İktidar blokunun yeni seçmen kazanma umudu kalmadı! İşte ittifakların oy oranı

İktidar blokunun yeni seçmen kazanma umudu kalmadı! İşte ittifakların oy oranı

T24 yazarı Bekir Ağırdır, seçime sayılı aylar kala Cumhur İttifakı ve altılı masa arasındaki oy farkına değindi. Cumhur İttifakı'nın yeni seçmen kazanma umudunun kalmadığını söyleyen Ağırdır, iktidar blokunun yüzde 40-42, altılı masanın ise yüzde 42-44 oranlarına sahip olduğunu ifade etti.

2023 seçimlerine az bir zaman kalmışken, araştırma şirketleri de elde ettikleri açıklamaya devam ediyor. Son olarak konuşan ise KONDA Araştırma ve Danışmanlık A.Ş. Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Üyesi ve T24 yazarı Bekir Ağırdır oldu. Ağırdır, iktidar kanadı blokunun yüzde 40-42, altılı masanın ise yüzde 42-44 oranlarında oy durumlarına sahip olduğunu açıkladı.

2023 seçiminin sıradan bir seçim olmayacağını belirten Ağırdır, "Yalnızca siyasal kadroların seçimi değil hangi hayatı, hangi medeniyeti seçtiğimizin de seçimi olacak bir bakıma ve seçmenin önemli bir kesimi de bunun farkında" ifadelerini kullandı.

Ağırdır seçimlere doğru AK Parti kadroları ile ilgili de, "İktidar bloku 2018’deki gücünde değil, 2015’teki gücünde hiç değil. AK Parti örgütü eski gücünden, enerjisinden, heyecanından uzak. AK Parti kadroları Meclis seçimini kaybetmeyi kabullenmiş, başkanlık seçimine odaklanmış, Erdoğan’ın liderliğine ve marifetine yaslanmış durumda. Yine de İstanbul’da geçen hafta sandık görevlisi atadıkları 40-50 bin kişi ile stadyumda toplantı yapabildiklerini de unutmamak gerek" şeklinde konuştu.

Erdoğan'ın seçim kazanmak için tüm düğmelere bastığını söyleyen Ağırdır, "Şu veya bu biçimde döviz kurları seçime kadar kontrol edilmeye, birebir markajla ve kuralsız ama disiplinli bir ekonomi anlayışıyla seçime ulaşmaya çalışıyor. Muhtemelen seçmene onlarca af, kadro, indirim kampanyasıyla karşılaşacağız. Yine de var olan hayat pahalılığı, işsizlik, adaletsiz ve keyfi kararlar, güvenlikçi anlayış da sürecek görünüyor" dedi.

"İKTİDAR BLOKU YENİ SEÇMEN KAZANMA UMUDUNU KAYBETTİ"

Ağırdır, AK Parti iktidarının yeni seçmen kazanma umudunu kaybettiğini söyleyerek, "Siyasi alanı daraltma çabaları, seçmenin haber ve bilgi kaynaklarının denetimi, kısıtlanması gibi politikalar yoğunlaşacak. İktidar bloku yeni seçmen kazanma umudunu yitirmiş, şimdiye dek bir kez de olsa kendisine oy vermiş seçmeni yeniden kendi bünyesine toplamaya çalışıyor. Ama inandırıcılığını da epeyce yitirmiş durumda" analizinde bulundu.

"ALTILI MASANIN BİR ARADA OLUŞU ÖNEMLİ"

Altılı Masa'nın tutumlarına da değinen Ağırdır, "Altılı Masa bir arada duruşun yeterli olduğunu kabul etmiş, gelecekteki anayasaya dair mutabakatının ve parlamenter sistem vaadinin yeterli olacağına inanmış durumda. Bir arada oluşları kendi başına önemli de. Öte yandan bir arada duruşun ve ortak anayasa vaadinin toplumsallaşması, seçmende heyecan uyandırması konusunda da yapılması gereken çok şey var.

Adayın kim olacağı sorusuna sıkışmanın yanı sıra, hem iktidar bloku hem de kendi aralarındaki rekabet konusunda zaman zaman karışıklıklar yaşıyor olsalar da liderler arasındaki yüksek kişisel güven seviyesi avantajlarından birisi. Altılı Masa’da çözümsüz bir sorun çıkması ve dağılmaları neredeyse imkânsız görünüyor. Öte yandan Cumhurbaşkanlığı seçimi kadar önemli olan Meclis seçimlerine dair senaryoları, politikaları da henüz netleşmiş değil" dedi.

"İKTİDAR BLOKU 40-42 ALTILI MASA 42-44"

Ağırdır, seçimin olası sonuçları ile ilgili son tabloyu açıklayarak, "İktidar bloku yüzde 40-42, altılı masa yüzde 42-44, diğer altılı masa 11-13 ve diğerleri de yüzde 4-5. Bu sayıların ima ettiği şu: Meclis’te iktidar blokunun veya Altılı Masa’nın sayısal milletvekili çoğunluğunun olamayacağı bir tablo yüksek ihtimal. Yani Cumhurbaşkanı kim seçilirse seçilsin Meclis çoğunluğuna sahip olamayacak. Özelikle de iktidar blokunun Meclis’te çoğunluğa ulaşma ihtimali oldukça düşük. Bu durumda Meclis’te her bir yasa değişikliği için ya iki büyük blokun uzlaşması ya da HDP ile uzlaşma gerekecek" ifadelerini kullanarak son durumu yorumladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN