2021 YKS üniversite tercihleri ne zaman bitiyor? İşte ÖSYM yerleştirme takvimi

2021 YKS üniversite tercihleri ne zaman bitiyor? İşte ÖSYM yerleştirme takvimi

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) 150 puan barajını geçebilen 1 milyon 627 bin 539 aday, üniversite tercihi yapma hakkı elde etti. YKS tercih işlemleri 20 Ağustos 2021 Cuma saat 23.59'da sona erecek. Üniversitelerin önlisans (2 yıllık) veya lisans (4 yıllık) bölümlerine toplamda 1 milyon 24 bin 479 öğrenci yerleştirilecek. İşte, üniversite tercih kılavuzu...

Ölçme, Seçme, Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonrası öğrenci yerleştirme süreci devam ediyor. 5 Ağustos 2021 günü başlayan tercih dönemi, ülkede yaşanan doğal afetler dolayısıyla uzatıldı.

2021 ÜNİVERSİTE TERCİHLERİ SON GÜN NE ZAMAN?

26-27 Haziran 2021'de yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının ardından başlayan üniversite tercih işlemlerinde son 20 Ağustos 2021 Cuma günü saat 23.59 olarak belirlendi.

Adaylar, Ölçme, Seçme, Yerleştirme Merkezi'ne (ÖSYM) ait ais.osym.gov.tr internet sitesinden ve ÖSYM Aday İşlemler Sistemi (AİS) mobil uygulaması üzerinden yapabiliyor.

Daha önce 13 Ağustos 2021'de sona ereceği açıklanan tercih tarihleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yangın ve sel felaketleri sebebiyle alınan kararla 20 Ağustos 2021'e kadar uzatıldı.

ÜNİVERSİTE TERCİHİ YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

* Üniversite tercihleri nasıl yapılır sorusu ile karşı karşıya kalan adaylar; öncelikli olarak kişilik özellikleri, ilgileri, yetenekleri doğrultusunda tercih etmeyi düşündükleri alanları belirlemeli. Sırf puanı yettiğinden dolayı istemediği bir bölüme tercih listesinde yer vermemeli.

* Sınav sonuçları açıklandıktan sonra adaylar puanlarına göre tercih yapmaya hak kazandıkları bölümler üzerinden tercihlerini oluşturacaklardır. Sorusunun en kritik cevap durumlarından biri de sınavlarda alınan baraj puanlardır. TYT'de 150 barajını geçen adaylar 2 yıllık ön lisans programları, AYT'de 180 barajını geçen adaylar 4 yıllık ve üstü lisans bölümlerini tercih etmeye hak kazanacaklardır.

* Bir aday ÖSYM tarafından kendisine tanınan tercihte bulunma haklarının tamamını kullanmak zorunda değildir.

* Adaylar tercih yapmayı düşündükleri bölüm ve programları belirlerken kılavuzda yer alan Özel Koşullar ve Açıklamalar kısmını dikkatlice okumalıdır.

YKS YERLEŞTİRME SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ÖSYM tarafından henüz tercih sonuçlarının açıklanacağı tarih duyurulmadı. Ancak, üniversite kayıtlarının eylül ayının ilk haftası yapılacak olmasından dolayı tercih sonuçlarının da ağustos ayı içerisinde açıklanması bekleniyor.

Yerleştirme sonuçları internet sonuc.osym.gov.tr aracılığıyla adaylara duyurulacak. Yurt dışındaki üniversitelere yerleştirilen adaylar için, gerekli olduğunda ve adayın müracaatı üzerine yerleştiği programı gösteren bir yazı verilecek.

YKS EK TERCİH NE ZAMAN?

2021 YKS tercih sürecinde merkezi ve ek yerleştirmeye ilave bir ek yerleştirme yapılacak. Fakat YKS ilk tercih sürecinin devam etmesi nedeniyle ek tercihlerin takvimi henüz belli olmadı.

YKS TYT AYT BARAJ PUANI KAÇ OLDU?

2021 YKS'nin Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) baraj puanı 150, Alan Yeterlilik Testi'nde (AYT) ve Yabancı Dil Testi'nde (YDT) baraj puanı 170 olarak uygulanıyor.

2021 ÖSYM YKS TERCİH KILAVUZU

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN