Her gün bir avuç yiyin mucizeye tanık olun! Bedava diye kimse bu bitkiyi tavsiye etmiyor... Ot değil ecza deposu

Her gün bir avuç yiyin mucizeye tanık olun! Bedava diye kimse bu bitkiyi tavsiye etmiyor... Ot değil ecza deposu

Batman'ın Beşiri ilçesi, "kapari" bitkisinin sakin ve natürel yetişim süreçleriyle doğa severlerin ilgisini çekiyor. Bu bitki, kozmetik ürünlerden ilaçlara kadar çeşitli alanlarda ham madde olarak kullanılırken, kırsal yaşamın idamesine katkı sağlayan bir gelir kapısı oluşturuyor.

Her yaz mevsiminde Türkiye'nin Akdeniz iklimini yaşayan bölgelerinde doğal bir biçimde gelişen kapari bitkisi, 15 yılın ardından Beşiri ilçesindeki kadınların ve köylülerin geçim kaynağı haline geldi.

Karaciğer yağlanması gibi sağlık sorunlarına karşı kapari, içerisinde bol miktarda bulunan kalsiyum ve magnezyum sayesinde kemik ve diş gelişimine yardımcı oluyor.

Süt ve Gıda Mühendisi Süreyya Gök, Beşiri Halk Eğitim Merkezi'nde görev yaparken, Halk Eğitim Müdürü Mehmet Aydemir tarafından görevlendirildiği Beşiri Kadın Girişiminde kapari bitkisi ile ilgili çalışmalar yürütüyor.

1-013.jpg

Gök, kaparinin dikenli tohumlarının, Türkiye’nin Akdeniz iklimi gösteren bölgelerinde doğal bir şekilde yetiştiğini ve turşu, pizza üstü, reçel ve marmelat üretiminde kullanıldığını belirtiyor. Ayrıca kapari, balık ve et yemeklerinin yanında garnitür olarak tüketiliyor. Gök, kaparinin içerisinde bulunan B12, K, E, ve A vitaminleriyle birlikte karaciğer yağlanmasını önlediğini ve yüksek lif oranı sayesinde sindirimi kolaylaştırdığını ifade ediyor.

Kapariyle ilgili çalışmalarının amacını anlatan Gök, öncelikli olarak bu bitkinin tanıtımını yapmayı, doğal yetişim alanlarını kalkındırmayı ve gelir getiren bir ürün olduğundan dolayı üretimini genişletmeyi hedeflediklerini belirtiyor. Ancak, ilk defa üretimine giriş yaptıklarını ve henüz satış noktalarıyla anlaşma sağlamadıklarını ifade ediyor. Bu konuda destek gerektiğini belirten Gök, satış noktaları ve diğer konularda bilgi almak isteyenlerin Beşiri Kadın Girişiminden veya Instagram sayfalarından kendilerine ulaşabileceğini söylüyor.

2-004.jpg

“BİZE DE BİR EK GELİR OLDU”

Kapari bitkisi toplayan Mehmet Özcan ise, yıllardır kapari toplayıp turşu yaptıklarını ve bunu sattıklarını anlatıyor. Ancak, son 10-15 yıldır kimse ilgilenmediği için bu işi bıraktıklarını ifade ediyor. Beşiri Kaymakamlığı Kadın Girişimcilerin kendilerine seslenmesi üzerine, tekrar kapari toplamaya başladıklarını belirten Özcan, bu sayede ek gelir elde ettiklerini ve bu durumdan dolayı çok mutlu olduklarını belirtiyor. Kapari toplamanın zorluklarına değinen Özcan, sıcak altında toplama, yılanlar ve dikensiz, yapraksız ve çok temiz olması gereken kaparinin zorluklarına rağmen, bu işi severek yaptıklarını ifade ediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN