Elmalı Davası'ndaki tahliyelere tepkiler çığ gibi büyüdü: Bakanlık hala sessiz

Elmalı Davası'ndaki tahliyelere tepkiler çığ gibi büyüdü: Bakanlık hala sessiz

Antalya'da iki kardeşin cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin görülen davada sanıkların tahliye edilmesine tepkiler yükseldi. Kamuoyunda Elmalı Davası olarak bilinen olay, çocukların yaşananları çizimle anlattığı görsellerin sosyal medyada yayılmasının ardından Türkiye gündeminin birinci sırasına oturdu. Büyüyen tepkiler sonrası Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı konuya ilişkin açıklama yaparken, Adalet Bakanlığı'ndan henüz bir açıklama gelmemesi dikkat çekti.

Antalya'nın Finike ilçesinde iki kardeşin cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin görülen davanın Ocak ayında görülen 3. duruşmasında tutuklu yargılanan zanlılar serbest bırakıldı. Bunun ardından çocukların; olayı çizimle ve yazıyla anlattığı görsellerin ortaya çıkması toplumda büyük tepkiye neden oldu.

Sosyal medyada yüz binlerce insan bu olaya tepkisini dile getirdi ve olay en çok konuşulan konu oldu. Spor kulüplerinden, ünlü isimlerden de olaya karşı tepki çığ gibi büyüdü ve bunun ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı açıklama yaptı.

BABAANNENİN ŞİKAYETİ ORTAYA ÇIKARDI

Türkiye'nin gündemine oturan olay geçen yıl, babaanne G.S.'nin, o dönem 6 yaşında olan kız çocuğu G.E.G. ile 9 yaşındaki abisi İ.E.G.'nin cinsel istismara uğradığı iddiasıyla çocukların annesi Merve A.'dan ve eşi Rahmi A.'dan şikayetçi olmasıyla ortaya çıktı. Bunun üzerine harekete geçen savcılık çocukların Çocuk İzlem Merkezi'nde ifadesine başvurdu.

ÇOCUKLAR İFADE VERDİ

G.E.G. ifadesinde annesinin babasıyla ayrıldığını ve Rahmi A. ile evlendiğini ancak annesi Merve A.'nın F., A., M. ve M. adlı erkeklerle de ilişkisi olduğunu söyleyerek, geçen yıl Rahmi A. ile birlikte bu erkeklerin de kendisini cinsel istismara maruz bıraktığını söyledi. Ayrıca küçük çocuk, anneanne F.G. ile dayısı S. C.G.'nin de kendisini çok dövdüğünü belirtti.

Kız çocuğunun ağabey İ.E.G. ise anneannesinin Finike'deki evinde kaldığı 7-8 aylık süreçte oklava ve şarj kablolarıyla dövüldüğünü söyledi. Çocuk, Rahmi A., M. ve dayısı S.'nin kendisinin özel bölgelerine dokunduğunu söyledi.

DİĞER KİŞİLER SANIK OLARAK KABUL EDİLMEDİ

Halktv.com.tr'den Hazar Dost'un haberine göre; çocukların beyanına göre en az 10 kişi tarafından cinsel istismar suçu gerçekleşirken, sanık sandalyesine yalnızca anne ve üvey babanın da olduğu üç kişi oturdu. Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği avukatlarından Gülşah Ekin Taş, annenin karakol ve mahkeme ifadelerinde çelişki olduğunu belirterek "Adli Tıp'tan aldığımız raporlarda çocukların işitsel ve görsel zekalarının üst düzey olduğu yazıyor. Buna rağmen mahkeme diğer kişileri sanık olarak kabul etmedi" dedi.

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI: SANIKLARIN TUTUKLANMASI TALEP EDİLDİ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yükselen tepkilerin ardından yaptığı açıklamada, yargılama sürecinin başlamasıyla birlikte davaya müdahil olduklarını belirtti. Açıklamada 16.10.2020 tarihinde gerçekleştirilen ilk duruşmada anne Merve A. ile üvey baba Rahmi A.'nın tutuklandığı ifade edilirken bu kişilerin 5 Ocak'ta görülen 3. duruşmada tahliye edildiği belirtildi. Bakanlığın avukatlarının bu karara itiraz ettiği ve 5 Mart'ta görülen duruşmada avukatların tahliye edilen sanıkların tutuklanması talebinde bulunduğu aktarıldı.

Açıklamanın devamında avukatların 21 Mayıs'ta sanıkların tutuklanması talebini yinelediği söylenerek "Bu travmatik süreçte çocuklarımızı ihtiyaç duydukları sosyal hizmet modellerimiz ile desteklemeye devam ediyoruz. Faillerin mümkün olan en ağır cezayı alması için devam eden hukuki süreçte çocuklarımızın üstün yararı gözetilerek Bakanlığımızca yakın takibimizi sürdüreceğiz" ifadelerine yer verildi.

Adalet Bakanlığı ise konuya ilişkin bir açıklama yapmadı.

ELMALI CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI'NDAN AÇIKLAMA: KARARA İTİRAZ EDİLDİ

Elmalı Cumhuriyet Başsavcılığı bir açıklama yaparak "Antalya Elmalı'da 2019 yılında İki çocuğun istismar edilmesi olayı ile ilgili Yargılama sürecinde delillerin toplanmış olması ve alınan beyanlardaki çelişkiler dikkate alınarak sanıkların 5 Ocak 2021 tarihinde tutuksuz yargılanmalarına karar verilmiş ve Cumhuriyet Başsavcılığımız tarafından bu karara itiraz edilmiştir. Antalya 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından itiraz reddedilmiştir. 5 ay önce tutuksuz yargılanmalarına karar verilen sanıklar hakkındaki yargılama süreci devam etmekte olup, son duruşma 21 Mayıs 2021 tarihinde yapılarak, duruşması 17 Eylül 2021 tarihine bırakılmıştır" dedi.

SİYASET DÜNYASINDAN DA AÇIKLAMALAR GELDİ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Twitter'dan açıklama yaparak "Hukukta yazılı kurallar kadar maşerî vicdan da esastır. #ElmalıDavası’nda belgeler ortadadır. Bu korkunç hadisede çocuk istismarına müsamaha gibi algılanabilecek kararlardan kaçınmak şarttır. Alçaklar en ağır cezayı almalıdır. Adalet için sürecin yakın takipçisi olacağız" ifadelerini kullandı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’mız hem yargılama sürecine müdahil olmuştur hem de evlatlarımızı ihtiyaç duydukları hizmetlerle desteklemeye devam etmektedir. Evlatlarımız güven altındadır. Adaletin tecelli edeceğine inanıyoruz" dedi.

Memleket Partisi lideri Muharrem İnce "Çocuk istismarını görmezden gelen vicdansızlar! Çocukların minicik elleriyle çizdiklerini görmediniz mi? Ne çocuklarımızı koruyabildiniz ne de haklarını savunabildiniz. Çocuklarımızın ahı yerde kalmayacak" ifadelerini paylaştı.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç "İstismara maruz bırakılan çocuklarımızın yanındayız! Çocukları istismar edip, çocuğu bu istismarı belgelemek zorunda bırakan sanıklar Merve A., ve Rahmi A., tahliye edilmesi vicdanları kanatıyor. Hukuki olarak gereğinin yapılmasını bekliyoruz" dedi.

ADALET BAKANI GÜL: HSK İNCELEME BAŞLATTI

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda HSK'nın konu hakkında inceleme başlattığını şu sözlerle duyurdu:

"Çocuklarımızın cinsel istismarına hiç kimse, hiçbir şekilde müsamaha göstermez; gösteremez. Yargı süreci devam ediyor. Süreci yakından ve dikkatle takip ediyor, sürecin hassasiyetine uygun her türlü tedbiri alıyoruz. HSK da konu hakkında inceleme başlattı."

SANIKLARIN TAHLİYESİ TEPKİ TOPLADI

Çocukların olayı anlattıkları çizimlerin ve yazıların ortaya çıkmasının ardından toplum sanıkların tahliyesine büyük tepki gösterdi. Spor kulüpleri resmi hesaplarından konuya ilişkin tepkilerini şu ifadelerle dile getirdi:

Galatasaray: İstismarın affı olmaz, olamaz!

Fenerbahçe:

Beşiktaş: Sözün bittiği yer!

Trabzonspor: Büyük utanç!

ÜNLÜLER DE TEPKİ GÖSTERDİ: SESSİZ KALAMAYIZ

Ünlü isimler de olaya tepkilerini sosyal medya üzerinden dile getirdi. Bazı ünlü isimler paylaşımlarını şu ifadelerle dile getirdi:

mert-firat.jpg

2-002.jpg3-001.jpg4.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN