CHP'li Gürer pazardaki fiyatlara dikkat çekti: Pahalılıktan esnaf tezgah açamıyor, vatandaş meyve ve sebze tüketemiyor

CHP'li Ömer Fethi Gürer, Niğde'de ilçe pazarını gezip, esnafın ve vatandaşın sorunlarını dinledi. Zarar eden pazarcı esnafı tezgah açamaz hale gelirken vatandaşlar ise pahalılıktan dert yandı. Vatandaşın meyve ve sebze alamaz hale geldiğini belirten Gürer, ". Birden çok yurttaş filesine baktım. zorunlu ihtiyaç sayılacak bir kaç ürün dışında alışveriş dahi yapamamışlar" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ulukışla ilçe pazarını ziyaret etti.

Alım gücünün düşmesinden kaynaklı pazar esnafının satış yapamadığını kaydeden Gürer, pazarlarda artık geçmişteki yoğunluğun yaşanmadığını vurguladı.

Bir pazarcı esnafı ise maliyet artışları nedeniyle sebze ve meyve fiyatlarının da artışın durmadığını belirterek, "Geçen yıl 15 lira olan patlıcan 25 liraya, 20 lira olan dolma biber 30 liraya, 10 lira olan pırasa 18 liraya, siyah turp kilosu 5 lira iken 10 liraya, siyah havuç 5 lira iken 10 liraya , kereviz kilosu 10 lira iken İken 25 liraya , demeti 3 lira olan ıspanağın kilosu kalitesine göre 10- 15 liraya kadar çıkmış durumda" dedi.

o.jpg

FİYAT ETİKETİNİ GÖREN KAÇIYOR

Bazı ürünleri kâr eklemeden sattıklarını, etiketi gören vatandaşın ise ya hiç almadan ya da alması gerekenin yarısını alarak pazardan ayrıldığını söyleyen esnaf, bir hafta önce mevsim sebzesi satan bir esnafın zarar edip bu hafta pazara dahi gelemediğini anlattı.

'2 KG ALAN ARTIK 1 KG ALIYOR'

Geçen yıl 5-6 liradan satılan karnabaharın 12 liraya, bir adet kıvırcık marulun 15 liraya, 5 lira olan turpun ise 15 liraya çıktığını söyleyen bir başka pazarcı esnafı ise “Maliyet artışlarının yanı sıra nakiye ücretlerindeki artışların da etkisiyle etiket fiyatları geçen yıla göre katlandı. Fiyatlar yüksek olunca da vatandaş pazara dahi çıkmaya korkar oldu. Eskiden 2 kilogram alan vatandaş şimdi 1 kilogram alıyor. Bir kilo olan yarım kilo hatta gramla alan var. Demet olarak 2 tane ürün alan vatandaş 1 tane alıyor, hatta hiç alamadan pazardan ayrılanlar da var” diye konuştu.

'VATANDAŞ SEBZE VE MEYVE TÜKETEMEZ HALDE'

Pazarcı esnafını ve vatandaşı dinleyen Gürer ise siyasi iktidara mensup yöneticilerin ‘mevsiminde tüketin’ dediği meyve ve sebzelerin fiyatlarını astronomik rakamlara ulaştığını belirterek, “vatandaş mevsiminde meyve ve sebze alamaz, tüketemez duruma geldi. Turp, karnabahar, ıspanak, havuç, pırasa, marul gibi ürünlerin yanına bile yaklaşılmıyor. Birden çok yurttaş filesine baktım. zorunlu ihtiyaç sayılacak bir kaç ürün dışında alışveriş dahi yapamamışlar. Sandıkta bu iktidarı artık göndereceğiz. yeter diye dert yandılar” dedi.

'ZARAR EDEN PAZARCI TEZGAH AÇAMAMIŞ '

Pazarcı esnafının artık çoğunlukla bu işi yapmama düşüncesine girdiğini aktaran Gürer, “Geçen hafta tezgah açan bir esnaf zarar ettiği için bu hafta pazarda tezgah bile açmamış, haftaya muhtemeldir ki bugün tezgah açan pazarcıların bir kısmı da tezgah açmayacak. Markete göre fiyatlar daha uygun olsa da vatandaşın alım gücü kalmayınca alışveriş yapamıyor. Giyecek alanda yok. Kullanabildiği kadar eldeki ile idare ediyor ” şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN