Ordu’da 1989 yılında açılan ve açılmadan önce de insanların uğraştığı dava, 36 yıldır sonuca ulaşamıyor. Davacılardan vefat edenlerin olması ve yapılan itirazlar nedeniyle mahkeme sürekli olarak uzarken, akıllara ise Kemal Sunal’ın 1986 yılında yayınlanan Davacı filmi geliyor. Davacı aileler, davanın 1989'da açıldığını ancak tapu probleminin 1930'lu yıllara dayandığını ifade etti.
Fatsa Kadastro Mahkemesi’nde 1989 yılında açılan ve daha önceki yıllara da uzanan dava, 36 yılın ardından hala devam ediyor. 1989 yılında başlatılan dava, 2014 yılında bir karar çıksa da insanlar tapularını alamadı. 2016 yılında yeni bir dava açıldı, 7 yıl süren dava 2024'te sonuçlansa da dosya şu anda 565 kişilik davacı ve davalı topluluğuyla birlikte istinaf aşamasında. İnsanlar, doğup büyüdükleri mahallede bulunan ev ve iş yerlerinin tek bir tapu altında olduğunu ve bu durumun sürekli sıkıntılara yol açtığını belirtiyor.
DAVACI FİLMİNİ ARATMAYAN DAVA
Mahkeme açıldığı günden bu yana vefat edenler ve yapılan itirazlardan dolayı sürekli olarak uzayan dava, günümüzde 556 kişiyi ilgilendiriyor. Aradan geçen süre zarfında hakim, avukat ve tarafların değiştiği, vefat edenlerin de bir hayli fazla olduğu dava, akıllara ise Kemal Sunal’ın başrolde olduğu, çok sayıda usta oyuncunun kadroda yer aldığı 1986 yapımı Davacı filmini getiriyor. Taraflar, çocukluk yıllarında izledikleri Davacı filmine güldüklerini, şimdi ise aynı durumda kendilerinin bulunduğunu belirtiyor.
"556 KİŞİLİK DAVACI VE DAVALI TOPLULUĞU İLE BİRLİKTE DOSYA İSTİNAF AŞAMASINDA"
Davacı avukatlarından Mehmet Akif Coşkan, "İlçenin Kurtuluş Mahallesi’nde Fatsa Kadastro Mahkemesi’nde devam eden bir dava var. Burada 556 kişilik davalı ve davacı topluluğu var. Burada 1989 yılında kadastro tespitine yapılan itiraz maalesef 2014 yılında karara çıkıyor, bu süreçte davacıların bir kısmı çeşitli sebeplerden dolayı tutuklananlar dahi var. Böyle bir süreçte dava 2014 yılında sona erdi ancak mahalle sakinleri halen tapularına ulaşamadı, bu davadan sonra 2016 yılında yine yerle alakalı bazı kişiler tarafından ‘tapu iptali’ ve ‘tescil’ davası açıldı. Bu davalar da 7 yıl kadar sürdü ve 2024 yılında neticelendi. Halen 565 kişilik davacı ve davalı topluluğu ile birlikte dosya istinaf aşamasında" dedi.
50 YILDIR TAPU BEKLİYORLAR
İnsanların 50 yılı aşkın bir süredir tapu beklediklerini aktaran Av. Coşkan, "Biz burada yargının bu konuda biraz zayıf kaldığını düşünüyoruz. Bir davanın bu kadar uzun sürmesinin hayatın olan akışına aykırı olduğunu düşünüyoruz. Burada müvekkillerimiz halen arazi ve tapu beklemekte. Biz yüce adalete sığınıyoruz" dedi.
Kurtuluş Mahallesi sakinlerinden Zeki Erarslan (54), dedeleri ve babasının mahkemede uğraştıklarını, her geçen gün vefatlar ve yeni doğanlar nedeniyle dosyanın daha da karmaşık hale geldiğini belirterek, ölümler ve yeni nüfuslardan dolayı dosyanın daha da karmaşık bir hale geldiğini, yaklaşık 1 kilometrelik alanda insanların mağdur olduklarını ifade etti.
'PROBLEM 1930'DA BAŞLADI'
Mahkeme sorunu çözülemediği için Fatsa ilçesinden Ünye ilçesine taşındığını ve kendini bildiğinden bu yana davanın devam ettiğini belirten Yusuf Kenan Acar (57), "Hatta espri konusu da oldu, ‘davalı, davacı, mübaşir, hakim, daktiloyu yazan vefat etti ama bizim dava bitmedi’ diye. Bu yer 13 bin metrekare ama bu yerin problemli oluşunun nedeni 1930'lu yıllara dayanıyor. Dava açılması 1989 ama buradaki problem 1930’larda başlıyor. Annem 82 yaşında ve bana şunu söyledi; ‘Dava açıldığında ben 40 yaşındaydım, şu an 82 yaşındayım, doğru ya da yanlış istemiyorum, bir karar verilsin, adalet yerini bulsun, sorun ortadan kalksın’ dedi. Annemin burada kayda değer bir hissesi var, dava sonuçlanırsa onun adına bir hayrat yapmak istiyorum" şeklinde konuştu.
DAVACILAR YILLAR İÇERİSİNDE VEFAT ETTİ
Acar, şöyle konuştu:
"Mahkeme açıldığında 555 kişiydi, şimdi ise vefat edenlerden dolayı bin kişilere ulaştı. 1989 yılında açılan mahkeme 2014 yılında bitti ama itirazlar oldu, 2016 yılında açılan mahkeme yeni bitti ama kararı kesinleşmedi. Burası artık kişilerin üzerinde bir durum. Dava açıldığında benin çocuğum yoktu, şimdi 30 yaşında kızım var."
"DAVACI FİLMİNİ YAŞIYORUZ"
"Kemal Sunal’ın Davacı diye trajikomik bir filmi vardı, karakterin başına absürt olaylar geliyordu" diyen Acar, "Aynısını biz yaşıyoruz, o filmin kahramanları biz olduk. Ne dava bizi bırakıyor, ne biz davayı bırakabiliyoruz. Davacı filminin Fatsa kahramanları olduk. Bu kadar trajikomik bir olay nasıl başımıza geldi, anlayamıyoruz" ifadelerini kullandı.