Bloomberg'ten dikkat çeken analiz: Türkiye sansür gücünü test etti

Bloomberg'ten dikkat çeken analiz: Türkiye sansür gücünü test etti

Taksim, İstiklal Caddesi'nde 6 kişinin hayatını kaybettiği, 81 kişinin yaralandığı bombalı terör saldırısının ardından patlamaya ilişkin yayın yasağı getirilmişti. Birçok sosyal medyaya erişim kısıtlanmıştı. Bloomberg, Türkiye’nin Freedom House raporuna göre, Türkiye'nin internet özgürlüğünde sınıfta kaldığını belirterek, internet erişiminin kısıtlanmasını Türkiye’nin sansür gücünü test ettiğini belirtti.

Taksim’deki İstiklal Caddesi’nde geçtiğimiz pazar günü 6 kişinin hayatını kaybettiği, 81 kişi de yaralandığı bombalı terör saldırısından sonra Bloomberg, dikkat çeken bir analiz yayınladı. Saldırının ardından internete ve sosyal medyaya erişimin kısıtlanmasını Bloomberg, Türkiye hükümetinin yeni sansür gücünü test ettiğini belirtti.

Bloomberg, yaşananları ‘Türkiye, yeni sansür gücünü İstanbul’daki patlamadan sonra test etti’ başlığıyla duyurdu.

Bloomberg, Türkiye’nin Freedom House raporuna göre, internet özgürlüğünde sınıfta kaldığını hatırlatarak, patlamadan sonra BTK kararı çerçevesinde yaşananları özetledi. Bloomberg, geçen ay yürürlüğe giren ‘sansür yasa’sına da atıfta bulunarak durumu, hükümetin yeni sansür gücünü test etmesine yordu.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), dakikalar sonra patlamaya ilişkin yayın yasağı getirmişti. Karar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın başvurusu üzerine alınmıştı. Akabinde sosyal medya platformlarına erişilememişti. Siber güvenlik ve internet gözlemevi NetBlocks’un aktardığına göre patlamanın ardından Twitter, Instagram, YouTube ve Facebook’a erişim kısıtlanmıştı.

NetBlock’sun paylaştığı kısıtlanan canlı ağ verilerinin hepsi Türk Telekom’a aitti. Şirketse ‘problemin kendilerinden kaynaklanmadığını’ öne sürmüştü. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), ülke genelinde bant daraltıldığını doğrulamıştı. Erişim kısıtlamasının ‘ilgili birimlerin talebi üzerine’ uygulamaya koyulduğu kaydedilmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN