Açıköğretim bölümlerine kaç puanla girilir? AÖF ATA AUZEF 4 yıllık ve 2 yıllık taban puanları

Açıköğretim bölümlerine kaç puanla girilir? AÖF ATA AUZEF 4 yıllık ve 2 yıllık taban puanları

Açıköğretim eğitimi veren İstanbul Üniversitesi (AUZEF), Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÖF), Erzurum Atatürk Üniversitesi'nin (ATA AÖF) 4 yıllık (lisans) ve 2 yıllık (önlisans) açıköğretim bölümlerinin güncel taban puanları belli oldu. Açıköğretimde bazı bölümlere kayıt yaptırabilmek için TYT ve AYT'de baraj puanını geçmek yeterli. İşte; AÖF, ATA, AUZEF taban puanları...

YKS (TYT-AYT-YDT) sonuçlarının ardından açıköğretim bölümlerine kayıt yaptırabilmek için kaç puan gerektiği merak ediliyor. Binlerce öğrencisi bulunan AÖF ve AUZEF, yani açıköğretim modeliyle üniversite eğitimi; iş hayatı, aile hayatı, ekonomik nedenlerle binlerce kişi tarafından tercih ediliyor. AÖF ve AUZEF'te yeni açılan bölümler de dikkat çekiyor.

HANGİ ÜNİVERSİTELERDE AÇIKÖĞRETİM BÖLÜMLERİ VAR?

Türkiye'de 2021 yılı itibarıyla; Eskişehir Anadolu Üniversitesi (AÖF), İstanbul Üniversitesi (AUZEF) ve Erzurum Atatürk Üniversitesi (ATA AÖF) olmak üzere 3 üniversitede açıköğretim eğitimi veriliyor. Bu üniversitelerde 4 yıllık ve 2 yıllık olmak üzere toplam 118 bölümde tercih yapmak mümkün.

AÇIKÖĞRETİM 4 YILLIK (LİSANS) BÖLÜMLER TABAN PUANLARI 2021

2021 YKS (TYT-AYT-YDT) sınavına girerek açıköğretim bölümlerini tercih edecek adaylar, 2019 taban puanları, başarı sıralamaları ve kontenjanlarına göre yerleştirilecek. YÖK ATLAS tercih robotunda da yer alan ÖSYM ve YÖK'ün yayınladığı açıköğretim bölümlerinin güncel taban puanlar şöyle:

0720201422450657531.jpg

AÇIKÖĞRETİM 2 YILLIK (ÖNLİSANS) BÖLÜMLER TABAN PUANLARI 2020

0720201423560657908.jpg

KAÇ PUANLA AÇIKÖĞRETİM BÖLÜMLERİNE GİRİLİR?

Açıköğretim bölümleri 2 yıllık (önlisans) ve 4 yıllık (lisans) olarak hizmet vermektedir.

Bu yıl 2 yıllık açıköğretim bölümlerine kayıt yaptırabilmek için Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) oturumlarından Temel Yeterlilik Testi'ne (TYT) girmek ve en az 150 puan almak gerekmektedir.

4 yıllık açıköğretim bölümlerine kayıt yaptırmak için ise Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) oturumlarından Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) sınavlarına girmek, TYT'de en az 150 puan, AYT'de en az 180 puan almak gerekmektedir.

AÖF NEDİR?

Üniversitede açıköğretim eğitim modeli ilk olarak Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde 1982 yılında kurulan Açıköğretim Fakültesi (AÖF) ile ülkemizde başlamıştır.

Kendi ikamet ettiği şehirde üniversite kazanamayıp farklı illerde okuma imkanı olmayan, hatta örgün olarak üniversite okumaya fırsatı olmayan vatandaşlara eğitim hizmeti veren bir sistemdir.

Tüm Türkiye'de hizmet veren açıköğretim fakültesi, bunun yanı sıra KKTC, Türkî Cumhuriyetler ve Batı Avrupa'da da Türk vatandaşlarına hizmet sunmaktadır.

Anadolu Üniversitesi'nin yanı sıra Erzurum Atatürk Üniversitesi (ATA AÖF) ve İstanbul Üniversitesi de (AUZEF) açıköğretim fakülteleri açarak bu sistemi uygulamaya başlamış ve on binlerce öğrenci tarafından tercih edilmiştir.

AÇIKÖĞRETİM SİSTEMİ NASIL ÇALIŞIR?

Dersler kitle iletişim araçları yollarıyla işlenir, TRT Okul kanalında, her gün 12 saat açıköğretim dersleri ile ilgili yayınlar yapılmaktadır. Ayrıca Anadolu Üniversitesi bünyesindeki 'AÖF e-Öğrenme' sitesinde ve diğer onlarca forum sitelerinde dersler ve sınavlarla ilgili destek verilmektedir. Anadolu Üniversitesi'nin her ilde bürosu bulunmaktadır, bu bürolarda öğrencilere her konuyla ilgili destek verilmekte, gerekli olan tüm ders kitapları ücretsiz olarak temin edilmektedir.

Açıköğretim sisteminin bilinmeyen bir yanı da, AÖF öğrencileri için her ilde, Anadolu Üniversitesi tarafından belirlenmiş üniversitelerde dersler verilmektedir. AÖF öğrencileri her yıl vize ve final olmak üzere 2 kez sınava girmekte ve bu sınavlar sonucunda bir üst sınıflara geçmekte ya da geçememektedir.

2021 YKS SONUÇLARI SORGULAMA EKRANI

Üniversiteye giriş sınavı olan 2020 Yükseköğretim Sınavı'nın (YKS) TYT-AYT-YDT sonuçları ÖSYM'nin sonuc.osym.gov.tr internet adresinden öğrenilebilir.

Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. Adaylar sınav sonuçlarını, TC kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin web adresinden veya mobil uygulamasından öğrenebilecek. İnternet sayfasındaki duyuruların, adaylara tebliğ hükmünde olduğunu hatırlatalım.

2021 YKS TERCİH KILAVUZU YAYIMLANDI MI?

ÖSYM Başkanı Halis Aygün, adayların üniversite tercihlerinde yardımcı olacak 'Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nun ön bilgilendirme amacıyla ÖSYM'nin web sitesinde erişime açıldığını açıkladı.

4 yıllık, 2 yıllık, açıköğretim üniversite bölümleri tercih kılavuzunu, www.osym.gov.tr internet adresinden PDF olarak cihazınıza indirebilirsiniz.

YKS 2021 TERCİH KILAVUZU İÇİN TIKLAYIN

ÖSYM'den yapılan açıklamada, "Kılavuz, adaylara ve diğer ilgililere ön bilgi vermek amacıyla yayımlanmaktadır. Bu nedenle adayların, tercihlerini belirlemeden önce tercih süresi içinde ÖSYM'nin internet adresinden yeniden yayımlanacak 2020-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunu dikkatle incelemeleri ve ÖSYM’den yapılan duyuruları takip etmeleri gerekmektedir" denildi.

ÜNİVERSİTE TERCİH NE ZAMAN YAPILACAK?

TYT, AYT ve YDT puanlarıyla lisans ve önlisans programına yerleşecek üniversite öğrencisi adayları, tercihlerini 5-13 Ağustos 2021 günleri arasında yapabilecek.

4 yıllık, 2 yıllık ve açıköğretim üniversite tercihlerinin ais.osym.gov.tr adresinden gerçekleştirileceğini belirtelim.

Adaylar tercihlerini, TC kimlik numarası ve şifre ile tercih süresi içinde ÖSYM'nin Aday İşlemler Sistemi'nden (AİS) bireysel olarak yapacaklar ve tercihlerini, internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayabilecek. Bunun dışında tercih bildiriminde bulunulamayacak (posta, faks, elektronik posta vb.). ÖSYM merkezine posta vb. yollarla gönderilen tercih listeleri işleme alınmayacak ve cevaplandırılmayacak. Sadece elektronik ortamda yapılan tercihler geçerli olacak.

YKS'DE BARAJI GEÇMEK İÇİN KAÇ PUAN ALMAK GEREKİYOR?

Üniversiteye giriş sınavı YKS'de baraj puanı şöyle belirlendi:

* Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) 150 puan
* Alan Yeterlilik Testi'nde (AYT) 180 puan
* Yabancı Dil Testi'nde (YDT) 180 puan

SINAV SONUÇLARI NASIL KULLANILACAK?

TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylar, önlisans (2 yıllık) üniversite programlarını tercih edebilecek. Bu adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanlarında 180'i geçemeyen veya AYT-YDT sınavlarına girmeyenlerin, lisans (4 yıllık) üniversite programlarını tercih etme hakları yoktur.

TYT'de 150 ve üzeri puan alan adaylardan SAY, SÖZ, EA, DİL puanları 180 ve üzeri olanlar, lisans (4 yıllık) üniversite programlarını tercih edebilecek.

Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de TYT puanının 150 ve üzeri (Engelli öğrencilerde 100 ve üzeri puan) olması gerekmektedir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN