Azerbaycan'daki başörtüsü yasağını eleştirenlere bir gözaltı daha: 'Aliyev Türkiye'ye liste mi verdi?' tepkisi

Azerbaycan'daki başörtüsü yasağını eleştirenlere bir gözaltı daha: 'Aliyev Türkiye'ye liste mi verdi?' tepkisi

Azerbaycan'daki başörtüsü uygulamalarına yönelik eleştirilerin ardından Türkiye'deki gözaltılara bir yenisi eklendi. Köklü Değişim Medya Genel Koordinatörü Mahmut Kar, kuruluşun Hatay Temsilcisi Ahmet Sapa'nın sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek gözaltına alındığını duyurdu. Daha önce İstanbul Temsilcisi Muhammed Emin Yıldırım da gözaltına alınmış, ifadesinin ardından serbest bırakılmıştı. Gelişmelere tepki gösteren Kar, "Aliyev yönetimi Türkiye'ye bir liste mi verdi?" diye sordu.

Azerbaycan'daki başörtüsü uygulamalarına yönelik eleştirilerin ardından Türkiye'de yaşanan adli işlemlere bir yenisi daha eklendi. Köklü Değişim Medya Genel Koordinatörü Mahmut Kar, kuruluşun Hatay Temsilcisi Ahmet Sapa'nın sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek evinden gözaltına alındığını duyurdu. Daha önce aynı kuruluşun İstanbul Temsilcisi Muhammed Emin Yıldırım da gözaltına alınmış, ifadesinin ardından serbest bırakılmıştı. Peş peşe yaşanan gelişmelere tepki gösteren Kar, "Aliyev yönetimi Türkiye'ye bir liste mi verdi? " dedi.

Azerbaycan'daki başörtüsü uygulamalarını eleştiren isimlere yönelik adli işlemler tartışılmaya devam ederken, Hatay'dan yeni bir gözaltı haberi geldi. Köklü Değişim Medya Genel Koordinatörü gazeteci Mahmut Kar, kuruluşun Hatay Temsilcisi Ahmet Sapa'nın sosyal medya paylaşımları nedeniyle 27 Ekim sabahı evinden gözaltına alındığını açıkladı.

Kar, X hesabından yaptığı paylaşımda, Sapa'nın gözaltına alınmasının Azerbaycan yönetimini eleştiren diğer isimler hakkındaki işlemlerle benzerlik taşıdığını belirtti.

"ALİYEV YÖNETİMİ TÜRKİYE'YE BİR LİSTE Mİ VERDİ?"

Mahmut Kar, peş peşe gerçekleşen gözaltılara ilişkin açıklamasında, işlemlerin Azerbaycan yönetiminden gelen bir talep üzerine yapılıp yapılmadığını sorguladı. Kar, paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Bu sabah Köklü Değişim Hatay Temsilcimiz Ahmet Sapa, benzer şekilde sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek evinden gözaltına alındı. Aliyev yönetimi Türkiye'ye bir liste mi verdi?"

Kar'ın sorusu, Türkiye'deki gözaltı işlemlerinin Azerbaycan makamlarıyla bağlantılı olabileceği yönündeki şüphelerini yansıtırken, Bakü yönetiminin Türk makamlarına böyle bir liste verdiğine ilişkin doğrulanmış bir bilgi bulunmuyor.

"BAŞÖRTÜSÜ YASAĞINA KARŞI ÇIKANLAR TEK TEK GÖZALTINA ALINIYOR"

Azerbaycan'da başörtüsü kullanımına getirilen kısıtlamalara karşı çıkan kişilerin Türkiye'de adli işlemlerle karşı karşıya kaldığını savunan Kar, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Azerbaycan rejiminin başörtüsü yasağı ile ilgili sosyal medyadan paylaşım yapan, bu yasağın karşısında olduğunu söyleyen Müslümanlar tek tek gözaltına alınıyor."

Kar, yaşananları Türkiye'nin 28 Şubat dönemindeki başörtüsü yasaklarıyla ilişkilendirerek, "Aliyev için Türkiye'de 28 Şubat yeniden mi hortlatılıyor? Süreci takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.

MUHAMMED EMİN YILDIRIM DA GÖZALTINA ALINMIŞTI

Ahmet Sapa'nın gözaltına alındığı yönündeki açıklama, Köklü Değişim Medya'nın İstanbul Temsilcisi Muhammed Emin Yıldırım'ın serbest bırakılmasının ardından geldi. Yıldırım, 26 Ekim akşamı sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek İstanbul'da gözaltına alınmıştı.

27 Ekim sabahı yaptığı açıklamada serbest bırakıldığını duyuran Yıldırım, hakkında "yabancı bir ülkenin devlet büyüklerine hakaret" suçlamasıyla işlem yapıldığını belirtmişti.

Yıldırım, Azerbaycan'daki başörtüsü uygulamalarına ilişkin görüşlerinden geri adım atmayacağını vurgulamıştı.

FATİH ERŞAHİN DE ANKARA EMNİYETİNDE İFADE VERMİŞTİ

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in başörtüsü politikasını eleştiren aktivist Fatih Erşahin de 26 Ekim gecesi Ankara Emniyet Müdürlüğüne ifadeye çağrıldığını açıklamıştı.

Erşahin, sosyal medya paylaşımları nedeniyle ifadesinin alındığını ve işlemlerinin ardından serbest bırakıldığını duyurmuştu.

Erşahin de hakkındaki adli işlemin Azerbaycan'daki başörtüsü uygulamalarına yönelttiği eleştirilerden kaynaklandığını savunmuştu.

AZERBAYCAN 31 TÜRK VATANDAŞINA GİRİŞ YASAĞI GETİRMİŞTİ

Türkiye'de yaşanan bu gelişmelerin öncesinde Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, 21 Ekim'de aralarında siyasetçi, gazeteci, yazar ve akademisyenlerin bulunduğu 31 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına ülkeye giriş yasağı getirmişti.

Bakü yönetimi, listedeki kişilerin Azerbaycan'ın egemenliğini, millî güvenliğini ve anayasal düzenini hedef alan açıklamalarda bulunduklarını ileri sürmüştü.

Köklü Değişim Medya İstanbul Temsilcisi Muhammed Emin Yıldırım da ülkeye girişi yasaklanan kişiler arasında yer alıyordu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN