Bugün Isparta yarın neresi?

Bugün Isparta yarın neresi?

Tam üç gün elektriksiz kalan Isparta’da hayat felç oldu. Dağıtıcı firma soruna çözüm bulamadı, Valilik “kar yüzünden oldu” açıklaması yaptı. Yaşananlar özelleştirmeleri yeniden gündeme getirdi. Sistemlerin bakımından ve arızaların giderilmesinden sorumlu şirketlere dönük denetimlerin uygulanmaması benzer krizlerin kapıda olduğunu gösterdi.

EDA NARİN

Isparta eksi yediyi gören dondurucu soğuklarda üç gündür karanlıkta... Bölgeye enerji sağlayan Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş., kesintiyi 11 saat aralıksız yağan kara bağladı. Şirket, çok sayıda enerji nakil hattının hasar aldığını duyurdu.

BELEDİYE BAŞKANI ‘BEREKET’ DEDİ VATANDAŞ BUHARLA ISINMAYA ÇALIŞTI

Valilik sıkıntıların sürdüğünü ancak gün sonunda enerjinin sağlanacağını savundu. Suyun da kesilebileceğini ifade eden Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in “Çok güzel bir bereket geldi. İki gün zorluk yaşarız ama sonra bir yıl kuraklık olmadan hayatımıza bakarız” sözleri tepki çekti. Ispartalılar “Elektrik yok, kombiler çalışmıyor” paylaşımları yaptı. Bir vatandaş çocuğu üşümesin diye su kaynatarak buharla ısınmaya çalıştı.

sparta-2.jpg

TEDAŞ ŞİRKETLERİ KONTROL ETMEDİ NE BAKANLIK NE EPDK DENETLİYOR

Elektrik üretiminin yüzde 80’inin, dağıtımının ise 21 şirkete verilerek tamamen özelleştirildiği Türkiye’de böylesine kritik bir alandan devletin elini çekmesi ve denetimsizlik iddiaları yeniden gündeme geldi. Dağıtım şirketlerinin kamulaştırılması yönünde çağrılar yapıldı. CHP’li Akın “TEDAŞ’ın yıllık kontrolleri yapmadığı Sayıştay tarafından tespit edilmişken ne EPDK ne bakanlık milyarları kasasına koyan şirketleri yeteri kadar denetliyor” dedi. Konuyu Meclis gündemine taşıyan İYİ Partili Cesur “130 kişilik bir ekip görevlendirilmiş. Bu yeterli mi?” diye sordu. Muhalefet, Erdoğan’ın sözlerini hatırlatarak “Gaz lambası ve mumu yeniden getirdi” eleştirisi yaptı.

ÖZELLEŞTİRMELER GELDİ KESİNTİLER BİTMEDİ

Enerji sektöründe yapılan özelleştirmeler denetimsizliği artırırken, vatandaşa da kesinti ve yüksek zam olarak döndü. Isparta’da 50 saatlik kesinti yaşanırken bazı bölgelere kısmi olarak enerji verilmeye başlandığı bildirildi. Soğuk havada hayatı felç eden kesintiler tepkilere neden olurken, konu Meclis’e taşındı. Muhalefet, Erdoğan’ın sözlerini hatırlattı, “Gaz lambası ve mumu yeniden getirdi” eleştirisi yaparken, birçok ilde de zamlara karşı protestolar yapıldı.

20220205-2-52048379-73366070.jpg

Türkiye’de son yıllarda özelleştirmeler hız kesmezken denetimsizlik mağduriyete neden oldu. Enerji sektöründe yapılan özelleştirmeler kesinti ve zam olarak vatandaşa yansıyor. Türkiye’de elektrik üretiminin yüzde 80’inin, dağıtımının ise tümü özel şirketlere geçti. Yaz aylarında bile elektrik kesintisi yaşanırken, dondurucu soğukların olduğu kış aylarında kesintiler hız kazandı.

Isparta’da 50 saatlik elektrik kesintisi yaşanıyor. Belediye kaynaklarına göre kısmi olarak enerji verilmeye başlandı. Geçtiğimiz gün başlayan kar yağışı Isparta’yı etkisi altına alırken, dondurucu soğuğa 50 saatlik elektrik kesintisi eklenince vatandaşın hayatı felç oldu. Isparta’da Perşembe günü başlayan elektrik kesintisi kentte tepkilere neden olurken, Isparta Valiliği kesintinin üçüncü gününde açıklama yaptı. Valilikten yapılan açıklamada, ‘’Enerji nakil hatlarında meydana gelen yıkılmalar ve hat kopmalarından dolayı il genelinde bazı köy ve mahallelere henüz yeterli ve düzenli elektrik enerjisi verilememektedir.

İl ve ilçelerimizin aynı anda tamamına elektrik verilememesinden kaynaklı aydınlatma, ısınma, haberleşme ve internet bağlantı sıkıntıları halen yaşanmaktadır. Aralıksız devam eden bu çalışmalar sonucu günün ilerleyen saatlerinde şehrimizin elektrik enerji ihtiyacı karşılanacaktır’’ denildi. Isparta’daki elektrik kesintisi Meclis’e taşınırken, muhalefet partileri ve vatandaşlarda duruma tepki gösterdi.

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aylin Cesur, Isparta’da kar yağışı ile başlayan ve elektrik kesintisi ile devam eden krizi Meclis’e taşıdı. Cesur, vatandaşa, hiçbir yetkili tarafından bilgilendirilme yapılmadığını, oksijen tüpüne ve ünitelere bağlı yaşayan vatandaşların ve çocuklu ailerin zor durumda kaldığını belirtti.

‘MESELE KAR YAĞIŞI DEĞİL, İŞLETEMEMEK’

Ispartadaki kesintilere ilişkin değerlendirmede bulunan, İklim, Enerji, Çevre Sorunları Araştırma Derneği Başkanı Önder Algedik, Isparta Valiliği’nin elektrik kesintilerine yağışların sebep olduğunu açıkladığı bilgisini paylaşarak, “Valiliğin verdiği bilgi doğrudur ama böyle arızaların meydana geldiği durumlarda bir dizi yöntemler de vardır. İnsanlar böyle bekletilmez” dedi. Algedik, Isparta’nın elektrik dağıtım şirketi olan Akdeniz Elektrik Dağıtım Şirketi’nin (AEDAŞ) Cengiz Holding’e ait olduğunu söyledi. Algedik, AEDAŞ’ın özelleştirilip Cengiz Holding’in işletmesine geçmesine ilişkin olarak, şunları ifade etti: “Cengiz işletemiyor. Dağıtım şirketi bu bölgeden komple sorumlu. Demek ki görevlerini yerine getirememişler. Mesele kar yağışı değil, mesele kar yağışına rağmen işletilemeyen özelleştirilen dağıtım şirketi. ADEAŞ özelleştirilmeden kalsaydı halk bu kadar sorun çekmezdi.”

BİRÇOK İLDE FAHİŞ FİYATLAR PROTESTO EDİLDİ

Yeni yıl ile birlikte elektrik faturalarına gelen zamlar, vatandaşların tepkisini çekmeye devam ediyor.Evlerde 150’den 210 kilovatsaate çıkarılan kademeli tarife düzenlemesi faturadaki yangını söndüremedi. Muğla, Ağrı ve Artvin’de vatandaş sokağa çıkarak fahiş zamları protesto etti. Şanlıurfa’da esnaf, elektrik sobalarını yere fırlattı.

Bursa’da kafe, bar ve restoranlar bir saat boyunca ışıklarını kapattı. Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde çok sayıda kişi, elektriğe gelen yüksek zamları protesto ermek için sokağa çıktı. Elektrik dağıtım şirketi ARAS EDAŞ’ın önünde buluşan vatandaşlar, yaptıkları basın açıklamasının ardından dağıldı. Doğubeyazıt’ta elektrik zamlarına karşı yapılan eylemin ardından AK Parti Doğubeyazıt İlçe Başkanı Mustafa Konyar istifa etti. Muğla’nın Milas, Köyceğiz, Fethiye ve Marmaris ilçelerinde yapılan eylemlerin ardından Datça ve Ortaca ilçelerinde de halk elektrik, akaryakıt ve gıdaya yapılan zamları protesto etti. Muğla’nın Ortaca İlçesinde bir araya gelen halk, elektrik faturalarını yaktı.

0602-karar-01.jpg

‘ESNAF ZORDA ZAMLARI GERİ ALIN’

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Biriken borçlar nedeniyle yapılandırması bozulan esnafımız zor zamanlardan geçiyor. Bu nedenle elektrikteki zamlar geri alınmalı. Esnafa özel bir tarife uygulanmalı” dedi. TESK Genel Başkanı Palandöken, yapılan zamlarla esnafın elektrik faturalarının altından kalkamadığını belirterek, “Esnafımız en az 800 kilovatsaat elektrik tüketimi yaptığı için kademeli tarifede kademenin 210 kws’ye çıkartılması maalesef esnafımıza fayda sağlamadı. Akaryakıta gelen zamlar başta olmak üzere birçok kalemde yaşanan artışlar esnafımızı zaten zorlarken, kiradan çok gelen elektrik faturaları ödenemez hale geldi’’ ifadelerini kullandı.

‘MİLYARLARCA LİRAYI KASASINA KOYAN ŞİRKETLERİ DENETLEYEN YOK’

Isparta’da 48 saati bulan elektrik kesintileri yaşandı. Duruma tepki gösteren CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; Isparta’da 48 saati bulan elektrik kesintisi nedeniyle halkın mağdur olduğunu belirtti. İktidarın yanlış politikaları nedeniyle Türkiye’de elektrik hizmetinin artık ne kesintisiz ne de ucuz olduğunu kaydeden ve özelleştirmelere dikkat çeken CHP’li Akın, “Kaliteli olacağı ve elektriğin ucuzlayacağı vaadiyle yapılan özelleştirmeler 2022 yılında yarım milyon nüfusa sahip Isparta’yı elektriksiz bıraktı. Elektrik kesintilerine neden olan alt yapı arızalarını gidermek ve dağıtım sisteminin nitelikli bir şekilde çalışır durumda olması özelleştirilen dağıtım şirketlerinin sorumlulukları arasında bulunuyor. TEDAŞ’ın yapması gereken yıllık kontrolleri yapmadığı Sayıştay tarafından da tespit edilmişken, ne EPDK ne Enerji Bakanlığı milletin milyarlarca lirasını kasalarına koyan şirketleri yeteri kadar denetliyor’’ ifadelerini kullandı.

‘FATURALAR KİRALARI GEÇTİ’

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, işletmelerin elektrik faturaları kiraları geçtiğini vurgularak, ‘’Küçük esnaf dayanamaz batar, küçük esnaf deyip geçmeyin yanında 1-3 arası işçi çalıştıran esnaf sayısı 1 milyon 351 bin 981’dir. Bu işletmelerde SGK’lı işçi sayısı 2 milyon 159 bin 250 kişidir! Kendileri ile birlikte 3 milyon 511 bin 231 kişiyi ilgilendiriyor!’’ dedi.

‘BECERİKSİZLİĞİN BEDELİNİ HALK ÖDÜYOR’

Isparta’da yaşanan 48 saatlik kesinti vatandaşın yanı sıra siyaset gündeminde de büyük tepkilere neden oldu. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ‘’Isparta’da neredeyse 48 saattir elektrik yok. Çoluk, çocuk, yaşlı, genç bu karda perişan durumda. Nasıl beceriksizlik! Lafa değil icraata bakılır, “Bizden önce mum vardı” diyordunuz, Isparta’da yaşananı nasıl açıklayacaksınız? Gül diyarımıza derhal gereken destek sağlayın’’ dedi. Gerekli tedbirlerin neden zamanında alınmadığını soran Davutoğlu, ‘’Elektrik üretiminin yüzde 32,7’si doğalgazdan sağlanıyor. Doğalgaz temini konusunda neden gerekli tedbiri vaktinde almadınız? 128 milyar dolar nereye gitti? Para tükenmemiş olsa, spot alımlarla depolar dolardı. Beceriksizliğinizin bedelini karanlıkta kalan, ısınamayan halk ödüyor’’ ifadelerini kullandı.

sparta-1.jpg

BELEDİYE BAŞKANI ‘BEREKET’ DEDİ VATANDAŞ BUHARLA ISINMAYA ÇALIŞTI

Isparta’da geçtiğimiz gün başlayan yoğun kar yağışı kenti etkisi altına aldı. Dondurucu soğuğa 2 gündür elektrik kesintisi de eklenince şehirde hayat felç oldu. Sosyal medyada paylaşımlar yapan Ispartalılar, “Elektrik yok, kombiler çalışmıyor” diyerek isyan etti. Isparta’nın AK Partili Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ise, “Biz tarihin en büyük kuraklığını yaşadık. Buna karşılık yüce Rabbim çok büyük bir bereket verdi. 2 gün sıkıntı yaşarız ama 1 yıl kuraklık olmadan hayatımıza bakarız” dedi.

DAĞITIM FİRMASINI CENGİZ-KOLİN-LİMAK İŞLETİYOR

Isparta’da meydana gelen elektrik kesintisine ilişkin Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. (AEDAŞ) tarafından yapılan açıklamada saatlerce hiç durmadan yağan karın sebep olduğu yükün ve aşırı buzlanmanın etkisi ile önemli sayıda enerji nakil hattının ağır hasar aldığı bildirildi. Antalya, Isparta ve Burdur bölgelerinde bulunan 2 milyon 833 bin 306 nüfusa elektrik dağıtım hizmeti veren Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. kısa adıyla AKDENİZ EDAŞ, Cengiz Holding, Kolin İnşaat ve Limak Holding tarafından işletilmektedir. AKDENİZ EDAŞ bölgesi, dağıtım faaliyetleri özelleştirilen TEDAŞ’ın 10 no’lu dağıtım bölgesidir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (22)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
22 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN