HDP'den Pençe Kılıç Hava Harekâtı'na tepki: Bir an önce son bulmalı

HDP'den Pençe Kılıç Hava Harekâtı'na tepki: Bir an önce son bulmalı

Halkların Demokratik Partisi Merkez Yürütme Kurulu, TSK'nın dün gece geç saatlerde Suriye'de başlayan Pençe-Kılıç Hava Harekatı’na ilişkin, “TSK’nın hava saldırıları bir an önce son bulmalıdır” açıklamasını yaptı. Açıklamada, ayrıca HDP'nin Merkez Yürütme Kurulu'nun olağanüstü toplanacağı duyuruldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Irak'ın ve Suriye'nin kuzeyinde bulunan ve teröristler tarafından üs olarak kullanılan bölgelere yönelik başlattığı 'Pençe-Kılıç Hava Harekatı'nın emrini verdiği görüntüler paylaşıldı. Sınır ötesi operasyona ilişkin İYİ Parti lideri Akşener ve Gelecek Partisi lideri Davutoğlu, destek mesajı verirken HDP'den "Hava saldırıları bir an önce son bulmalıdır!" açıklaması geldi.

Yazılı açıklamada, "Karanlık İŞİD çetelerine karşı yürüttüğü destansı direniş ve kurmuş olduğu yeni yaşam modeliyle dünyanın bütün ezilenlerine ilham kaynağı olmuş başta Kobanê olmak üzere Kuzey ve Doğu Suriye’nin birçok sivil yerleşim bölgesi dün gece uçaklarla bombalandı. Karanlık bir tezgah olduğu anlaşılan İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırı bahane edilerek dün gece Kuzey ve Doğu Suriye topraklarına bombalar yağdırılmıştır. Açık ki, IŞİD’in bu topraklarda başaramadığını iktidar uluslararası hukuku ayaklar altına alarak tamamlamak istemektedir. Kuzey ve Doğu Suriye bir güvenlik tehdidi değil insanlık için bir umuttur! Asıl güvenlik tehdidi, ‘Sınırın öbür tarafına geçer iki füze yollarız ve savaşı başlatırız’ diyerek karanlık emellerini hayata geçirmek isteyen zihniyettir. " denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Daha önce Afrin ve diğer Kürt bölgelerine yönelik gerçekleştirilen işgal saldırıları, işgal edilen bölgeleri IŞİD ve türevleri için yaşam alanlarına dönüştürmüştür. Saldırılar, iktidarın iddia ettiği gibi sınır güvenliğini sağlamak için değildir, aksine Türkiye’ye yönelik tehdit ve tehlikeleri artırmaktadır. Türkiye’ye tehdit oluşturan Kürtler değil, Kürtlerin işgal edilen yaşam alanlarında palazlandırılan IŞİD ve türevi örgütlerdir. Ülkeyi yönetemeyen, yaşanan büyük yapısal krizin faturasını halklara çıkararak içeride baskı dışarıda çatışma stratejisiyle ömrünü uzatmaya çalışan AKP-MHP iktidarı, ülkeyi gün geçtikçe büyük bir bataklığın içine çekmektedir.

Kuzey ve Doğu Suriye topraklarına bütünüyle meşruiyetten yoksun bu saldırı karşısında ulusal ve uluslararası demokratik çevreleri, savaş karşıtlarını ve duyarlı kesimleri bu saldırıyı kınamaya ve bu haksız saldırıya karşı seslerini yükseltmeye davet ediyoruz. İktidarı bu tehlikeli girişimlerden vazgeçmeye, uluslararası güçleri bu komplonun bir parçası olmamaya çağırıyoruz. Kobanî, Tel Rıfat ve Şengal’e yönelik gerçekleştirilen eş zamanlı hava saldırılarını son derece yanlış ve tehlikeli buluyor, saldırılarda hayatını kaybedenleri rahmetle anıyor, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Parti Merkez Yürütme Kurulumuz, bu saldırıyı değerlendirmek için yarın olağanüstü toplanacak ve değerlendirmelerini kamuoyuyla paylaşacaktır. "

NE OLMUŞTU?

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), İstiklal Caddesi'nde altı kişinin öldürüldüğü bombalı terör saldırısından 6 gün sonra Suriye ve Irak'ın kuzeyinde çeşitli hedeflere hava harekatı gerçekleştirdi.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 'Pençe Kılıç' isimli hava harekatında Suriye ve Irak'ın kuzeyinde Türkiye'ye yönelik terör saldırılarında üs olarak kullanılan bölgelerin vurulduğunu bildirdi.

Milli Savunma Bakanlığı'nın resmi Twitter hesabından pazar sabah 01.12'de yapılan paylaşımda, "Hesap zamanı. Alçaklardan hain saldırıların hesabı soruluyor!" yazıldı ve havalanmakta olan bir F-16 savaş uçağının fotoğrafı paylaşıldı.

Türkiye'nin terör örgütü olarak nitelendirdiği YPG'ye bağlı SDG'nin 'basın sözcüsü', Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda TSK'nın Kobani'yi vurduğunu ifade etti.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) da savaş uçaklarının Kobani kırsalındaki mevzilerin vurulduğunu belirtti.

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesi merkezine 15 kilometre uzaklıkta yer alan Kobani, Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın hemen çıkışında yer alıyor.

Yerel kaynaklar ve bölgedeki gazeteciler, bombardımanın Kobani'den Derik'e kadarki sınır hattı boyunca gerçekleştirildiğini öne sürdü. HaberTürk kanalı, hava harekatının Suriye'den Irak'ın Kuzeyi'ne Türkiye'nin sınır hattının ciddi bir bölümünü kaplayan alanda gerçekleştirdiğini aktardı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN