Düzce’nin Yığılca ilçesinde 2022 yılında yaşanan ve tüm Türkiye’nin hafızasına kazınan o ilginç olay, bölge ekonomisinin lokomotifi haline geldi. Orman gülü balını fazla kaçırdığı için kendinden geçen ve kamyonet kasasındaki baygın görüntüleriyle viral olan boz ayı "Balkız", aradan geçen yıllara rağmen unutulmadı. Bu ünü fırsata çeviren yerel bal üreticileri, hem bölge tanıtımına katkı sağlıyor hem de satış rekorları kırıyor.

MEŞHUR AYI BALKIZ’IN HATIRASI TİCARETE DÖNÜŞTÜ
Yığılca ormanlarında bitkin halde bulunan ve halk arasında "deli bal" olarak bilinen orman gülü balından fazla tükettiği anlaşılan Balkız, veteriner gözetimindeki tedavisinin ardından doğaya salınmıştı. Ancak onun bu "tatlı koması", bölgedeki arıcılık faaliyetleri için yeni bir dönemin kapısını araladı. "Ayıyı bayıltan bal" olarak ünlenen ürüne olan talebi gören üretici Yunus Emre Söğüt, dükkanının önüne özel bir tasarım yaptırarak bu anı ölümsüzleştirdi. Kütükten oyularak yapılan ve bir kovanın üzerinde baygın yatan ayı figürü, kısa sürede sosyal medyanın ve bölgeye gelen turistlerin odak noktası oldu.

KİLOSU 4 BİN 500 LİRA: DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN SİPARİŞ YAĞIYOR
Üretici Yunus Emre Söğüt, Balkız’ın yarattığı bu doğal reklamın satışları inanılmaz bir noktaya taşıdığını ifade ediyor. Balın gramajına göre fiyatlandırıldığını belirten Söğüt, şu an itibarıyla 850 gramlık kavanozların 4 bin liradan, 1 kilogramlık saf orman gülü balının ise 4 bin 500 liradan alıcı bulduğunu söyledi. Sadece yerel halkın değil, Türkiye’nin her köşesinden ve yurt dışından yoğun bir talep trafiğiyle karşı karşıya olduklarını vurgulayan Söğüt, dükkanın önündeki dekorun bu ilgiyi daha da perçinlediğini belirtti.

ÜRETİCİDEN KRİTİK "DOZ" UYARISI
Orman gülü balının aslında bir şifa kaynağı olduğunu ancak kullanım miktarının hayati önem taşıdığını hatırlatan Söğüt, "Balkız" olayının bir doz aşımı örneği olduğunu söyledi. Balın doğru tüketimi konusunda uyarılarda bulunan üretici, "Bu bal aslında yüzyıllardır bilinen bir şifa kaynağıdır. Sabahları sadece bir kaşık tüketildiğinde tansiyonu ve şekeri dengelediği bilinir. Ancak fazlası, tıpkı bizim Balkız’da olduğu gibi bünyeyi sarsabilir. Müşterilerimize her zaman 'şifa olsun ama kararında olsun' diyoruz" ifadelerini kullandı.

