DEVA Partili Yeneroğlu: Karar iktidarın yargı üzerindeki tahakkümü

DEVA Partili Yeneroğlu: Karar iktidarın yargı üzerindeki tahakkümü

Gezi davasında iş insanı Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış hapis cezası verilmesine tepki gösteren DEVA Partili Mustafa Yeneroğlu, kararı "iktidarın yargı üzerindeki tahakkümünün sonucudur" diye yorumladı.

Gezi Parkı Davası'nın karar duruşmasında Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası diğer sanıklar Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi'ye de 18’er yıl hapis cezası verildi.

Mahkemenin kararının ardından DEVA Partisi'nden tepki geldi. DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu, Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen davada açıklanan hükmün usul ve esas yönünden hukuksuz olduğunu savundu.

Davada Osman Kavala hakkında "hukuksuzluk sarmalına son bir utanç daha eklenmiş" diyen Yeneroğlu, Kavala'nın dava kapsamında daha önce beraat ettiğini hatırlattı. Kararın, "temelsiz" ve "trajikomik" iddialar sonucunda verildiğini vurgulayan Yeneroğlu, "Hukuki öngörülebilirliği ve hukuki güvenilirliği ortadan kaldırmakta, Anayasa’nın temel haklara ilişkin güvencelerini anlamsızlaştırmakta ve demokratik değerleri tahrip etmektedir" dedi.

"AKIL ALMAZ İDDİALAR İLERİ SÜRÜLDÜ"

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (İHAM) Kavala hakkında vermiş olduğu ihlal kararına atıfta bulunan Yeneroğlu, "AİHM’in tutuklama tedbirinin hukuka aykırı olduğu ve siyasi amaçla yapıldığı tespitlerine ve buna ilişkin olarak Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin ihlal prosedürü başlatmasına rağmen hukuksuz uygulamalar, sistematik bir şekilde ısrarla sürdürülmüştür. Üstelik cebir ve şiddet eylemleri ile hiçbir şekilde ilgisi kurulamayan Kavala’yı suçlayabilmek için akıl almaz yeni iddialar ileri sürülmüştür" dedi.

Yeneroğlu, "Eylemlerin bağlamından ve amacından koparılarak hükümete karşı bir kalkışma olarak nitelendirilmesi kabul edilebilir değildir" dedi. Yeneroğlu, Türkiye'nin Avrupa Konseyi tarafından yaptırım uygulaması sürecinde olduğunu hatırlatarak, "Kavala’ya hukuki kriterler yerine komplo teorileri üzerinden ağır bir cezanın verilmesinin hukuki hiçbir dayanağı bulunmamaktadır" ifadelerini kullandı. Yeneroğlu, açıklamasında "Gelinen noktada, kin ve intikam alma güdüsüyle en temel ceza hukuku kurallarına bile aykırılık teşkil eden yargılamalar sonucunda haksız mahkumiyet kararlarının verilmesi, iktidarın yargı üzerindeki tahakkümünün sonucudur. DEVA Partisi olarak, Osman Kavala’nın ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmesini ancak güdümlü bir yargı ile izah edebilmekteyiz" ifadelerine yer verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN