Çelişkileri çözen açıklama: Talimat 3 ayrı yerden verilmiş

Çelişkileri çözen açıklama: Talimat 3 ayrı yerden verilmiş

İçişleri Bakanı Soylu, İstiklal saldırısı için önce “Eylemin talimatının Kobani’den geldiği konusunda değerlendirmemiz var” dedi, ardından Münbiç’i işaret etti. Tutarsız ifadeler tartışılırken Bakan Yardımcısı Çataklı’dan ‘dezenformasyon’ tepkisi geldi: Teröristin Kobanili tekstilcinin evinde barındırılması talimatı Kobani’den, eylem talimatı Münbiç’ten, saldırıdan sonra teröristin saklanması talimatı Kamışlı’dan.

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırı olayında talimatın nereden geldiğiyle ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Mersin’deki de İstiklal Caddesi’ndeki saldırı da Münbiç’ten oldu” açıklamasına ilişkin haberlerin ardından açıklama yaptı. Twitter hesabından açıklama yapan Çataklı, şunları kaydetti: “Dezenformasyon haberini düzeltelim, İstiklal’deki saldırıda teröristin Kobanili tekstilcinin evinde barındırılması talimatı Kobani’den, eylem talimatı Münbiç’ten, saldırıdan sonra teröristin saklanması talimatı Kamışlı’dan! Çarpıtarak korumaya çalışmayın, olayın faili PKK/PYD’dir.”

İçişleri Bakanı Süleymen Soylu, İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım Pazar günü gerçekleştirilen 6 kişinin hayatını kaybettiği, 81 kişinin de yaralandığı bombalı saldırının ardından yaptığı ilk açıklamada, “Eylemin talimatının Kobani’den geldiği konusunda bir değerlendirmemiz var. Eylemi yapanın Afrin’den geçtiği konusunda bir değerlendirmemiz var” diye konuşmuştu. Soylu Meclis’te yaptığı açıklamada ise “Mersin’deki de, İstiklal Caddesi’ndeki saldırı da Münbiç’ten oldu. Münbiç’te de Amerika durmaktadır, PYD durmaktadır, PKK durmaktadır.” ifadelerini kullanmıştı.

SEKİZ GÖZALTI DAHA

Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstiklal Caddesi’ndeki terör saldırısında yaralanan 81 kişiden 71’inin tedavilerinin ardından taburcu olduğunu, 2’si yoğun bakımda 10’unun tedavisine devam edildiğini bildirdi. Ayrıca terör saldırısıyla ilgili yapılan yeni operasyonlarda toplam 8 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların 5’inin Bulgaristan’da yakalanırken bu şüphelilerin Bilal Hassan’ın kaçmasına yardım ettiği öğrenildi. İstiklal Caddesi’nde meydana gelen bombalı saldırının ardından, polis saldırının failleri PKK/YPG’li teröristler Ahlam Albashır ile Bilal Hassan’ın iletişime geçtiği kişilerin de peşine düştü. En son teröristlerin sınırdan geçmesini sağlayan 2 kişiyi gözaltına alan polis, yurt dışına kaçtığı değerlendirilen Hassan’a yardım ve yataklık ettikleri değerlendirilen 6 kişiyi daha yakaladı. Bu şüphelilerden 5’inin Bulgaristan’da gözaltına alındığı kaydedildi. Böylece son 2 günde gözaltına alınanların toplam sayısı sekize ulaştı. Polisin gözaltına aldığı T.A., S.G., M.E.Y., M.E.A, H.A., H.A., S.C. ve H. kod adlı H.A. işlemleri için emniyete getirildi. Şüphelilerden birinin ise adliyeye sevk edildiği öğrenildi.

Bulgaristan Cumhuriyet Başsavcı Sözcüsü Siyika Mileva, ulusal haber ajansı BTA’ya yaptığı açıklamada, Türk güvenlik yetkilileri ile yapılan verimli iş birliği sonucu, 3 Moldova vatandaşı ile 2 Arap kökenli şüphelinin gözaltına alındığını bildirdi. Mileva, şüphelilerin şimdilik 72 saat gözaltında kalacaklarını, ancak savcılığın şüphelileri tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edeceğini aktardı. Bulgar basınına göre şüpheliler, bombalı saldırıdan 3 gün sonra yasa dışı yollarla Bulgaristan’a giriş yaptı. Yakalanan şüpheliler arasında, İnterpol’ün kırmızı bültenle aradığı terörist Bilal Hassan’ın yakın yardımcısı olarak gösterilen Amran Abdulrami’nin de yer aldığı kaydedildi.

beyoglu.jpg

İSİMLERİ BEYOĞLU’NDA YAŞATILACAK

Bombalı saldırının yaşandığı alana ziyaretler sürüyor. Yenilenen platforma vatandaşlar, yerli ve yabancı turistler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri karanfiller bırakıyor. Terörün kınandığı olay yerinde bazı vatandaşlar dua ederek, hayatını kaybedenleri anıyor. Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, 13 Kasım’da İstiklal Caddesi’ndeki terör saldırısında yaşamını yitirenlerin isimlerini ilçede yaşatacaklarını söyledi. Yıldız “Burada şehit olan insanlarımız, yavrularımız, bebeklerimiz var. Beyoğlu Belediyesi olarak onların isimlerini meydan, çocuk bahçesi, kültür ve sanat merkezi gibi yerlere vereceğiz. Beyoğlu’nda çocuk bahçeleri açıyoruz. Bu yerlere şehit çocuklarımızın isimlerini vereceğiz inşallah” diye konuştu.

CHP’DEN VPN HAMLESİ

CHP Gençlik Kolları, İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırıdan sonra sosyal medyaya bant daraltmasıyla erişimin engellenmesi üzerine “CHP VPN” uygulamasının kullanıma sunulduğunu duyurdu. Uygulamanın parolası ise “iktidar” olarak belirlendi. CHP Gençlik Kolları Bilişimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Dilara Dalbudak, sosyal medya hesabından uygulamayla ilgili “Yıllarca YouTube, Wikipedia gibi platformlardan mahrum bıraktılar şimdi ise canları isteyince sosyal medya erişimimizi kesiyorlar. Sansürsüz günlerimize çok az kaldı! Şimdilik çözümümüz: chpdijitaldonusum.com/vpn ‘de CHP VPN hizmette. Kalıcı çözüm parolada gizli” paylaşımı yaptı. Uygulamanın parolası ise ‘iktidar’ olarak belirlendi.

BLOOMBERG: TÜRKİYE SANSÜR GÜCÜNÜ TEST ETTİ

Bloomberg, İstanbul’daki bombalı saldırıdan sonra internet erişiminin kısıtlanmasını Türkiye’nin sansür gücünü test etmesine yordu. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) 13 Kasım’daki terör saldırısından dakikalar sonra patlamaya ilişkin yayın yasağı getirmişti. Ardından BTK kararıyla sosyal medya platformlarına erişim kısıtlanmıştı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ülke genelinde bant daraltıldığını doğrulamıştı. Diken’in aktardığına göre Bloomberg, gelişmeyi ‘Türkiye, yeni sansür gücünü İstanbul’daki patlamadan sonra test etti’ başlığıyla duyurdu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN