HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar: Bu bir faiz ve seçim bütçesidir

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar: Bu bir faiz ve seçim bütçesidir

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, TBMM Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmelerinde konuştu. Sancar, "Bu, bir faiz bütçesidir. Bu, bir seçim bütçesidir. Enflasyonist bir bütçedir" dedi.

TBMM Genel Kurulu’nda bugün 2021 Yılı Kesin Hesap Kanun Teklifi ve 2023 Yılı Bütçe Kanun Teklifi görüşülüyor. 12 gün boyunca kesintisiz devam edecek görüşmelerin ilk gününde bütçenin tümü üzerine konuşmalar yapılıyor. Genel Kurul’da, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın ardından HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar söz aldı.

2023 yılı bütçesini eleştiren Sancar, "Türkiye, her geçen gün daha fazla yoksulluk, daha fazla açlık ve sefalet, daha fazla yolsuzluk ile tarihinin en önemli seçimine doğru gidiyor. İktidar ortaklarının sözcüleri pembe tablo çizmeye çalışıyorlar ama gerçek öyle değil. İşsizler, emekçiler, emekliler, gençler, kadınlar, engelliler, çiftçiler ve küçük esnaf çok büyük bir kriz ile karşı karşıya. Çok boyutlu bir krizin yarattığı enkazın altında bırakılmak isteniyor." diye konuştu.

BU, BİR SEÇİM BÜTÇESİDİR, ENFLASYONİST BİR BÜTÇEDİR

"Bu öncelikle otoriterleşme ve savaş bütçesidir" diyen Sancar, "Bu, bir faiz bütçesidir. Bu, bir seçim bütçesidir. Enflasyonist bir bütçedir. Bu bütçe, sermayeye kaynakların daha çok aktarıldığı bir bütçedir. Kamusal hizmetlerde reel kesintilere uğrayan bir bütçe. Vergiler yoluyla yükün halkların omuzlarına bindirildiği bir bütçe. İktidarın ‘Yüzde 85’ dediği enflasyon, 2023 bütçesinde karşımızda yüzde 160 olarak çıkıyor. Türkiye halklarının boğazından geçen lokmayı her geçen gün küçülten bu enflasyonist politika, son derece asimetrik zenginleşenin de zeminini yarattı, yaratmaya da devam ediyor" şeklinde konuştu.

EN DÜŞÜK KİRA 5 BİN

Sancar şunları kaydetti:

Yeni bir sosyal konut projesi açıklandı. Peki nereden çıktı bu ihtiyaç? Barınma sorununun sorumlusu kim? Bugüne kadar ev sahipleri ile kiracıları birbirine düşüren, bu nedenle hayat kayıplarının dahi yaşandığı sorunu bu iktidar değilse kim yarattı? Peki İstanbul'da en düşük kiranın 5 bin, Ankara'da 4 bin TL seviyesinde olduğu bu düzeni kim yarattı? Bu konut projesi için iki yıl sonrasına randevu veriyorlar; insanlarımızın umutlarını, gelecek kaygılarını istismar ediyorlar ‘Bize oy verin, iki yıl sonra bu projeyi hayata geçirelim’ diyorlar.

CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ, BÜTÇE HAKKINI GASP EDEN BİR SİSTEM

Otoriterlik ile savaş arasında, demokrasi ile barış arasında kopmaz bir bağı işte bu tarihsel örnek bize açıkça gösteriyor. Eğer bütçe hakkını kaybederseniz barış hakkınız da tehlikeye girer. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, bütçe hakkını gasp eden bir sistem. Bütçe hakkı gasp edildikçe savaş politikaları derinleşiyor, otoriterlik ilerliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN