Rize'nin doğa harikası Ayder Yaylası'na güvenli ve hızlı ulaşım imkanı tanıyan Çamlıhemşin Tüneli ile bağlantı köprüleri, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından düzenlenen törenle araç trafiğine açıldı.
Karadeniz Sahil Yolu ile yaylayı modern standartlarda birbirine bağlayan 39,5 kilometrelik güzergahın 2 kilometrelik yeni etabını oluşturan geçiş, mevcut karayolunu 1,5 kilometre kısaltırken seyahat süresini 20 dakika aşağı çekti.

YILLIK 772 MİLYON TL TASARRUF VE DAHA TEMİZ ÇEVRE
Açılış töreninde yapılan açıklamada, projenin ülke ekonomisine ve bölge ekolojisine sağlayacağı kazanımlar rakamlarla paylaşıldı.
Yeni yol kesiminin sağlayacağı faydaları aktaran Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, şunları söyledi:
"Yolumuz tamamlandığında mevcut yolda 1,5 km, seyahat süresinde ise 20 dakika kısalma sağlayacağız.
Böylece zamandan 675 milyon TL, akaryakıttan 97 milyon TL olmak üzere yıllık toplam 772 milyon TL tasarruf edeceğiz.
Ayrıca güzel Rizemizin doğasına zarar veren araçların karbon emisyonunu da 4.800 ton azaltarak Rize'nin ve Ayder'in eşsiz doğasının korunmasına katkı sağlayacağız."
Böylece yaylaya çıkan araçların atmosfere saldığı egzoz gazında 4 bin 800 tonluk düşüş hedefleniyor.

39,5 KİLOMETRELİK DEV GÜZERGAHTA İKİNCİ ETAP BİTTİ
Karadeniz Sahil Yolu'nun Pazar-Ardeşen ayrımından başlayıp Çamlıhemşin ilçe merkezini aşarak Ayder mevkiinde son bulan Ardeşen-Çamlıhemşin-Ayder İl Yolu projesi 36,5 kilometre ana hat ve Tunca Kavşağı'ndan ayrılan 3 kilometrelik Tunca Beldesi bağlantısıyla toplam 39,5 kilometreye ulaşıyor.
Yolun ilk 5,5 kilometrelik kesimi bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında inşa edilirken, kalan kesimler 12 metre platform genişliğine sahip tırmanma şeritli yol formatında hayata geçiriliyor.
Daha önce Ayder yönündeki 8 kilometrelik bölümün hizmete girdiği güzergahta, yeni açılan 2 kilometrelik kesimle tamamlanan yol uzunluğu 10 kilometreye erişti.

VADİLER 3 TÜNEL VE 5 KÖPRÜYLE AŞILIYOR
Zorlu dağ silsilelerini ve nehir yataklarını birbirine bağlayan dev mühendislik projesi kapsamında toplam uzunluğu 3 bin 670 metreyi bulan 3 tek tüp tünel ve 345 metre uzunluğunda 5 köprü planlandı.
Hizmete giren 955 metrelik Çamlıhemşin Tüneli ile birlikte Fırtına Deresi ve Hala Deresi-1 köprüleri ulaşıma sunulurken, güzergahtaki diğer yapılarda da sona yaklaşıldı.
2 bin 265 metrelik Hala Tüneli'nde kazı ve kaplama betonu işlemleri tamamlandı; 450 metrelik Hala-2 Tüneli'nde ise kazı destekleme çalışmaları bitirilip kemer betonu imalatına geçildi.
Yetkililer, Çamlıhemşin Tüneli ile Ayder Yaylası arasında kalan yaklaşık 7 kilometrelik bölümün yıl sonuna kadar tamamlanmasını hedefliyor.

1 MİLYONU AŞKIN TURİSTE KESİNTİSİZ ERİŞİM SAĞLANACAK
Hem kış turizmi hem de doğa gezileriyle her yıl 1 milyondan fazla yerli ve yabancı ziyaretçiye ev sahipliği yapan dünyaca ünlü Ayder Yaylası'na konforlu erişim, bölgenin kültürel ve ekonomik kalkınmasında kilit rol oynuyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, şöyle konuştu:
"Neredeyse bütün yıla yayılan trafik yoğunluğunu yolumuz sayesinde önemli ölçüde azaltarak, yerli ve yabancı turistlerimiz ile Rizeli hemşerilerimize çok daha konforlu bir seyahat imkanı sunacağız.
Daha kısa sürede, konfor ve güvenle ulaşabilme, turistlerin bölgede daha fazla zaman geçirmelerine imkan tanıyacak.
Turizm çeşitliliğini artırarak bölgenin ekonomisine katkı sağlayacak.
Bölgeye yapılan yatırımların artmasına ve yeni turizm tesislerinin açılmasına öncülük ederek yeni istihdam imkanlarını da arttıracaktır."

RİZE'DE BÖLÜNMÜŞ YOL AĞI 175 KİLOMETREYE ULAŞTI
Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), İl Özel İdaresi ve ilçe belediyelerinin ortak çalışmalarıyla Rize'nin çehresi değişirken, 2002 yılında 12 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğu 175 kilometreye, 12 kilometre olan asfaltlı yol uzunluğu ise 387 kilometreye yükseldi.
Rize'nin geleceğini şekillendirecek İyidere Lojistik Limanı projesinde de gemileri Karadeniz'in hırçın dalgalarından koruyan ana mendireğin son parçasının tamamlandığı bildirildi.
Törenin ardından resmi heyet eşliğinde Çamlıhemşin Tüneli'nden araçlarla geçilerek yeni güzergahta ilk sürüş gerçekleştirildi.

