Elmalı Davası nedir, neler yaşandı? İşte son gelişmeler

Elmalı Davası nedir, neler yaşandı? İşte son gelişmeler

İki kardeşin resimlerle cinsel istismarı anlattığı 'Elmalı Davası'nda anne ve üvey babanın serbest bırakılması kamuoyunda infial uyandırdı. sosyal medyada #ElmalıDavası etiketiyle binlerce paylaşım yapılarak sanıkların serbest bırakılmasına tepki gösteriliyor.

Antalya'nın Elmalı ilçesinde cinsel istismara uğrayan iki kardeşin anne ve üvey babası tarafından cinsel istismara uğradığı ortaya çıktı. 2019 yılında yaşanan olayda mahkemenin, somut delillere ve adli tıp raporlarına karşın sanık anne Merve Akman'ı ve üvey baba Rahmi Akman'ı serbest bırakması tepki topladı.

istismar-dha-16-9-1609929919-horz-001.jpg

ELMALI DAVASI NEDİR?

2020 yılının haziran ayında Balıkesir'de savcılığa giden babaanne G.S., o dönem 6 ve 9 yaşında olan iki torununun cinsel istismara uğradığı iddiasıyla eski gelini Merve Akman, kocası Rahmi Akman ve gelininin erkek arkadaşlarından şikayetçi oldu.

Savcılık, istismara uğrayan ana sınıfı öğrencisi G.E.G. ile ağabeyi İ.E.G.'nin Çocuk İzleme Merkezi'nde ifadesine başvurdu.

İfadesinde anne ve babasının ayrıldığını söyleyen G.E.G., annesi Merve Akman'ın Rahmi Akman ile evlendiğini, ancak F., A., M. ve M. adlı erkeklerle de ilişkisi olduğunu söyledi. G.E.G., geçen yıl üvey babası Rahmi Akman ile isimleri F., A. ve M. olan kişilerin kendisine istismarda bulunduğunu anlattı.

G.E.G.'nin, başından geçen olaylarla ilgili annesi Merve Akman, üvey babası Rahmi Akman ve dayısı S.C.G.'den şikayetçi olduğunu ve abisiyle kendisine çok acı çektirdiklerini söyledi. G.E.G., anneanne F.G. ile dayısı S.C.G.'nin de kendisini çok dövdüğünü dile getirdi.

Savcıya ifade veren abi İ.E.G. ise anneannesinin Antalya Finike'deki evinde kaldığı 7-8 aylık süreçte oklava ve şarj kablolarıyla dövüldüğünü söyledi. İ.E.G.; üvey baba Rahmi Akman, M. ve dayısı S.C.G.'nin kendisinin özel bölgelerine dokunduğunu ifade etti.

Küçük kız ve abisi, başlarına gelenleri deftere yaptıkları çizimlerle de anlatmaya çalışmıştı. Bu resimler de soruşturma dosyasına girdi.

6 Ocak 2021'de gerçekleşen üçüncü duruşmada, tutuklu anne Merve Akman ile üvey baba Rahmi Akman yargılandıkları Elmalı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından serbest bırakıldı.

e5htnlcxiaizwe2.jpg
Sanık anne Merve Akman ile üvey baba Rahmi Akman

BAKANLIKTAN ELMALI DAVASI AÇIKLAMASI

Her iki çocuğun da psikolojik destek aldığını açıklayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, "Faillerin mümkün olan en ağır cezayı alması için devam eden hukuki süreçte çocuklarımızın üstün yararı gözetilerek Bakanlığımızca yakın takibimizi sürdüreceğiz" ifadelerine yer verdi.

Açıklamada şöyle denildi:

"Antalya Elmalı'da gerçekleşen iki kardeşin istismar edilmesi olayı ile ilgili aşağıdaki açıklamanın yapılması gereği duyulmuştur:

06.05.2020 tarihinde iki kardeşin istismara uğradığı şüphesi oluşması üzerine konu kolluk güçlerine intikal ettirilmiştir. İlk görüşmenin Çocuk İzlem Merkezimizde yapılmasının ardından çocuklarımıza psikososyal destek verilmeye başlanmıştır. Yargılama sürecinin başlaması ile birlikte Bakanlığımız davaya müdahil olmuştur. 16.10.2020 tarihinde gerçekleştirilen ilk duruşmada anne ve üvey baba tutuklanmıştır.

05.01.2021 tarihinde gerçekleştirilen üçüncü duruşmada sanıkların tahliyesine karar verilmiş, Bakanlığımız avukatları karara itiraz etmiştir. 05.03.2021 tarihinde gerçekleştirilen duruşmada Bakanlığımız avukatları sanıkların tutuklanması talebinde bulunmuştur.

21.05.2021 tarihindeki duruşmada ise Bakanlığımız avukatları sanıkların tutuklanması talebini yinelemiştir. Bu travmatik süreçte çocuklarımızı ihtiyaç duydukları sosyal hizmet modellerimiz ile desteklemeye devam ediyoruz. Faillerin mümkün olan en ağır cezayı alması için devam eden hukuki süreçte çocuklarımızın üstün yararı gözetilerek Bakanlığımızca yakın takibimizi sürdüreceğiz."

elmali-davasi-basin-aciklamasi-sav-c2xd.jpg

BAŞSAVCILIK: YARGILAMA SÜRECİ DEVAM EDİYOR

Elmalı Cumhuriyet Başsavcılığı, iki çocuğun cinsel istismara maruz kalmalarıyla ilgili açılan dava hakkında şu açıklamayı yaptı:

Bazı sosyal medya platformlarında Antalya ili Elmalı ilçesinde 2019 yılında gerçekleştiği iddia edilen iki çocuğun istismar edilmesi olayı ile ilgili yürütülen yargılamaya ilişkin bir kısım iddialar karşısında kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacı ile basın açıklaması yapılması gereği hasıl olmuştur.

5 Mayıs 2020 tarihinde mağdur çocukların babaanneleri tarafından, 2019 yılında Finike ilçesinde anne, üvey baba ve dayıları tarafından çocukların cinsel istismara uğradıkları iddiaları ile Balıkesir / Edremit Cumhuriyet Başsavcılığına ihbar ve şikayette bulunulmuştur. Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından derhal soruşturmaya başlanılmış ve çocuklara psikososyal destek verilerek çocuk izlem merkezinde beyanları alınmıştır.

Yürütülen soruşturma neticesinde elde edilen bulgular ve çocuklara karşı nitelikli cinsel istismar eylemlerinin gerçekleştirildiği yönünde yeterli şüphe oluştuğu kanaatiyle 24 Temmuz 2020 tarihinde düzenlenen iddianame ile sanıkların cezalandırılması istemiyle Elmalı Ağır Ceza Mahkemesi nezdinde kamu davası açılmıştır.

Delillerin tam olarak toplanmamış olması, delillerin karartılma ihtimalinin bulunması gerekçeleri ile 16 Ekim 2020 tarihinde Mahkemesince sanıkların tutuklanmasına karar verilmiştir. Yargılama sürecinde delillerin toplanmış olması ve alınan beyanlardaki çelişkiler dikkate alınarak sanıkların 5 Ocak 2021 tarihinde tutuksuz yargılanmalarına karar verilmiş ve Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından bu karara itiraz edilmiştir. Antalya 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından itiraz reddedilmiştir.

5 ay önce tutuksuz yargılanmalarına karar verilen sanıklar hakkındaki yargılama süreci devam etmekte olup, son duruşma 21 Mayıs 2021 tarihinde yapılarak, duruşması 17 Eylül 2021 tarihine bırakılmıştır. Yargılama sürecinde alınan mağdur beyanları ve toplanan tüm deliller mahkemesince birlikte değerlendirilecek olup, nihai karar bağımsız ve tarafsız yargıya aittir. Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yargılama süreci titizlikle takip edilmektedir."

covid-19-child-sexual-abuse-exploitation-ecpat-about-coronavirus.png

ELMALI DAVASI'NA GELEN TEPKİLER VE YORUMLAR

Antalya'da 7 ve 10 yaşındaki kardeşlerin, annesi ve üvey babası tarafından cinsel istismara uğradıklarının ortaya çıkması kamuoyunda infial uyandırdı. Sosyal medyada #ElmalıDavası etiketiyle binlerce paylaşım yapılarak sanık anne ve üvey babanın serbest bırakılmasına tepki gösteriliyor.

Elmalı Davası'ndaki karara spor kulüpleri de kayıtsız kalmadı. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor sosyal medyadan yaptıkları paylaşımlarla mahkemenin kararına tepki gösterdi.

1624951146927-ekran-resmi-2021-06-29-10-vert.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN