Davutoğlu'ndan Abdullah Zeydan'ın başkanlığının alınmasına tepki: Van halkının kararı gasp edilemez

Davutoğlu'ndan Abdullah Zeydan'ın başkanlığının alınmasına tepki: Van halkının kararı gasp edilemez

Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçim sonuçlarına müdahale edilmesine sert tepki göstererek, "Ne Kandil, ne kayyum ne KCK" diyerek demokratik yollarla seçilen belediye başkanının görevden alınmasını kınadı.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Van Büyükşehir Belediye Başkanı DEM Partili Abdullah Zeydan'ın görevden alınmasına yönelik sosyal medyadan yaptığı açıklamada, yaşananların demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne aykırı olduğunu belirtti. Davutoğlu, bu durumu, "Van halkının iradesine yapılan bir saldırı" olarak nitelendirdi.

Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde, %55 oy oranı ile seçilen DEM Parti adayı Abdullah Zeydan, "memnu hakların iadesi kararının geri alınması" nedeniyle mazbatasını kaybetti. Adalet Bakanlığı'nın itirazı sonucunda, mazbata %27 oy alan AK Parti adayı Abdulahat Arvas'a verildi. Bu gelişme, Van'da demokratik iradenin gasp edildiği yorumlarına neden oldu.

'PKK KAYYUMUNDAN KURTULSANIZ VESAYET KAYYUMU GELİYOR'

Davutoğlu, yaptığı açıklamada, "Terör örgütü PKK silah zoruyla bir KCK kayyumu atıyor, PKK'nın kayyumundan kurtulsanız bu sefer vesayet rejiminin kayyumu geliyor. Her ikisi de vatandaşımızın özgür iradesine inanmıyor, milli iradeye tahammül edemiyor," ifadelerini kullanarak, Van'da yaşananların yeni bir kayyum atama yöntemi olduğunu vurguladı. Ayrıca, milletin iradesine ve vatandaşın oy tercihine saygı duyulması gerektiğinin altını çizdi.

NE OLMUŞTU?

Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan, 2016 yılında tutuklanmış ve "örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla hapis cezasına çarptırılmıştı. Ceza, Yargıtay tarafından bozulduktan sonra, yerel mahkeme cezada ısrar etmiş ve Zeydan, cezasının bir kısmını çektikten sonra serbest bırakılmıştı. 2023 yılında memnu hakların iadesi talebi kabul edilmiş, ancak 31 Mart seçimlerine günler kala Adalet Bakanlığı'nın itirazı üzerine bu karar iptal edilmişti. Bu durum, Zeydan'ın seçilme hakkını yitirmesine ve mazbatasının AK Parti adayına verilmesine yol açtı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN