AK Parti’ye bir mesafe koyma ihtiyacı olacak. Aynen 2001 ekonomik krizinde koyduğu mesafe gibi.

"2021’İN İKİNCİ YARISINDA ERKEN SEÇİM YÜKSEK İHTİMAL"

MHP böyle bir mesafe koyduğunda Türkiye’de seçim kaçınılmaz hale gelir. 2021’de erken seçim muhtemeldir. 2. yarısında daha yüksek ihtimaldir. Ama bu Türkiye’nin genel gidişatında Cumhur İttifakı’nin iç dengeleri kadar muhalefetin doğru seçenekleri halkın önüne koymasına da bağlı."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN