Halimizin fotoğrafı

Halimizin fotoğrafı

MÜSLÜMANLARIN ONURU SALDIRI ALTINDA... Gazze’de sivillere yönelik bombardımanda kadın, çocuk 28 kişi hayatını kaybetti. Mescid-i Aksa’yı ateşe veren 6 milyonluk İsrail, 1.5 milyar Müslümanın onuruna saldırıp hakaret ederken İslam başkentlerinin kendi siyasi hesaplarına gömülüp ortak bir tavır sergileyememesi vicdanları yaralıyor.

Müslümanların ilk kıblesi Mescid-i Aksa’da protesto düzenleyen sivillere plastik mermiyle, gazla saldıran İsrail, Gazze’ye bomba yağdırdı. Sivil yerleşimlere yönelik saldırıda 9’u çocuk 28 Filistinli hayatını kaybetti.

Savaş uçakları, Eş-Şatı Mülteci Kampına da sorti yaptı. Sistematik vahşete Ankara’dan sert tepki geldi. İstanbul’dan Tokat’a binlerce kişi vahşeti protesto etti. Dünyadan da ‘Zulmü durdurun’ haykırışları yükseldi. 

İSLAMBAŞKENTLERİSİSTEMLİZULMÜKINAMAKLAYETİNİYOR 

Türkiye diplomasi trafiğini artırırken Müslüman ülkelerin aynı masa etrafında bir araya gelip caydırıcı adım atamaması dikkat çekiyor.

Teröre karşı tavır, cılız itirazlar ve çağrılardan öteye gitmedi. BMGK’nın şiddete karşı bildirisi ise ABD’nin girişimiyle engellendi.

İslam dünyasının tamamına yönelik onur kırıcı saldırılara karşı başkentlerin siyaset üzerinden çıkar hesaplarını ön planda tutması vahim tabloyu ortaya koydu. 

karar-manset.jpg

Doğu Kudüs’te günlerdir süren gerilimin önceki gün açık savaşa dönüşmesiyle İsrail, Gazze’de sivillerin üzerine bomba yağdırmaya devam ediyor. Aralarında çocukların da olduğu şehit sayısı giderek yükselirken İslam dünyası bu zulme karşı yine güçlü bir ittifak oluşturamadı. Daha da cesaretlenen ve seçim hesapları yapan İsrail Başbakanı Netanyahu ise saldırıların sıklığının daha da artacağını söyledi. 

İşgal altındaki Doğu Kudüs’te Filistinlilerin evlerinden tahliye edilmesi ve Mescid-i Aksa’da Müslümanlara yönelik günlerdir süren provokasyon önceki gün 2019’dan bu yana Hamas yönetimindeki Gazze ile İsrail arasında en şiddetli çatışmalara dönüştü.

Seçimde umduğunu bulamayan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun gerilimden faydalanma stratejisinin kurbanı ise siviller oluyor. İsrail güçleri dün sabah saatlerinde Gazze Şeridi’ne yeni hava saldırıları düzenledi ve “militanların kaldığı iddia edilen” çok katlı iki binayı vurdu. Hamas’ın da İsrail’in güneyine yüzlerce roket attığı belirtildi.

Gazze sağlık yetkilileri önceki akşamdan bu yana 9’u çocuk 26 Filistinlinin öldürüldüğünü, en az 122 yaralı olduğunu söyledi. Aynı süreçte Hamas roketinin Aşkelon kentinde 2 İsrailli kadını öldürdüğü ve 10 kişiyi de yaraladığı belirtildi. Muhtemel bir seçim öncesi gerilimin dozunu daha da artırmayı hedefleyen Netanyahu, Gazze Şeridi’ne yönelik hava saldırılarını sürdüreceklerini, sıklığının artırılacağını söyledi. İsrail ordusu da Gazze sınırına daha çok asker göndereceğini duyurdu ve Savunma Bakanlığı 5 bin yedek askeri göreve çağırdı.

Bu arada dün sabah saatlerinde yetkililer Mısır’ın bir ateşkes üzerinde çalıştığı belirtildi. Gazze’nin kuzeyindeki Beyt Hanun’da yaşayan Abdülhamid Hamad, saldırılar sırasında odun toplayan 11 yaşındaki yeğeni Hüseyin’in hayatını kaybettiğini anlatarak, “Çocuklarımız öldürülüyor. Artık bıktık. Ne yapacağız biz” diye konuştu.

İsrail’in katliamlarına karşı önceki gün toplanan Arap Birliği’nden ise kaydadeğer bir sonuç çıkmadı. Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Kudüs’teki “tehlikeli tırmanma”dan İsrail’in sorumlu olduğunu savunarak, uluslararası topluma şiddeti durdurmak için derhal harekete geçme çağrısı yaptı. 

ABD’DEN BM’DE İSRAİL’E KARŞI BİLDİRİYE ENGEL 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) İsrail’in zorla tahliye ve şiddet eylemlerini durdurmasına ilişkin yayına hazırlanan bildirinin ABD’nin girişimleriyle engellendiği öğrenildi.

Toplantı sırasında Norveç heyeti tarafından sunulan teklifte, Doğu Kudüs’teki Şeyh Jarrah mahallesindeki Filistinlilerin tahliyesinin önlenmesi ve kutsal yerlere saygı gösterilmesi konularında İsrail’e çağrıda bulunulması planlanıyordu. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken de, Gazze’den atılan roketleri ‘kabul edilemez’ olarak nitelendirirken, İsrail’in saldırılarına değinmedi. 

HAMAS’TAN ‘BOMBAYA KARŞI BOMBA’ SÖZÜ 

Filistinli direniş gruplarıyla ‘Kudüs’ün Kılıcı’ operasyonu başlatan Hamas ise, abluka altında tutulan Gazze Şeridi’ndeki Filistin direniş gruplarının, İsrail saldırıları karşısında “bombalamaya karşı bombalama” denkleminden vazgeçmeyeceklerini bildirdi.

Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum, İsrail’in kasıtlı olarak bombalı saldırılarla sivillerin evlerini hedef almasının, çocukları ve kadınları katletmesinin, vahşiliğinin ve suçlarının boyutunu gözler önüne serdiğini kaydetti.

İşgal güçlerinin, halkı savunan ve çıkarlarını koruyan direnişin iradesini kıramayınca saldırıların boyutunu Gazze’deki çocuklara ve evlerine kadar indirdiğini belirten Berhum, bu yolda katlanılacak fedakarlıklar ne olursa olsun saldırıları püskürtmeye devam edeceklerini vurguladı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN