2026 yılının ilk günlerinde Türkiye’yi etkisi altına alan dondurucu hava dalgası, Karadeniz’in iç kesimleri ve İç Anadolu’nun kuzeyinde ulaşım ağını felç etti. Gece saatlerinden itibaren şiddetini artıran kar yağışı, özellikle yüksek rakımlı köylerde ulaşımı imkansız hale getirdi.
KASTAMONU VE ÇORUM’DA REKOR KAPANMA
Kar yağışının en ağır bilançosu Kastamonu ve Çorum’da görüldü. İl Özel İdarelerinden alınan son verilere göre:
Kastamonu: Coğrafi yapısı ve yüksek rakımı nedeniyle karın en çok etkilediği illerden olan Kastamonu’da 315 köy yolu ulaşıma kapandı.
Çorum: İl merkezinde 123, İskilip'te 35 ve Alaca'da 32 olmak üzere toplamda 352 yerleşim birimine erişim sağlanamıyor. Şehrin kuzey ilçeleri olan Kargı ve Osmancık'ta da tipi nedeniyle çalışmalar güçlükle yürütülüyor.
EKİPLER TEYAKKUZDA: ÖNCELİK SAĞLIK VAKALARI
Tokat’ta 55, Amasya’da ise 56 köy yolunun kapandığı bildirilirken, İl Özel İdaresi karla mücadele ekipleri 7/24 esasına göre sahaya indi.
Çalışmalarda stratejik bir yol izleniyor:
Acil Durumlar: Doğum yapacak gebeler, diyaliz hastaları ve acil müdahale gerektiren sağlık vakalarının bulunduğu köylere öncelik veriliyor.
Ana Arterler: Köyleri ilçelere bağlayan grup yollarının açık tutulması için greyder ve kar küreme araçları aralıksız çalışıyor.
Tuzlama: Buzlanma riskine karşı kritik virajlarda tuzlama çalışmaları sürdürülüyor.
