EYT'yi kıl payı kaçıranlar için yeni fırsat! Staj ve çıraklıkların sayılması hakkında yeni gelişme

EYT'yi kıl payı kaçıranlar için yeni fırsat! Staj ve çıraklıkların sayılması hakkında yeni gelişme

EYT kanun düzenlemesi, mart ayında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasayla birlikte EYT şartlarına ilişkin tüm belirsizlikler ortadan kalktı fakat staj ve çıraklık sigortası mağduru yüz binlerce kişi, kapsam dışı kalmaktan dolayı şikayetçiydi. Staj ve çıraklık sigortası mağduru EYT'liler için önemli bir gelişme yaşandı. İşte, EYT son dakika haberi...

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için 3 Mart 2023 tarihinde yapılan kanun düzenlemesinin ardından yasadan yararlanma hakkı bulunan 2 milyon 250 bin vatandaş için başvurular başladı.

Fakat staj ve çıraklık sigortası mağdurlarının yaşadığı sorunun giderilmediğini belirten EYT'liler, 12 Mart 2023 Pazar günü saat 12.00'de Ulus Özgürlük Anıtı önünde basın açıklaması yapacak. Staj mağdurları etkinlikten önce de saat 11.00'de Anıtkabir'i ziyaret edecek.

ferhat-salman-kimdir.jpg
Ferhat Salman

"EMEKLİLİK DÖNEMİNİ 17 YIL GECİKTİRİYOR"

Staj Sigortası Mağdurları Derneği Başkanı Ferhat Salman, yaptığı açıklamada, staj sigortası mağduriyetinin meslek lisesi son sınıfta sanayide aktif olarak çalıştırılan ve işyerlerinde çırak olarak çalışan insanların sigortalarının sadece kısa vadeli kısmının yattığı için emeklilik dönemini 17 yıl geciktiren büyük bir sorun olduğunu söyledi.

Vatan gazetesinde yer alan habere göre, kanunen imza yetkisi olmayan, oy dahi kullanamayan bu çocuklardan 15-16 yaşlarında kısa süreli-uzun süreli sigorta ayrımı yapmasını beklemenin büyük bir hata olduğuna dikkat çeken Salman, "Yaşıtları top oynarken, iş yerlerinde üreten, aktif olarak çalışan bu insanlar büyük mağduriyete uğramaktadır. Bunun yanında, böyle bir düzenleme yapılması kanun yapıcının çırak ve stajyerlere bakış açısını ve tutumunu ortaya koyacağından toplumun genelini ilgilendirir" dedi.

eyt-staj-ve-ciraklik-magdurlari.jpeg

TORBA YASA İLE ÇÖZÜLÜR MÜ?

Seçimden önce staj sorununun çözülmesini beklediklerini kaydeden Salman, "1999 yılı öncesi ilk etapta 240 bin staj ve çıraklık sigortası mağdurunun staj başlangıçları uzun vadeli sigorta koluna başlangıç sayılır ve bu insanlar staj sürelerini borçlanırsa bu sorun kolayca çözülebilir. Böylelikle staj başlangıcı SGK uzun dönem başlangıcı olarak alınır. 18 yaşından itibaren sigortalılık süresi kabul edilir ve bu toplumsal sorun el birliğiyle çözülür. İşte biz yıllardır bu mağduriyetimize sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bunun için Ankara'da bir kez daha binlerce kişi ile birlikte basın açıklaması yapacağız. Staj mağduriyeti çözülmeli" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN