Dışişleri Bakanı Fidan’dan BMGK’ya Kıbrıs tepkisi: BM’nin tarafsızlığını yitirdiğine inanıyoruz

Dışişleri Bakanı Fidan’dan BMGK’ya Kıbrıs tepkisi: BM’nin tarafsızlığını yitirdiğine inanıyoruz

BM Güvenlik Konseyi’nin Pile Köyü’ne yol yapım çalışmalarını ‘statükonun ihlali’ olarak nitelendirmesi kınamasına Ankara ile Lefkoşa’dan tepki geldi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Pile-Yiğitler yolu gerilimine ilişkin “BM’nin ‘Ara Bölge’ KKTC’nin ise kendi toprağı olarak nitelendirdiği tartışmalı bölgeye birdenbire BM araçlarının yığılması, açıkçası bizim hoş karşıladığımız bir tavır değil. Biz bu hareketle BM’nin tarafsızlığını yitirdiğine inanıyoruz” dedi.

BM Güvenlik Konseyi, KKTC’nin Yeşil Bölge’de bulunan Pile Köyü’ne yol açma çalışmalarını görüştü. Konsery BM Güvenlik Konseyi, Kıbrıs’ı ikiye bölen tampon bölgede izinsiz inşaat yapılmasını statükonun ihlali” olarak nitelendirdi ve BM barış gücü askerlerine yönelik saldırıları kınadı. Bildiri, BMGK’nın 15 üyesinin gerçekleştirdiği kapalı istişarelerin ardından yayımlandı. Konsey’in açıklamasında, ‘barış gücünü hedef alan saldırıların uluslararası hukuka göre suç teşkil edebileceğinin altı çizildi. BM Güvenlik Konseyi, Kıbrıs Türk tarafının inşaatı durdurma ve ekipman ile personeli bölgeden çekme kararını da memnuniyetle karşıladı.

HOŞ KARŞILADIĞIMIZ BİR TAVIR DEĞİL

BM Güvenlik Konseyi’nin kınama bildirisine Ankara ve KKTC tepki gösterdi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Bulgaristan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Mariya Gabriel ile bakanlıkta bir araya geldi. Fidan ile Gabriel, görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Fidan, KKTC ile Birleşmiş Milletler Barış Gücü arasındaki Pile-Yiğitler yolu gerilimine ilişkin, “BM’nin ‘Ara Bölge’ KKTC’nin ise kendi toprağı olarak nitelendirdiği tartışmalı bölgeye birdenbire BM araçlarının yığılması, açıkçası bizim hoş karşıladığımız bir tavır değil. Biz bu hareketle BM’nin tarafsızlığını yitirdiğine inanıyoruz” dedi.

FIRSAT PENCERESİ KULLANILMALI

Fidan, Türkiye’nin AB üyelik süreciyle ilgili “AB’den beklentimiz önceki yıllardaki katılaşmış tutumlarını tekrar gözden geçirmeleri. Türkiye’nin AB üyelik sürecini 2 noktada ele almalarını önemsiyoruz. Rasyonel kriterlere ve şartlara uyma meselesi. Türkiye bu anlamda uzun yıllar çok önemli adımlar attı. Olay siyasi bir renge büründü, AB kriterlerinin rasyonel değerlendirme süreci askıya alınarak, siyasi değerlendirmeler süreci başladı. Merkez Avrupa ülkelerinin kendi iç politikalarında Türkiye’nin AB meselesini bir siyasi malzeme olarak kullanması, Türkiye’nin AB üyeliğini rasyonel konu olmaktan ziyade iç politikada kimlik siyaseti meselesi olarak ele almasına yol açmıştır. Yeni fırsat penceresinin, kapanmadan Avrupalı liderler tarafından kullanılmasını tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.

FİDAN IRAK VE UKRAYNA’YA GİDİYOR

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Bağdat ve Erbil’de resmi temaslarda bulunmak üzere dün Irak’a gitti. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada “Sayın Bakanımız, 22-24 Ağustos’ta Irak’a resmi bir ziyarette bulunacaktır. Sayın Bakanımız, ziyaret kapsamında Bağdat’ta ve Erbil’de üst düzey temaslar gerçekleştirecektir. Ziyaret vesilesiyle, Irak’la iş birliğimizi olumlu bir gündem temelinde her alanda daha da ilerletmeye matuf imkanlar ele alınacak; güncel bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulacaktır” denildi. Fidan’ın 25 Ağustos’ta ise Ukrayna’yı ziyaret edeceği belirtildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN