EYT'lilerin cebine fazladan 35 bin TL girecek! EYT'de kıdem tazminatları ne kadar olacak? İşte yanıtı...

EYT'lilerin cebine fazladan 35 bin TL girecek! EYT'de kıdem tazminatları ne kadar olacak? İşte yanıtı...

Emeklilikte yaşa takılan çalışanların beklediği yasa düzenleme için 'kıdem tazminatı' hesapları yapılmaya başlandı. Zira EYT yasası bu ay içinde TBMM'den geçerek yürürlüğe girecek. Bu yıl emekli olacak bir kişinin geçen yıla göre 35 bin TL daha fazla kıdem tazminatı alacağı hesaplanırken, dikkat çeken bir uyarı geldi. Peki, Ne kadar emekli maaşı alırım? Kıdem tazminatım ne kadar olur? İşte detaylar...

Emeklilikte yaşa takılan (EYT) 2 milyon 250 bin vatandaş emeklilik hayali kurarken, yasa düzenlemesinin başlamasıyla işten çıkışını alanlar emeklilik dilekçesini verecek. Bu noktada da kıdem tazminatı hesaplamaları devreye girecek.

EYT'DE KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

Çalışan bütün EYT'lilerin emeklilik işlemlerine başladıkları o anda kıdem tazminatını hak edeceklerini belirten ekonomi yazarı Faruk Erdem, tazminat hesabı için önemli açıklamalarda bulundu.

"SON BRÜT MAAŞTAN HESAPLANIYOR"

"Kıdem tazminatı yasamız gereği son brüt maaş üzerinden hesaplanıyor" diyen Erdem, verdiği örnekle detayları açıkladı.

Erdem, 12.000 TL brüt ücreti olan bir çalışan eğer 8 yıl 5 ay 10 gün çalışmışsa giydirilmiş ücretle birlikte kıdem tazminatı olarak 118 bin 223 TL alacağını söyledi.

Şu anki kıdem tazminatı hesabına göre çalışma süresi sonrasında belirli bir miktar için hak kazanan kişinin çalışmaya devam ederse kayıp yaşayıp yaşamayacağıyla ilgili soruya da yanıt veren Erdem, Yargıtay kararına dikkat çekti.

"SIKINTI OLUŞTURACAK"

Erdem, "Yargıtay, 'emekli olduğunuz zamanki maaşınıza göre kıdem tazminatı hesaplanır' dedi. Bu da uzun süre çalışan emekliler açısından da bir sıkıntı oluşturacak" diyerek uyardı.

35 BİN TL FAZLA PARA CEBİNE GİRECEK

Öte yandan bu sene emekli olacak kişi kıdem tazminatını zamlı alacak. Geçen yıla kıyasla 35 bin TL daha fazla para cebine girecek.

Kıdem tazminatının peşin ödenmesi şart, ancak kişi isterse taksitle alabilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN