Devletten maaş alanlar dikkat! Hemen yeni maaşınızı öğrenin: Asgari ücret zammı onları da değiştirdi

Devletten maaş alanlar dikkat! Hemen yeni maaşınızı öğrenin: Asgari ücret zammı onları da değiştirdi

Asgari ücretteki artışın ardından, yeni gelirler belirlendi. Asgari ücretteki bu zammın bir sonucu olarak, birçok gelir ve ödeme miktarında yükseliş görülecek. Bu durumdan etkilenecek bazı unsurlar arasında kıdem tazminatı, işsizlik geliri, genel sağlık sigortası primi, 65 yaş aylığı, engelli maaşı ve isteğe bağlı sigorta primleri bulunuyor. İşte asgari ücret zammının ardından bir bir artan gelir ve ödemeler...

Asgari ücretin belirlenmesi sonrasında, birçok ödeme ve gelirde çeşitli değişiklikler yaşanmıştır. Bu değişiklikler arasında kıdem tazminatı, işsizlik geliri, genel sağlık sigortası primi, 65 yaş aylığı, engelli maaşı ve isteğe bağlı sigorta primleri bulunmaktadır. İşte asgari ücret zammının ardından artan gelir ve ödemeler.

İŞSİZLİK MAAŞI

İşsizlik geliri en düşük seviyesi olan 3.972 lira iken, bu rakam 5.322 lira seviyesine çıkmış oldu.

KIDEM TAZMİNATI

Asgari ücret alan bir çalışanın kıdem tazminatı tavanı 10.008 lira düzeyinde iken, bu miktar 13.410 lira seviyesine ulaşmış oldu.

65 YAŞ AYLIĞI

65 yaş aylığı 2.604 TL iken, bu miktar 3.489 liraya çıkmış oldu.

2-003.jpg

ENGELLİ AYLIĞI

Engelli maaşı 40-69 oranında engellilik durumunda olanlar için 1.738 TL iken, bu rakam 2.328 liraya çıkmış oldu.

GSS PRİMİ

Sosyal Güvenlik Kurumu, Genel Sağlık Sigortası (GSS) primini aylık 300,24 TL olarak uygularken, bu miktar 402 liraya çıkmış oldu.

RAPOR ÜCRETLERİ DE YÜKSELECEK

Asgari ücretliler 2023 yılında ayakta tedavi durumunda günlük 223,5 lira, yatarak tedavi durumunda ise 167,68 lira rapor parası almaktadır. Asgari ücrete gelecek olan zamla bu rakamlar da güncellenecek. Asgari ücrete yüzde 34,04 zam gelmesi nedeniyle ayakta tedavi durumunda günlük 300 lira, yatarak tedavi durumunda ise 224,76 lira ödeme yapılacak.

STAJYER MAAŞLARINDA DA YÜKSEKLEME YAŞANACAK

İşletmelerde staj yapmak üzere okullardan giden lise ve Üniversite öğrencilerine ödenen staj ücreti de yeni Asgari Ücret artış oranı kadar yükselecek. Mevcut durumda 2552 lira staj ücreti ödenmektedir. Asgari ücretin yüzde 34,04 zam gelmesi nedeniyle staj ücreti 3420 lira olmuştur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN