Geri dönüşüm malzemesiyle yerli elektrikli araç! 3 üniversite öğrencisi yaptı: 55 kilometre hıza ulaşıyor

Geri dönüşüm malzemesiyle yerli elektrikli araç! 3 üniversite öğrencisi yaptı: 55 kilometre hıza ulaşıyor

3 üniversiteli genç el ele vererek geri dönüşüm malzemesiyle elektrikli araç yaptılar! Aracın hızı saatte 50 kilometreye ulaşıyor! Türk öğrenciler elektrikli araç sayesinde TEKNOFEST 2023'te 3'üncü oldular...

Düzce Üniversitesi öğrencileri, kendi elektrikli araçlarını üretme amacıyla harekete geçti ve Mekatek Topluluğu ile işbirliği yaparak önemli bir projeye imza attı. Togg'un ilham verici çalışmalarından etkilenen ancak maddi sıkıntılarla karşılaşan öğrenciler, geri dönüştürülebilir ürünler, ameliyat sedyesi, bozuk aküler ve hurda araçlardan elde ettikleri malzemelerle yaratıcı bir çözüm buldu. Bu çabalarının bir ürünü olarak, TEKNOFEST 2023'e katılan öğrenci ekibi, ürettikleri elektrikli araçla Türkiye genelinde 3'üncü oldu.

ELEKTRİKLİ ARACI 2 AY İÇERİSİNDE TAMAMLADILAR

elektrikli-arac-1.webp

Düzce Üniversitesi yüksek lisans öğrencisi Soner Kayahan, 2 aylık yoğun bir çalışmanın ardından aracı tamamladıklarını belirterek, "Aracımızı 2 yıl önce bir hayalin uğruna canlandırmak için çalışmalara başladık. Togg’un çalışmalarının ortaya çıkmasından sonra biz de ’Kendi aracımızı yapalım’ dedik. 1 hafta da mekanik kısmını bitirdik. Yaklaşık 2 ayda da otonom hale getirdik aracımızı. Bu sene de TEKNOFEST yarışmasında 3’üncülük derecesi alıp, en iyi takım ruhu ödülüne layık görüldük. Eski hurda araçların eski malzemelerini toparlayarak kendi aracımıza uygun bir şekilde revize ettik. Bu revizelerin sonucunda aracımız bu hale geldi. Üzerindeki tüm malzemeler geri dönüştürülebilir malzemelerden yapıldı" dedi.

Kayahan, aracın şasesinde ameliyat sedyesini kullandıklarını ve iç kısımda bulunan fren sistemi, salıncak yapısı ve amörtisör sistemi gibi parçaları eski hurda araçlardan alarak revize ettiklerini ifade etti. Ayrıca dış kabuk kısmında cam elyafı ve kompozit malzemeleri kullandıklarını belirtti. Aracın otonom olduğuna vurgu yaparak, Türk gençlerinin daha iyi imkanlarla daha başarılı işlere imza atabileceğine olan inancını dile getirdi.

Düzce Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Irmak Kardaş da, "Ekip arkadaşlarımızla projeyi tasarladık, uyguladık ve üretim aşamasına geçtik. TEKNOFEST binek otonom araç yarışmasında bu sene yarıştık. 3’üncülüğe layık görüldük ve ardından en iyi takım ruhu ödülünü aldık. Ekip arkadaşlarımızla beraber gecemizi gündüzümüze katarak yoğun çalışmalarla 2 ayda bu aracı tamamladık" şeklinde konuştu.

SAATTE 55 KİLOMETRE HIZA ULAŞIYOR

elektrikli-arac.jpg

Düzce Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Tolga Keskin ise, aracın elektrik aksamını eski elektrikli bisiklet ve motosikletlerden topladıklarını belirterek, "Aracımızın elektrik malzemelerini ayarlarken biraz zorlandık. Eski elektrikli bisiklet ve motosikletlerin malzemelerini toplayarak sonrasında gerekli bakımlarını veya sistemimizde kullanılabilecek şekilde tekrardan revize işlemleri yaptık. Daha sonra bunları aracımıza montajladık. Testlerimizi yapmaya başladık, sıkıntılar ortaya çıkmaya başladı. Biz tekrar arkadaşlarımızla çalışmalar yaparak, çalışır duruma getirdik. Araç içerisinde bulunan akü yaklaşık olarak 4.4 kilovat bir kapasiteye sahip. Bu kapasiteyle beraber yaklaşık 50 kilometre mesafemiz var. Aracımızla yaklaşık 55 kilometre kadar bir hıza çıkabildik. Alan müsaitliğine göre belki daha fazla hıza da ulaşabiliriz" şeklinde konuştu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN