20 yıldır hakları için mücadele ediyorlardı, EYT'lilerin beklediği gün geldi! İşte o tarih

20 yıldır hakları için mücadele ediyorlardı, EYT'lilerin beklediği gün geldi! İşte o tarih

'EYT ne zaman Meclis'e gelecek?' sorusunun yanıtı emekli olmayı bekleyen milyonlarca vatandaş tarafından merak ediliyordu. Hükümet yetkililerinden 2022 yılında yasalaşacağı vaat edilse de 2023 yılına kalan EYT yasasının ne zaman TBMM'ye sunulacağı ve yürürlüğe gireceği belli oldu. İşte, EYT tarihi ve EYT başvuru sayfası...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta açıkladığı emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili yasa düzenlemesini içeren kanun teklifinin, gelecek hafta Meclis Başkanlığı'na sunulması bekleniyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerin ardından Genel Kurul süreci başlayacak teklifin, ocak ayı bitmeden yasalaştırılması öngörülüyor.

EYT KİMLERİ KAPSIYOR?

Teklif, 8 Eylül 1999 yılından önce çalışmaya başlayanları kapsayacak. 2 milyon 250 bin kişinin yararlanacağı EYT konusunda herhangi bir yaş sınırı uygulanmayacak.

EYT'lilerin kıdem tazminatı noktasında işverenlere Kredi Garanti Fonu'ndan (KGF) destek verilecek.

EMEKLİ OLUP ÇALIŞAN İÇİN PRİM İNDİRİMİ

EYT'den dolayı ayrılan, kıdem tazminatı alan ama işine devam etmek isteyen işçiye özel 5 puan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) destek primi indirimi yapılacak.

EYT ile ilgili henüz yasalaşma süreci gerçekleşmediği için şu an yapılan müracaatlar geçerli olmayacak. Yasal süreç tamamlandıktan sonra başvurular, e-Devlet üzerinden SGK'ya yapılacak.

EYT BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

* İlk olarak e-Devlet girişi yaptıktan sonra arama kısmına 'aylık, emekli, gelir' kelimelerinden birini yazdıktan sonra çıkan sonuçlardan 'Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi' verilmesi belgesine tıklanacak.

* İkinci adım olarak ekrandaki 'Yeni Başvuru' sekmesi tıklanacak. Tahsis talep türü olarak ise 'Yaşlılık Aylığı' seçilecek.

* SSK kapsamında aylık talep edecekler '4A SSK', Bağ-Kur kapsamında ise '4B Bağ-Kur' seçilecek. Sonra altta yer alan 'Başvur' butonu tıklanacak.

* TC kimlik numarası, ad-soyad bilgileri ve ikametgah adresi ekrana otomatik geliyor. Maaş ödemesinin yapılacağı banka seçilerek açıklama kısmına bankanın talep edilen şubesi yazılacak.

* Diğer iletişim bilgileri de doldurulacak. 'Aylık alıyor mu?' sorusunda da 'Evet' ya da 'Hayır' yanıtı mutlaka işaretlenmeli. Sonraki 'İleri' butonuna basılacak ve 'Başvur' butonuna basılarak bilgiler SGK'ya gönderilmiş olacak.

EYT BAŞVURU SAYFASI E-DEVLET

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN