Bu yıl şubat ayı kaç gün çekiyor?

Bu yıl şubat ayı kaç gün çekiyor?

2019 Şubat ayı kaç gün? 4 senede bir bir gün fazla çekiyor. Peki bu sene Şubat ayı 28 gün mü, 29 gün mü? Halk arasında gücük ay da denen Şubat ayında kaç gün olduğu vatandaşlar tarafından araştırılıyor. İşte 'Bu yıl şubat ayı kaç gün çekiyor?' sorusunun yanıtı ve merak edilen detaylar...

2019 Şubat ayı kaç gün? Bu sene Şubat ayı 28 gün mü, 29 gün mü? sorusu vatandaşlar tarafından arama motorlarında sorgulanıyor. Her sene Şubat ayında artık yıl sorusu merak ediliyor. 'Artık yıl nedir?' sorusunun cevabı aslında oldukça basit yani normalde 28 gün olan şubat ayının, dört yılda bir 29 çekmesiyle birlikte, artık yıl elde edilir. Peki Bu yıl şubat ayı kaç gün çekiyor?...

Her dört yılda bir bir gün fazla çeken şubat ayı 2019'da kaç gün olacak merak ediliyor. Dünyanın güneş etrafında dönme süresi dolayısı ile şubat ayı dört yılda bir 29 gün oluyor. Peki bu yıl şubat kaç gün olacak, 28 gün mü, 29 gün mü?

Şubat ayına halk arasında gücük ay da denir. Artık yıllarda yani her dört yılda bir şubat ayını bir gün uzun yaşarız. Bunun sebebi ise dünyanın güneş etrafında dönme süresidir. Dünya güneş etrafında 365 gün 6 saate dönme hareketini tamamlar. Artık kalan 6 saatler ise 4 yılda bir şubat ayına eklenir.

19-01/24/ubat-ayi-kac-gun.jpg

2019’DA ŞUBAT KAÇ GÜN?

Merak ettiğimiz yılın son iki basamağını 4’e tam bölebiliyorsak 29, tam bölemiyorsak 28 gün çeker. Şubat ayı 2019 28 gün olacak.

GREGORYEN TAKVİM NEDİR? 

Bugün kullandığımız Gregoryen takviminin kökeni, Roma İmparatoru Julius Caesar'ın, Mısırlı astronomi bilgini Sosigenes'e yaptırdığı “Julyen” takvimidir. Bu takvime göre bir yıl 365 gün sürer ve her yıldan 6 saat artar. Artan bu saatler her 4 yılda, bir gün eder ve yıla eklenir. Böylece bir yıl, 4 yılda bir 366 güne çıkar. Ne var ki 366 sayısı 12'ye tam olarak bölünmediğinden bazı ayların 30 bazı ayların da 31 çekmesi uygun görülür. Julyen takviminde yılbaşı, mart ayındadır ve buna göre şubat, yılın en son ayıdır. “July” olarak bilinen temmuz ayı, Julius Caesar'ın adını taşır ve 31 gün sürer.

Caesar'dan sonra yaşayan bir başka Roma İmparatoru Augustus da kendi adını bir aya verir. Ne var ki Ağustos (Augustus'un adından) ayının 30, Caesar'ın adını taşıyan Temmuz ayının 31 çekmesini haşmetine yakıştıramayan İmparator Augustus, kendi adıyla anılan ayın da 31 gün sürmesini emreder. Bunun üzerine astronomlar, yılın son ayı olan şubattan bir günü alıp, ağustos ayına ekler. Böylece 30-29 gün döngüsü yaşayan şubat ayı 29-28 gün olarak belirlenir.

Şubat, yıl Mart ile başladığı için Roma takviminin son ayı idi. Belirli zaman aralıklarında Romalı rahipler, yılı mevsimlerle hizalayabilmek için, Şubat’tan sonra araya bir eklenti ay (Mercedonius) yerleştiriyorlardı.

19-01/24/ubat-kac-gun.jpg

ARTIK YIL NEDİR? 

Artık yıl, Miladi takvimde, normalde 365 gün olan yılın, 366 gün olduğu yıla denir.

Her dört senede bir gerçekleşmesinin sebebi ise, Dünya’nın Güneş etrafında dönme süresinin, Güneş’in aynı meridyenden iki geçişi arasında ortalama zamanın tam bir gün olmamasıdır.

Astronomik olarak bakıldığında bir yıl yaklaşık 365,242 gündür. Ancak takvim yılı 365 gün olarak ele alınır. Bu yüzden 4 yılda bir şubat, 29 çeker. Artık yılın uygulanma kuralı, 4 rakamının katı olan yıllar için geçerlidir. Bu kuralın iki istisnası vardır. 100’ün katı olan yıllardan sadece 400’e tam bölünenleri artık yıldır.

ARTIK YIL NASIL HESAPLANIR?

Artık yıl bulmak için şu an kullanmakta olduğumuz Gregoryen takviminde şöyle bir yol izleyebilmekteyiz.

    4'e tam bölünen yıllar artık yıldır.
    100'e tam bölünen yıllar artık yıl değildir.
    400'e tam bölünen yıllar artık yıldır.
    4000'e tam bölünen yıllar artık yıl değildir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN