Eski DEP milletvekili Selim Sadak, yaşamını yitirdi

Eski DEP milletvekili Selim Sadak, yaşamını yitirdi

Eski DEP Milletvekili ve eski Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, uzun süredir kanser tedavisi gördüğü Almanya’da 72 yaşında yaşama veda etti. Sadak’ın vefatı, DEM Parti tarafından "demokrasi mücadelesine adanmış bir ömrün kaybı" olarak duyuruldu.

Eski Demokrasi Partisi (DEP) Milletvekili Selim Sadak, tedavi gördüğü Almanya’daki hastanede hayatını kaybetti. Bir süredir kanserle mücadele eden 72 yaşındaki Sadak’ın vefat haberi, siyaset dünyasında derin yankı uyandırdı.

DEM PARTİ’DEN TAZİYE MESAJLARI

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tuncer Bakırhan ve Tülay Hatimoğulları, sosyal medya hesapları üzerinden yayımladıkları mesajlarla Sadak’ın ailesine ve sevenlerine başsağlığı diledi.

Tuncer Bakırhan: "Selim Sadak, demokratik Kürt siyasetinin en zorlu dönemlerinde halkın iradesini savunmuş, bedel ödemekten kaçınmadan demokrasi, barış ve eşitlik mücadelesi yürütmüş önemli bir siyasetçiydi. Kendisini saygı ve minnetle anıyorum."

Tülay Hatimoğulları: "O, bu topraklarda demokrasi ve barış hâkim olsun diye yaşamı boyunca onurlu bir mücadele verdi. İnandığı değerler uğruna ağır bedeller ödedi; sürgünde yaşamak zorunda bırakıldı. Ne yazık ki hasret kaldığı bu topraklardan uzak aramızdan ayrıldı."

MÜCADELE VE SÜRGÜNLE GEÇEN BİR ÖMÜR

Selim Sadak, Türkiye’nin siyasi tarihindeki en çalkantılı dönemlerin tanığı ve öznesi oldu. 1990’lı yıllarda DEP milletvekili olarak Meclis’e giren Sadak, dokunulmazlığının kaldırılmasının ardından uzun yıllar cezaevinde kalmıştı. Tahliye olduktan sonra yerel siyasete yönelen ve Siirt Belediye Başkanlığı görevini yürüten Sadak, son yıllarında siyasi yasaklar ve süregelen davalar nedeniyle yaşamını yurt dışında, sürgünde sürdürmek zorunda kalmıştı.

SELİM SADAK KİMDİR?

1954'te Şırnak İdil'e bağlı Bafe köyünde doğdu. İlk ve Orta Öğrenimi İdil'de tamamladıktan sonra Diyarbakır Eğitim Fakültesi Matematik Bölümünü kazandı. Çeşitli tarihlerde bölgede öğretmenlik yaptı.

1991 yılındaki Türkiye Milletvekili genel seçimlerinde Halkın Emek Partisinin (HEP) Sosyal demokrat Halkçı Parti listelerinden seçime girmesiyle TBMM 19. dönem Şırnak milletvekilliğine seçildi.

1991 yılında HEP'in kapatılması ile Demokrasi Partisi'ne geçti.

1994 yılında TBMM de Türkçe yerine Kürtçe yemin etmesi üzerine 3 Mart 1994te dokunulmazlığı kaldırıldı ve diğer DEP'li milletvekilleriyle 17 Mart 1994'te tutuklanarak cezaevine konuldu.

Haziran 2004 yılında Yargıtay'ın kararı ile beraat etti. Demokratik Toplum Partisinin kuruluşunda görev alıp, yürütme kurulu üyesi görevinde bulundu.

29 Mart 2009 yerel seçimlerde DTP den yüzde 49,43 oranında oy alarak Siirt Belediye Başkanı seçilen Selim Sadak, evli ve 10 çocuk babasıydı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN