Et zammını durdurmak için ithalat artışı: 'Yerli ve milli olanlar önce maliyetleri düşürsün'

Et ve Süt Kurumu’nun 50 bin baş kasaplık hayvan ithalatı için çalışmalara başlarken bu durum üreticileri endişelendirdi. Et fiyatlarındaki zamların maliyetlerdeki artıştan kaynaklandığını belirten CHP'li Bekir Başeviregen, "Neden et ve hayvan ithalatına izin veriliyor?" diye sordu. Yeni zamlarla vatandaşın et alma şansının olmadığını belirten Başevirgen, " Ülkemizin hayvan ithalatına değil, üretim maliyetlerini düşürmeye ya da vatandaşın alım gücünü artırmaya ihtiyacı vardır" dedi.

Yüksek enflasyon ve artan hayat pahalılığı karşısında geçim sıkıntısı yaşayan vatandaşlar, son aylarda artan zamlardan kaynaklı et ve et ürünlerini sofrasına koyamaz hale geldi. Et ve et ürünlerine gelen zamların önüne geçebilmek için Et ve Süt Kurumu'nun (ESK) ithal kasaplık hayvan ithal etmek için çalışmalara başlaması üreticilerde endişeye neden oldu.

CHP Manisa Milletvekili ve TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Bekir Başeviregen, Ankara’da bir kasabı ziyaret ederek kırmızı ete gelen zamma ilişkin değerlendirmede bulundu.

'ÖNCEDEN DE YİYEMİYORDU ŞİMDİ HİÇ YİYEMİYOR'

Başeviregen, yeni zamlarla vatandaşın et alma şansının olmadığını belirtirken kasap ise kıymanın kilosunun 200 lira, kuşbaşının 230 lira, bonfilenin 500 lira olduğunu söyledi.

Başevirgen’in bonfileyi bir asgari ücretlinin alma şansının olup olmadığına yönelik sorusuna kasap, Yok. Zaten önceden de yiyemiyordu. Şimdi hiç yiyemiyor” dedi. Sakatat fiyatlarının arttığını ve böylece fırsatçılara gün doğduğunu belirten kasap, "140-130 liraya kıyma satıyorlar. Bunun içeriğini biz biliyoruz ama vatandaş bilmiyor" diye konuştu.

chp-li-basevirgen-erdogan-ben-ekonomistim-dedigi-gundendir-vatandasin-bankalara-borcu-rekor-kirdi-1105477-5.jpg
Bekir Başeviregen

'RAMAZAN’DA DAHA DA ARTAR'

Başevirgen’in bu şartlarda et fiyatlarının nasıl olacağına sorması üzerine kasap, "Ramazan’da daha da artar. Her sene yaşandı bu. Her sene artış yaşandı. Ramazan’a daha da artar. 200 lira olan kıyma Ramazan’da 260-270 olur" yanıtını verdi.

Kasap, sakatat satışlarına ilişkin ise, “Yüreği kıyma yaptırmak için gelenler var. ‘Kıyma çeker misin’ diyorlar” dedi. Başevirgen’in durumun gidişatını sorması üzerine ise kasap, “İnşallah iyi olur. Temennimiz o yönde. Umudum var. İnşallah iyi olacak” diye konuştu.

'NEDEN ET VE HAYVAN İTHALATINA İZİN VERİLİYOR?'

Başevirgen, konuyla ilgili ayrıca yaptığı açıklamada; kırmızı et üretiminin yaklaşık 2 milyon ton civarında olduğunu ve bunun yüzde 75’ini sığır etinin oluşturduğunu belirterek şunları söyledi:

“Ülkemizde yaklaşık olarak yıllık 1,5 milyon ton sığır etine ihtiyaç var. Bu üretimin karşılanabilmesi için 5,5 milyon civarında sığır kesimi yapılması gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine bakıldığında, hayvan miktarı yönünden hiçbir sıkıntımız olmadığı anlaşılıyor. Eğer yayınladıkları bu sayılar doğruysa et ve hayvan ithalatı yapmadan rahatlıkla kendi kendimize yetebiliyoruz. Öyleyse neden et ve hayvan ithalatına izin veriliyor? Et fiyatlarındaki artışın nedeni üretimdeki azalmadan ziyade maliyetlerdeki artışlardan kaynaklı. Ülkemizin hayvan ithalatına değil, üretim maliyetlerini düşürmeye ya da vatandaşın alım gücünü artırmaya ihtiyacı vardır. Yerli ve milli olduğunu iddia eden iktidar hayvan ithalatının önünü açarak gerçek yüzünü bir daha göstermiştir.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN