ASO Başkanı: Türkiye 2050’de su kıtlığı çeken ülkeler arasına girecek

ASO Başkanı: Türkiye 2050’de su kıtlığı çeken ülkeler arasına girecek

ASO Başkanı Seyit Ardıç, Türkiye'nin hızla artan endüstriyel su tüketiminin yakın gelecekte su kıtlığına yol açabileceği uyarısında bulundu. Ardıç, sanayi sektörünü su verimliliği konusunda acil önlem almaya çağırarak, “Egemenliğin yolu su, gıda ve enerji bağımsızlığından geçiyor” dedi.

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, endüstriyel su tüketiminde yaşanan artışın, önlem alınmadığı takdirde Türkiye için ciddi bir tehdide dönüşeceği uyarısında bulundu. Su verimliliğine dayalı uygulamaların, özellikle yoğun su kullanan sektörlerde hızla hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Ardıç, sanayi kuruluşlarını su tasarrufu konusunda daha duyarlı olmaya çağırdı.

"SU STRESİ, SU KITLIĞINA DÖNÜŞEBİLİR"

Türkiye’nin kişi başına düşen yıllık 1313 metreküp su miktarıyla halihazırda “su stresi” yaşayan ülkeler arasında yer aldığını belirten Ardıç, bu rakamın 2050 yılı itibarıyla 1000 metreküpün altına düşmesinin beklendiğine dikkat çekti. Böyle bir durumda Türkiye, Birleşmiş Milletler kriterlerine göre “su kıtlığı” çeken ülkeler sınıfına girecek.

Ardıç, su kaybının en fazla yaşandığı sektörlerin başında gıda, tekstil ve metalik olmayan mineral imalatının geldiğini aktararak, bu alanlarda su yönetiminin yeniden yapılandırılmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

BASİT ÖNLEMLERLE BÜYÜK TASARRUF MÜMKÜN

Endüstriyel su tüketiminin azaltılmasına yönelik önerilerde bulunan Ardıç, basınçlı temizlik sistemlerinin yaygınlaştırılması, arıtılmış suyun yeniden kullanımı ve yağmur suyu hasadı gibi uygulamaların hem ekonomik hem de çevresel anlamda ciddi katkı sağlayabileceğini söyledi.

Ankara Sanayi Odası’nın bu alandaki çalışmalarına da değinen Ardıç, ASO 2. ve 3. Organize Sanayi Bölgeleri’nde su verimliliğini artırmaya yönelik projelerin hayata geçirildiğini, yağmur suyu toplama sistemleri üzerinde de aktif çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.

"GELECEĞİ SU, GIDA VE ENERJİ BAĞIMSIZLIĞI BELİRLEYECEK"

Sanayi sektörünün, ülkenin su kaynaklarının korunmasında sorumluluk almaya hazır olduğunu vurgulayan Ardıç, "Egemenliğin yolu, su, gıda ve enerji bağımsızlığından geçiyor. Sürdürülebilir üretim anlayışıyla çevreye duyarlı sanayi politikalarını benimsemeli ve kararlılıkla uygulamalıyız” değerlendirmesinde bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN