Asgari ücretle çalışanlara üzen haber! 'Asgari ücret 500 dolara eşit olsun' planı rafa kalktı, yeni ücret bu rakamın altında

Asgari ücretle çalışanlara üzen haber! 'Asgari ücret 500 dolara eşit olsun' planı rafa kalktı, yeni ücret bu rakamın altında

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ikinci toplantısını önümüzdeki hafta gerçekleştirecek. Asgari ücretin 500 dolar seviyesinde olacağı sözünü veren iktidara karşın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Dolar yerinde durmuyor her gün farklılaşıyor. Biz TL konuşmak durumundayız" diyerek asgari ücretin bugün 500 dolara denk gelen 11 bin 800 TL'nin altında olacağının sinyalini verdi. İşte, asgari ücret son dakika haberi...

2023 Temmuz asgari ücreti belirlemek için ilk toplantısını bu hafta yapan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ikinci toplantısını 19 Haziran 2023 Pazartesi günü gerçekleştirecek.

Toplantı kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol ile bir araya gelecek.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantısından asgari ücrete ilişkin herhangi bir rakam çıkmadı.

YENİ ASGARİ ÜCRET NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Asgari ücreti; işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, çoğunluk kararıyla belirliyor.

2023 Ocak-Temmuz arasında asgari ücret, brüt 10 bin 8 TL, net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene maliyeti ise 11 bin 759 lira 40 kuruş.

Asgari ücrete yapılacak ara zammın, geçen yıl olduğu gibi temmuz ayından itibaren yürürlüğe girmesi öngörülüyor. Geçtiğimizin yıl asgari ücrete yapılan artış, iki toplantılık bir süreçle karara bağlanmıştı. Bu yıl da hızlı bir süreçle ara zammın netleşmesi bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET 500 DOLARA EŞİT OLACAK MI?

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, katıldığı canlı yayında milyonların beklediği asgari ücretle ilgili açıklamalarda bulundu.

CNN Türk'te canlı yayında konuşan Yılmaz, "Asgari ücrette hesaplama yapıldı mı?" sorusuna, "Dolar yerinde durmuyor her gün farklılaşıyor. Biz TL konuşmak durumundayız. Ana ilkemiz çalışanlarımızı enflasyona ezdirmemek" diye yanıt verdi.

500 dolar, 15 Haziran 2023 tarihi itibarıyla 11 bin 828,70 TL'ye denk geliyor. Yılmaz'ın açıklamasına göre, yeni asgari ücret bu rakamın altında belirlenecek.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın açıklamaları şöyle:

"Geçen yıl ücretlerde maaşlarda düzenlemeler yaptık. Asgari ücrette 2 defa ayarlama yaptık. Yüzde 54 gibi oldukça yüksek bir artış yaptık. Temmuz'da önemli gündemimiz var. Asgari ücret görüşmeleri başladı. Alım gücünü korumak için 6 ayda bir müzakere yürütüyoruz. Temmuz ayında 3'lü görüşmeler ortak anlayış ve uzlaşma ile sonuçlansın.

Temmuz ayının başlarında bitecek ve asgari ücrette satın alma gücünü artıracak bir yaklaşım sergileyeceğiz. Memur maaşları ve emeklilere ilişkin çalışmalarda Meclis'e gitmesi gereken düzenleme ve artışlar olacak. Onlar da çalışılıyor. Geniş toplumsal kesimlerin satın alma gücünü korumaya yönelik adımları atacağız, herhangi bir tereddüt söz konusu değil.

Enflasyona çalışanları ezdirmeyeceğiz. Yeni bir hadise değil. Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakan olduğu günden bugüne ilkesi bu olmuştur. Temel yaklaşımımız budur. 3 tarafın müzakere ettiği bir süreç bir şey söylemek doğru olmaz.

Biz her zaman çalışanlardan yana olmuşuzdur ama tabi iş verenlerin de kaygılarını dikkate almak zorundayız. Kayıt dışılığa yol açmamanız lazım. Ekonomideki gelişmeler mutlaka ortaya konacaktır.

MEMUR İÇİN EN DÜŞÜK MAAŞ 22 BİN TL

Biz bu düzenleme talebini Meclis'e arz edeceğiz. Gerisi Meclis'te. Meclisimiz Bayram'dan sonra da bir süre çalışacak ve yasal düzenlemelerin öncelikli olarak ele alınacağını düşüyorum.

EMEKLİ MAAŞLARINA ZAM YAPILACAK MI?

Çalışma Bakanlığı çalışıyor. Kademeli bir yaklaşım içinde bakılacak meseleye. Zaten 7.500 TL maaşı olanlar bu güncellemeden yararlanamadı bununla ilgili çalışma yapılacak. Son söz Meclis'in.

Asgari ücret adı üstünde asgari. Biz diyoruz ki bunun altında verme. Bu ücret verilmeli anlamında bir ücret değil bu. İş verenlerin de bir dengeleri var buna saygı duyuyoruz. Kimsenin elini tutmuyoruz gönül ister ki daha fazla versinler. Önümüzdeki süreçlerde ekonomimizdeki sağlıklı gelişim içinde işletmelerimiz daha fazla büyür ve bu paydan çalışanları da fayda görür diyoruz."

ASGARİ ÜCRETE NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapan Vedat Bilgin, asgari ücrette 500 dolarlık bir seviyeye işaret etmiş, "Asgari ücreti temmuzda reel alım gücünü koruyacak şekilde düzenleyeceğiz. Cumhuriyet tarihinde dolar bazında 455 doların üzerinde en yüksek seviyeye çıkaran bir düzenlemeyi ocak ayında yaptık. Temmuzda da aynısını yapacağız. Aşağı yukarı 500 dolar bazında bir oran olacak" demişti.

YENİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor. Bu tutar ise yoksulluk sınırının altında kalıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN