Hekim göçünde alarm: Avrupa’da en az doktor Türkiye'de

Hekim göçünde alarm: Avrupa’da en az doktor Türkiye'de

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Sağlık alt yapısında dünyada elimize kimse su dökemez” dese de istatistikler tam tersini söylüyor. Beyaz önlüklülerin göçü her yıl daha da artarken Türkiye, kişi başına düşen doktor sayısında hem Avrupa hem OECD ülkeleri arasında sonuncu oldu. Türkiye'de her bin kişiye 2,2 doktor düşerken, OECD ortalaması 3,7. Aynı şekilde hemşire sayısında da sondan ikinci durumda.

Yetersiz maaşlar, şiddete uğrayan çalışanlar, ağır çalışma şartları, randevu bulmayan hastalar... Türk sağlık sisteminin son senelerdeki hal-i pür melali bu şekilde. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce “Giderler gitsinler” resti çektiği sağlık mensuplarına 14 Mart Tıp Bayramı’nda farklı mesajlar verdi. “Sağlık alt yapısında dünyada Türkiye’nin eline su dökecek ülke yok” diyen Erdoğan “Öyle bir seviyeye ulaştık ki artık bizim hastalarımız dışarıya gitmiyor.

Avrupa’sından Amerika’sına, dünyanın onlarca farklı ülkesinden insanlar şifalarını Türkiye’deki hastanelerde arıyor. Kendi vatandaşlarımızla birlikte her yıl yüzbinlerce insan sağlığını Türk hekimlerine emanet ediyor. Özlük haklarından çalışma şartlarına kadar her alanda sağlık kadromuza destek verdik, sahip çıktık” dedi. Ancak gerçekte durum bambaşka. Son iki yılda 5 bin 710 hekim yurt dışına gitmek için Türk Tabipleri Birliği’nden (TTB) ‘iyi hal belgesi’ aldı. 2016’da bu sayı yalnızca 20’ydi. Yine 2023’te devlette toplam doktor sayısındaki kayıp, bin 398’e ulaştı.

SAĞLIKSIZ TABLO

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) verileri de meselenin geldiği boyuta işaret ediyor. OECD’nin 38 üyesi ile Avrupa ülkeleri arasında kişi başına hekim sayısının en düşük olduğu ülke Türkiye. Ülkemizde bin kişiye 2,2 doktor düşerken, OECD ortalaması 3,7. Yunanistan, bin kişiye düşen 6,3 doktor ile OECD üyeleri arasında en iyi durumda. Ardından Portekiz (5,6), Avusturya (5,4) ve Norveç (5,2) geliyor.

Türkiye’den sonra en düşük oran 3 doktor ile Lüksemburg’da. Almanya ve İspanya’da bin kişiye 4,5 doktor düşüyor. Birleşik Krallık ve Fransa’da ise 3,2. Kişi başına düşen hemşire sayısında da durum iç açıcı değil. 38 üye içinde Türkiye, bin kişiye 2,8 hemşire ile Kolombiya’nın ardından sondan ikinci. OECD ortalaması 9,2. Hemşire sayısında en iyi durumda olan ülkeler Finlandiya (18,9), İsviçre (18,4) ve Norveç (18,3).

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN